Czy można mrozić usmażone kotlety mielone? Jeden składnik z miejsca to uniemożliwia

W powszechnym mniemaniu zamrożenie mięsa to idealny sposób na wydłużenie jego przydatności. Jest w tym oczywiście sporo prawdy, ale życie nigdy nie jest czarno-białe. Okazuje się, że mrożenie usmażonych mielonych może skończyć się naprawdę nieprzyjemnie. W takim razie jak mrozić kotlety mielone? I czy w ogóle to robić? 

ObrazekJak mrozić kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva

Czasami już podczas łączenia mięsa mielonego z resztą składników zaczynamy zdawać sobie sprawę z tego, że chyba trochę przesadziliśmy z ilością. Kto to zje? I zaczyna się twórcze kombinowanie: kanapki z mielonym na kolacje, na śniadanie też kotlet, no przecież nie można marnować jedzenia! W ostateczności przychodzi nam na pozór oczywiste rozwiązanie. Kotlety trzeba zamrozić.

Obrazek

Istnieje jednak poważny i bezwzględny powód, dla którego powinniśmy zrezygnować z tego pomysłu. Pewnego składnika z mielonych nie wolno mrozić, a uwierzcie nam - jest tam, nawet jeśli jego użycie ograniczanie do minimum.

Dlaczego nie powinno się mrozić usmażonych mielonych?

Z jednego tylko względu. Chodzi o obecność oleju. Nawet jeśli po usmażeniu odsączamy nasze kotlety z niezwykłą dokładnością, nie damy rady pozbyć się jego cząsteczek. Olej nie zamarza bowiem w temperaturach, które panują w naszych zamrażarkach. Nie jest również do końca świeży. Wpada wtedy w coś, co można określić jako stan pośredni, idealny podkład pod rozwój różnych patogenów.

Szkodliwe mikroorganizmy, które w tym czasie namnożą się w panierce zamrożonych mielonych mogą spowodować niechcianą raczej przez nikogo wycieczkę do szpitala. Albo chociaż do łazienki i to na dłuższą chwilę.

W takim razie: jak mrozić kotlety mielone?

Wystarczy trzymać się tych prostych zasad.

Po pierwsze, co zostało już wspomniane, mięso mielone mrozimy surowe, a nie po obróbce.

Po drugie: w szczelnych opakowaniach. Istnieją do tego specjalne plastikowe pojemniki przygotowane na niskie temperatury i kontakt z żywnością.

Po trzecie: porcjami. Powoduje to szybsze rozmrożenie, dzięki czemu unikamy np. wielogodzinnego zostawienia rozmrażającego się mięsa w temperaturze pokojowej.

Obrazek
Jak mrozić kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva

Po czwarte: świeże. Pamiętajmy, że niskie temperatury jedynie hamują psucie się mięsa, nie zatrzymują go całkowicie.

Skoro już wiemy to i owo, można się brać za przepisy z użyciem mięsa mielonego! Sprawdźcie ten z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji