Kurki rozpadają się podczas gotowania? Podczas czyszczenia popełniłeś duży błąd, zdradzamy najlepszą metodę

Latem często wyruszamy do lasu w poszukiwaniu kurek. Te wyjątkowe grzyby potrafią wzbogacić smak wielu potraw. Jednak przed wykorzystaniem ich w kuchni, musimy je wyczyścić. Niestety niekiedy popełniamy jeden błąd. W konsekwencji nasze grzyby tracą na smaku i konsystencji. W takim razie jak sprawnie wyczyścić kurki z piasku?

ObrazekJak sprawnie wyczyścić kurki z piasku Wystrzegaj się jednego kroku, inaczej grzyby staną się niesmaczne - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka

Wspaniały dodatek do potraw

Obrazek
Kurki w koszyku - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kurki to wyjątkowo aromatyczne grzyby. W związku z tym często dodajemy je do zup, czy sosów. Poza tym wspaniale wzbogacą naszą jajecznicę. Od października do czerwca trwa sezon na te rewelacyjne grzyby. Wielu z nas wyrusza wtedy do lasu - mamy nadzieję uzbierać pełen koszyk kurek.

Jednak po udanym grzybobraniu, należy odpowiednio przygotować nasze zdobycze. W związku z tym niekiedy zastanawiamy się nad tym jak prawidłowo wyczyścić kurki z piasku. Okazuje się, że nie jest to takie trudne.

Jak wyczyścić kurki z piasku?

Obrazek
czyszczenie kurek z piasku - Pyszności; Foto: Canva.com

Najlepiej wyczyścić kurki za pomocą pędzelka. Dzięki temu produkty zachowają swój wspaniały smak i konsystencję. Jednak niekiedy zdarza się, że grzyby są wyjątkowo brudne. Niektórzy sięgają wtedy po miskę z wodą. W takiej sytuacji należy pamiętać, aby nie moczyć grzybów zbyt długo w wodzie. W przeciwnym razie nasiąkną wodą oraz staną się niesmaczne.

Niektórzy przed zanurzeniem grzybów w wodzie - posypują je solą. Podobno dzięki temu kurki nie nasiąkają wodą. Następnie zalewają grzyby wrzątkiem i odstawiają na kilka minut. Na końcu kurki należy wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. 

Kurki - wartości odżywcze

Kurki to niskokaloryczne produkty. Oznacza to, że na 100 g grzybów przypada około 60 kcal. Poza tym odznaczają się dużą zawartością beta-karotenu, błonnika oraz witamin z grupy B. Te aromatyczne grzyby wykazują właściwości antybakteryjne przeciwko bakteriom powodującym zatrucia pokarmowe. W związku z tym warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować babkę z kruchym ciastem, jajkami i mięsem mielonym krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło