PoradyKurki rozpadają się podczas gotowania? Podczas czyszczenia popełniłeś duży błąd, zdradzamy najlepszą metodę

Kurki rozpadają się podczas gotowania? Podczas czyszczenia popełniłeś duży błąd, zdradzamy najlepszą metodę

Latem często wyruszamy do lasu w poszukiwaniu kurek. Te wyjątkowe grzyby potrafią wzbogacić smak wielu potraw. Jednak przed wykorzystaniem ich w kuchni, musimy je wyczyścić. Niestety niekiedy popełniamy jeden błąd. W konsekwencji nasze grzyby tracą na smaku i konsystencji. W takim razie jak sprawnie wyczyścić kurki z piasku?

Jak sprawnie wyczyścić kurki z piasku Wystrzegaj się jednego kroku, inaczej grzyby staną się niesmaczne - Pyszności; Foto: Canva
Jak sprawnie wyczyścić kurki z piasku Wystrzegaj się jednego kroku, inaczej grzyby staną się niesmaczne - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka

01.09.2022 09:11

Wspaniały dodatek do potraw

Kurki w koszyku - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Kurki w koszyku - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kurki to wyjątkowo aromatyczne grzyby. W związku z tym często dodajemy je do zup, czy sosów. Poza tym wspaniale wzbogacą naszą jajecznicę. Od października do czerwca trwa sezon na te rewelacyjne grzyby. Wielu z nas wyrusza wtedy do lasu - mamy nadzieję uzbierać pełen koszyk kurek.

Jednak po udanym grzybobraniu, należy odpowiednio przygotować nasze zdobycze. W związku z tym niekiedy zastanawiamy się nad tym jak prawidłowo wyczyścić kurki z piasku. Okazuje się, że nie jest to takie trudne.

Jak wyczyścić kurki z piasku?

czyszczenie kurek z piasku - Pyszności; Foto: Canva.com
czyszczenie kurek z piasku - Pyszności; Foto: Canva.com

Najlepiej wyczyścić kurki za pomocą pędzelka. Dzięki temu produkty zachowają swój wspaniały smak i konsystencję. Jednak niekiedy zdarza się, że grzyby są wyjątkowo brudne. Niektórzy sięgają wtedy po miskę z wodą. W takiej sytuacji należy pamiętać, aby nie moczyć grzybów zbyt długo w wodzie. W przeciwnym razie nasiąkną wodą oraz staną się niesmaczne.

Niektórzy przed zanurzeniem grzybów w wodzie - posypują je solą. Podobno dzięki temu kurki nie nasiąkają wodą. Następnie zalewają grzyby wrzątkiem i odstawiają na kilka minut. Na końcu kurki należy wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. 

Kurki - wartości odżywcze

Kurki to niskokaloryczne produkty. Oznacza to, że na 100 g grzybów przypada około 60 kcal. Poza tym odznaczają się dużą zawartością beta-karotenu, błonnika oraz witamin z grupy B. Te aromatyczne grzyby wykazują właściwości antybakteryjne przeciwko bakteriom powodującym zatrucia pokarmowe. W związku z tym warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować babkę z kruchym ciastem, jajkami i mięsem mielonym krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie