NewsyNapój idealny na lato. Nawadnia i pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Napój idealny na lato. Nawadnia i pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Kefir (Adobe)
Kefir (Adobe)
07.07.2023 19:55, aktualizacja: 07.07.2023 20:24

Wiemy, że latem trzeba pić więcej wody, żeby nie dopuścić do odwodnienia. Jednak nie tylko ona jest w stanie postawić nas na nogi. Kefir, który nie dość, że jest smaczny, to jeszcze skutecznie gasi pragnienie.

Nawet wypicie małego łyczka może nas orzeźwić. Oprócz tego dostarczy nam energii do działania i skutecznie nawodni. Możemy sięgać po niego codziennie, gdyż jest świetnym wyborem na lato. Poznajcie jego właściwości.

Kefir nawadnia i poprawia metabolizm

Napój ten uzyskuje się podczas fermentacji mleka (najczęściej w sklepach znajdziemy zrobiony z krowiego mleka) z ziarnami kefirowymi, które zawierają komórki drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Produkt jest naturalnie gazowany, najlepiej smakuje schłodzony, a latem świetnie gasi pragnienie. Kefir nasyci na długo, gdyż zawiera najważniejsze składniki odżywcze, czyli białka, tłuszcze i węglowodany. Mogą po niego sięgać także cukrzycy i nie bać się, że poziom insuliny nagle podskoczy. Napój ma bowiem niski indeks glikemiczny.

Picie kefiru przynosi wiele korzyści, na przykład:

  • Łagodzenie wzdęć i zaparć,
  • poprawa samopoczucia,
  • lepsze trawienie,
  • ochrona przed zatruciem pokarmowym (kefir ma działanie przeciwbakteryjne),
  • wzmocnienie odporności.

Co jeść podczas upałów? Jest kilka produktów, które muszą wylądować na talerzu

Nie tylko kefir sprawdzi się podczas gorących dni. Lista jest o wiele dłuższa. Wiadomo, że powinniśmy sięgać po wodę, ale sięgajmy też po:

  • Arbuzy, które w 90% składają się z wody - możemy z nich zrobić przepyszną lemoniadę lub sałatkę owocową,
  • truskawki - świetnie gaszą pragnienie i stanowią świetny składnik ciast i koktajli,
  • ogórki możemy jeść między posiłkami, przygotować kiszonki lub mizerię,
  • melony, które są źródłem wspomagającego wzrok beta-karotenu,
  • pomidory - mnóstwo w nich walczących z wolnymi rodnikami przeciwutleniaczy; możemy zrobić z nich wiele dań, na przykład szakszukę, sałatkę warzywną lub po prostu spaghetti,
  • cukinię - najczęściej ją smażymy lub pieczemy, ale bardzo dobrze smakuje też na surowo w sałatkach,
  • rzodkiewkę, która oprócz tego, że w 95% składa się z wody, zawiera mnóstwo witamin i minerałów.
Nie tylko kefir nawadnia, w tej roli sprawdzi się też arbuz (Pixabay)
Nie tylko kefir nawadnia, w tej roli sprawdzi się też arbuz (Pixabay)
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także