PrzepisDr Russak uczy jak zrobić prawdziwy staropolski bigos. Niczego w nim nie brakuje

Dr Russak uczy jak zrobić prawdziwy staropolski bigos. Niczego w nim nie brakuje

Jak zrobić staropolski bigos? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kazimierz Wołyński
Jak zrobić staropolski bigos? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kazimierz Wołyński
30.12.2022 10:43

Bigos można z powodzeniem zaliczyć do tych popularnych polskich dań, które lubimy w szczególności spożywać w sezonie jesienno-zimowym. Ilu Polaków, tyle receptur na to danie z kapusty. A czy wiesz, jak zrobić staropolski bigos? Poznaj recepturę od dr Russaka.

Jak zrobić staropolski bigos? Najlepsza receptura od dra Russaka

Bigos to bez wątpienia ta potrawa, którą każdy bardzo dobrze zna. Jego przygotowanie na pewno jest czasochłonne, ale jednocześnie genialne w swojej prostocie. Pomimo tego, że często używa się tych samych składników, to istnieje wiele wyjątkowych przepisów na bigos. W przypadku smaku tej potrawy to możemy go przygotować tak, żeby był łagodny, pikantny, czy też kwaśny. Jak zrobić staropolski bigos? Swoją recepturę zdradził dr Grzegorz Russak - myśliwy i kucharz, dr nauk rolniczych i gospodarz programu "Smaki polskie", który był emitowany w TVP.

Przygotowanie bigosu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kazimierz Wołyński
Przygotowanie bigosu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kazimierz Wołyński

Przepis na staropolski bigos według dra Grzegorza Russaka

Poznaj recepturę, jak przygotować tradycyjny polski bigos z winem, wędzonymi śliwkami i oczywiście innymi rodzajami mięs. Będzie smacznie, wyjątkowo, pożywnie i rozgrzewająco.

Składniki:

  • kapusta biała i kiszona
  • bulion
  • cebula
  • pieczone mięsa różnych gatunków
  • wędliny
  • surowe mięso najwyższej jakości
  • suszone grzyby
  • wędzone śliwki
  • kwaśne jabłka
  • smażone pomidory lub przecier
  • czerwone wino
  • musztarda
  • miód
  • przyprawy.

Sposób przygotowania:

Jak zrobić staropolski bigos? Jako, że podstawą jest tu kapusta, to należy rozpocząć od gotowania mięsnego bulionu. Proporcja kapusty białej i kiszonej jest tu dowolna. Kapustę białą należy drobno posiekać i wrzucić do garnka razem z kapustą kiszoną. Dodatki mięsne z cebulką smażymy na smalcu. Następnie wrzucamy je do garnka. Im więcej mięs w naszym bigosie, tym lepiej, bo bigos będzie zdecydowanie smaczniejszy. Suszone grzyby należy dobrze namoczyć i obgotować. Wodą z grzybów warto jest podlać nasz bigos, dzięki czemu nabierze odpowiedniego aromatu.

Staropolski bigos - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kazimierz Wołyński
Staropolski bigos - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kazimierz Wołyński

Grzyby należy pokroić na drobno i wrzucić do bigosu. Podobnie robimy ze śliwkami. Ważnym dodatkiem do bigosu będą kwaśne jabłka - najlepiej sprawdzi się tu antonówka, która dodana do bigosu nada naszemu bigosowi odpowiedniej kwasowości. Surowe mięso wysokiej jakości przesmażamy i pół-surowe wrzucamy do bigosu. Istotny jest również przesmażony boczek. Wszystkie mięsa dodajemy do bigosu. Następnie podlewamy bigos czerwonym winem. Pamiętaj o przyprawach, czyli liściach laurowych, zielu angielskim, majeranku, przyprawie do bigosu.

Bardzo ważny jest siekany czosnek oraz kilka łyżek sarepskiej musztardy. Można dodać kilka łyżek miodu, dzięki czemu smaki się zbalansują. Na sam koniec dodajemy smażone pomidory lub przecier. Bigos jest gotowy. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować tradycyjny bigos staropolski z kiszonej kapusty:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także