PoradyCo zrobić, żeby mielone miały chrupiącą skórkę? Nigdy nie zapominaj o zasadzie z olejem

Co zrobić, żeby mielone miały chrupiącą skórkę? Nigdy nie zapominaj o zasadzie z olejem

Jak zrobić mielone z chrupiącą skórką? - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=bjMlbPEOX64
Jak zrobić mielone z chrupiącą skórką? - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=bjMlbPEOX64
06.10.2022 13:53

Jak zrobić mielone z chrupiącą skórką? Takie pytanie stawiają sobie polskie gospodynie na okrągło. Okazuje się, że prostym rozwiązaniem powyższego problemu, jest trzymanie się trzech banalnych zasad. Niżej zdradzamy dokładne instrukcje, aby Twoje mielone zawsze zachwycały chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem.

O gustach się nie dyskutuje, ale jest kilka zasad dotyczących mielonych, które uchodzą za... pożądane. Jednym z czynników sprawiających, że wszyscy kochamy tę potrawę, jest chrupiąca skórka okalająca soczyste wnętrze. Mówi się, że aby dojść do perfekcji w czymkolwiek potrzeba lat praktyki, prób i błędów i wylanego z czoła potu. My spróbujemy oszczędzić wam tych trudów i podamy - jak na tacy - kilka prostych sposobów na totalnie chrupiącą skórkę w waszych kotletach!

Obraz

Jak zrobić mielone z chrupiącą skórką?

Jeśli gotujesz obiad dla kilkuosobowej rodziny, zrozumiałe jest, że chcesz wrzucić na patelnię jak najwięcej kotletów naraz. Okej, doskonale to rozumiem. Nie musisz przecież smażyć każdego z osobna. Zadbaj jednak o odstęp między skwierczącymi na tłuszczu mielonymi. To może źle wpłynąć na smażenie się ,,boków” twoich kotletów, a chcemy uniknąć dużego kontrastu między zarumienieniem się stron!

Kontroluj temperaturę!

Chodzi oczywiście o temperaturę oleju, nie twojego czoła. Wśród braci kucharskiej przyjmuje się, że płytkie smażenie wieprzowiny powinno odbywać się w temperaturze nie niższej niż 170 stopni. Jeśli w twojej kuchni zabrakło akurat termometru kuchennego, możesz ją sprawdzić za pomocą kawałka... chleba. Wrzucony na olej powinien się zarumienić już w kilkanaście sekund. Jeśli tak jest, możesz startować z mielonymi!

Smaż, nie duś!

Chociaż brzmi to nieco makabrycznie, musisz uwierzyć, że dalej chodzi tylko o kotlety. Chodzi tu o ilość tłuszczu na twojej patelni. Jeśli cię poniesie i postanowisz zalać olejem swoje mielone aż po czubek, możesz spowodować, że zamiast usmażyć, to udusisz swoje kotlety. Tak się stanie zwłaszcza wtedy, kiedy temperatura tłuszczu nie będzie wystarczająco wysoka - co jest częstym następstwem wlania na patelnie zbyt dużej ilości oleju. Są różne szkoły, ale naszym zdaniem, 1/3 poziomu tłuszczu w stosunku do wysokości mielonych jest w sam raz.

Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Podsumowując: trzymaj się tych trzech prostych zasad, by osiągnąć efekt chrupiącej skórki w swoich kotletach. Odpowiednie rozmieszczenie na patelni, temperatura i ilość oleju to klucz do udanych mielonych, a co za tym idzie - pysznego obiadu!

Dla chętnych większej ilości wrażeń prezentujemy nasz film na YouTube. Uczymy w nim, jak zrobić pieczeń z mięsa mielonego w boczku z ziemniaczanym farszem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także