PoradyKurki rozpadają się podczas gotowania? Podczas czyszczenia popełniłeś duży błąd, zdradzamy najlepszą metodę

Kurki rozpadają się podczas gotowania? Podczas czyszczenia popełniłeś duży błąd, zdradzamy najlepszą metodę

Jak sprawnie wyczyścić kurki z piasku Wystrzegaj się jednego kroku, inaczej grzyby staną się niesmaczne - Pyszności; Foto: Canva
Jak sprawnie wyczyścić kurki z piasku Wystrzegaj się jednego kroku, inaczej grzyby staną się niesmaczne - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka

01.09.2022 09:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Latem często wyruszamy do lasu w poszukiwaniu kurek. Te wyjątkowe grzyby potrafią wzbogacić smak wielu potraw. Jednak przed wykorzystaniem ich w kuchni, musimy je wyczyścić. Niestety niekiedy popełniamy jeden błąd. W konsekwencji nasze grzyby tracą na smaku i konsystencji. W takim razie jak sprawnie wyczyścić kurki z piasku?

Wspaniały dodatek do potraw

Kurki w koszyku - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Kurki w koszyku - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kurki to wyjątkowo aromatyczne grzyby. W związku z tym często dodajemy je do zup, czy sosów. Poza tym wspaniale wzbogacą naszą jajecznicę. Od października do czerwca trwa sezon na te rewelacyjne grzyby. Wielu z nas wyrusza wtedy do lasu - mamy nadzieję uzbierać pełen koszyk kurek.

Jednak po udanym grzybobraniu, należy odpowiednio przygotować nasze zdobycze. W związku z tym niekiedy zastanawiamy się nad tym jak prawidłowo wyczyścić kurki z piasku. Okazuje się, że nie jest to takie trudne.

Jak wyczyścić kurki z piasku?

czyszczenie kurek z piasku - Pyszności; Foto: Canva.com
czyszczenie kurek z piasku - Pyszności; Foto: Canva.com

Najlepiej wyczyścić kurki za pomocą pędzelka. Dzięki temu produkty zachowają swój wspaniały smak i konsystencję. Jednak niekiedy zdarza się, że grzyby są wyjątkowo brudne. Niektórzy sięgają wtedy po miskę z wodą. W takiej sytuacji należy pamiętać, aby nie moczyć grzybów zbyt długo w wodzie. W przeciwnym razie nasiąkną wodą oraz staną się niesmaczne.

Niektórzy przed zanurzeniem grzybów w wodzie - posypują je solą. Podobno dzięki temu kurki nie nasiąkają wodą. Następnie zalewają grzyby wrzątkiem i odstawiają na kilka minut. Na końcu kurki należy wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. 

Kurki - wartości odżywcze

Kurki to niskokaloryczne produkty. Oznacza to, że na 100 g grzybów przypada około 60 kcal. Poza tym odznaczają się dużą zawartością beta-karotenu, błonnika oraz witamin z grupy B. Te aromatyczne grzyby wykazują właściwości antybakteryjne przeciwko bakteriom powodującym zatrucia pokarmowe. W związku z tym warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować babkę z kruchym ciastem, jajkami i mięsem mielonym krok po kroku.