Napój idealny na lato. Nawadnia i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Wiemy, że latem trzeba pić więcej wody, żeby nie dopuścić do odwodnienia. Jednak nie tylko ona jest w stanie postawić nas na nogi. Kefir, który nie dość, że jest smaczny, to jeszcze skutecznie gasi pragnienie.
07.07.2023 | aktual.: 07.07.2023 20:24
Nawet wypicie małego łyczka może nas orzeźwić. Oprócz tego dostarczy nam energii do działania i skutecznie nawodni. Możemy sięgać po niego codziennie, gdyż jest świetnym wyborem na lato. Poznajcie jego właściwości.
Zobacz także
Kefir nawadnia i poprawia metabolizm
Napój ten uzyskuje się podczas fermentacji mleka (najczęściej w sklepach znajdziemy zrobiony z krowiego mleka) z ziarnami kefirowymi, które zawierają komórki drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Produkt jest naturalnie gazowany, najlepiej smakuje schłodzony, a latem świetnie gasi pragnienie. Kefir nasyci na długo, gdyż zawiera najważniejsze składniki odżywcze, czyli białka, tłuszcze i węglowodany. Mogą po niego sięgać także cukrzycy i nie bać się, że poziom insuliny nagle podskoczy. Napój ma bowiem niski indeks glikemiczny.
Picie kefiru przynosi wiele korzyści, na przykład:
- Łagodzenie wzdęć i zaparć,
- poprawa samopoczucia,
- lepsze trawienie,
- ochrona przed zatruciem pokarmowym (kefir ma działanie przeciwbakteryjne),
- wzmocnienie odporności.
Co jeść podczas upałów? Jest kilka produktów, które muszą wylądować na talerzu
Nie tylko kefir sprawdzi się podczas gorących dni. Lista jest o wiele dłuższa. Wiadomo, że powinniśmy sięgać po wodę, ale sięgajmy też po:
- Arbuzy, które w 90% składają się z wody - możemy z nich zrobić przepyszną lemoniadę lub sałatkę owocową,
- truskawki - świetnie gaszą pragnienie i stanowią świetny składnik ciast i koktajli,
- ogórki możemy jeść między posiłkami, przygotować kiszonki lub mizerię,
- melony, które są źródłem wspomagającego wzrok beta-karotenu,
- pomidory - mnóstwo w nich walczących z wolnymi rodnikami przeciwutleniaczy; możemy zrobić z nich wiele dań, na przykład szakszukę, sałatkę warzywną lub po prostu spaghetti,
- cukinię - najczęściej ją smażymy lub pieczemy, ale bardzo dobrze smakuje też na surowo w sałatkach,
- rzodkiewkę, która oprócz tego, że w 95% składa się z wody, zawiera mnóstwo witamin i minerałów.