Dr Russak uczy jak zrobić prawdziwy staropolski bigos. Niczego w nim nie brakuje

Bigos można z powodzeniem zaliczyć do tych popularnych polskich dań, które lubimy w szczególności spożywać w sezonie jesienno-zimowym. Ilu Polaków, tyle receptur na to danie z kapusty. A czy wiesz, jak zrobić staropolski bigos? Poznaj recepturę od dr Russaka.

ObrazekJak zrobić staropolski bigos? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kazimierz Wołyński
Karol Wiak

Jak zrobić staropolski bigos? Najlepsza receptura od dra Russaka

Bigos to bez wątpienia ta potrawa, którą każdy bardzo dobrze zna. Jego przygotowanie na pewno jest czasochłonne, ale jednocześnie genialne w swojej prostocie. Pomimo tego, że często używa się tych samych składników, to istnieje wiele wyjątkowych przepisów na bigos. W przypadku smaku tej potrawy to możemy go przygotować tak, żeby był łagodny, pikantny, czy też kwaśny. Jak zrobić staropolski bigos? Swoją recepturę zdradził dr Grzegorz Russak - myśliwy i kucharz, dr nauk rolniczych i gospodarz programu "Smaki polskie", który był emitowany w TVP.

Obrazek
Przygotowanie bigosu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kazimierz Wołyński

Przepis na staropolski bigos według dra Grzegorza Russaka

Poznaj recepturę, jak przygotować tradycyjny polski bigos z winem, wędzonymi śliwkami i oczywiście innymi rodzajami mięs. Będzie smacznie, wyjątkowo, pożywnie i rozgrzewająco.

Składniki:

  • kapusta biała i kiszona
  • bulion
  • cebula
  • pieczone mięsa różnych gatunków
  • wędliny
  • surowe mięso najwyższej jakości
  • suszone grzyby
  • wędzone śliwki
  • kwaśne jabłka
  • smażone pomidory lub przecier
  • czerwone wino
  • musztarda
  • miód
  • przyprawy.

Sposób przygotowania:

Jak zrobić staropolski bigos? Jako, że podstawą jest tu kapusta, to należy rozpocząć od gotowania mięsnego bulionu. Proporcja kapusty białej i kiszonej jest tu dowolna. Kapustę białą należy drobno posiekać i wrzucić do garnka razem z kapustą kiszoną. Dodatki mięsne z cebulką smażymy na smalcu. Następnie wrzucamy je do garnka. Im więcej mięs w naszym bigosie, tym lepiej, bo bigos będzie zdecydowanie smaczniejszy. Suszone grzyby należy dobrze namoczyć i obgotować. Wodą z grzybów warto jest podlać nasz bigos, dzięki czemu nabierze odpowiedniego aromatu.

Obrazek
Staropolski bigos - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kazimierz Wołyński

Grzyby należy pokroić na drobno i wrzucić do bigosu. Podobnie robimy ze śliwkami. Ważnym dodatkiem do bigosu będą kwaśne jabłka - najlepiej sprawdzi się tu antonówka, która dodana do bigosu nada naszemu bigosowi odpowiedniej kwasowości. Surowe mięso wysokiej jakości przesmażamy i pół-surowe wrzucamy do bigosu. Istotny jest również przesmażony boczek. Wszystkie mięsa dodajemy do bigosu. Następnie podlewamy bigos czerwonym winem. Pamiętaj o przyprawach, czyli liściach laurowych, zielu angielskim, majeranku, przyprawie do bigosu.

Bardzo ważny jest siekany czosnek oraz kilka łyżek sarepskiej musztardy. Można dodać kilka łyżek miodu, dzięki czemu smaki się zbalansują. Na sam koniec dodajemy smażone pomidory lub przecier. Bigos jest gotowy. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować tradycyjny bigos staropolski z kiszonej kapusty:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze