Napój idealny na lato. Nawadnia i pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Wiemy, że latem trzeba pić więcej wody, żeby nie dopuścić do odwodnienia. Jednak nie tylko ona jest w stanie postawić nas na nogi. Kefir, który nie dość, że jest smaczny, to jeszcze skutecznie gasi pragnienie.

ObrazekKefir (Adobe)
Paulina Hermann

Nawet wypicie małego łyczka może nas orzeźwić. Oprócz tego dostarczy nam energii do działania i skutecznie nawodni. Możemy sięgać po niego codziennie, gdyż jest świetnym wyborem na lato. Poznajcie jego właściwości.

Kefir nawadnia i poprawia metabolizm

Napój ten uzyskuje się podczas fermentacji mleka (najczęściej w sklepach znajdziemy zrobiony z krowiego mleka) z ziarnami kefirowymi, które zawierają komórki drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Produkt jest naturalnie gazowany, najlepiej smakuje schłodzony, a latem świetnie gasi pragnienie. Kefir nasyci na długo, gdyż zawiera najważniejsze składniki odżywcze, czyli białka, tłuszcze i węglowodany. Mogą po niego sięgać także cukrzycy i nie bać się, że poziom insuliny nagle podskoczy. Napój ma bowiem niski indeks glikemiczny.

Picie kefiru przynosi wiele korzyści, na przykład:

  • Łagodzenie wzdęć i zaparć,
  • poprawa samopoczucia,
  • lepsze trawienie,
  • ochrona przed zatruciem pokarmowym (kefir ma działanie przeciwbakteryjne),
  • wzmocnienie odporności.

Co jeść podczas upałów? Jest kilka produktów, które muszą wylądować na talerzu

Nie tylko kefir sprawdzi się podczas gorących dni. Lista jest o wiele dłuższa. Wiadomo, że powinniśmy sięgać po wodę, ale sięgajmy też po:

  • Arbuzy, które w 90% składają się z wody - możemy z nich zrobić przepyszną lemoniadę lub sałatkę owocową,
  • truskawki - świetnie gaszą pragnienie i stanowią świetny składnik ciast i koktajli,
  • ogórki możemy jeść między posiłkami, przygotować kiszonki lub mizerię,
  • melony, które są źródłem wspomagającego wzrok beta-karotenu,
  • pomidory - mnóstwo w nich walczących z wolnymi rodnikami przeciwutleniaczy; możemy zrobić z nich wiele dań, na przykład szakszukę, sałatkę warzywną lub po prostu spaghetti,
  • cukinię - najczęściej ją smażymy lub pieczemy, ale bardzo dobrze smakuje też na surowo w sałatkach,
  • rzodkiewkę, która oprócz tego, że w 95% składa się z wody, zawiera mnóstwo witamin i minerałów.
Obrazek
Nie tylko kefir nawadnia, w tej roli sprawdzi się też arbuz (Pixabay)

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości