Ania Starmach ma sprawdzone patenty na zbyt słoną zupę, uratujesz ją z łatwością

Przesolić zupę zdarza się każdemu i to nawet najbardziej doświadczonemu kucharzowi. Nie powinniśmy jednak popadać w panikę. Istnieje kilka praktycznych rozwiązań, dzięki którym nabierze ona tego właściwego smaku. Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupaPrzesolona zupa - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=eHALITSilUQ&t=29s
Karol Wiak

Jak uratować przesoloną zupę? Radzi Anna Starmach

Niezależnie od tego, jaką zupę gotujecie na obiad, może dojść do takiej sytuacji, że zbyt duża ilość soli lub niektóre przyprawy, spowodują, że Wasza zupa wyjdzie po prostu za słona. Nie oznacza to jednak, że nadaje się do wyrzucenia, a Wy musicie zaczynać od nowa. Istnieje kilka praktycznych rozwiązań, dzięki którym nabierze ona tego właściwego i niepowtarzalnego smaku. Jak zatem uratować przesoloną zupę? Swoimi poradami, postanowiła się podzielić Anna Starmach - autorytet kulinarny i jurorka popularnych programów "Master Chef" i "Master Chef Junior".

Obrazek
Sól - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak uratować przesoloną zupę, to wystarczy, że dodasz jeden z wybranych przez Ciebie składników. Zazwyczaj, masz je dostępne w swojej kuchni, co oznacza, że gotowa zupa w parę chwil odzyska właściwy smak. To, na co się zdecydujesz, jest uzależnione w dużej mierze od tego, jak bardzo została przesolona zupa.

Co warto dodać, by uratować przesoloną zupę?

W zależności od tego, jak bardzo została przesolona Twoja zupa, istnieje pięć magicznych składników, dzięki którym uda Ci się uzyskać pożądany smak.

Według Anny Starmach, możesz to zrobić za pomocą:

  • białka z jajek - ścinające się białka spowodują, że wchłoną one sól; zupę gotuj przez parę chwil, a następnie białka zabierz łyżką cedzakową;
  • woreczek ryżu - procedura podobna do zwykłego gotowania ryżu - należy wrzucić torebkę i gotować ją przez 10-15 minut;
  • ziemniak - wystarczy go obrać i wrzucić do gotującej się zupy;
  • śmietana - idealne rozwiązanie na delikatnie przesoloną zupę;
  • odrobina wody i świeże zioła - dobry sposób na delikatnie przesoloną zupę.
Obrazek
Zupa ziemniaczana - Pyszności; Foto pixabay.com

Jeśli Twoja zupa jest zbyt mocno przesolona, to wystarczy, że odlejesz jej część i następnie dolejesz gorącej wody. Pamiętaj, że jednak trzeba ją czymś uzupełnić - w tym przypadku, idealnie sprawdzą się np. pomidory krojone z puszki lub przecier pomidorowy. Co prawda, w ten sposób uzyskasz zupę pomidorowo-warzywną, ale na pewno będzie pyszna i co najważniejsze - odpowiednio dosolona.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na zupę krem z marchewką i imbirem:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji