Ten owoc uprawia wiele osób w przydomowych ogrodach. Ma niezwykle cenne właściwości i zastosowanie

Porzeczka czarna to krzew, który powszechnie uprawia się w przydomowych ogrodach i na działkach. Warto zaznaczyć, że owoce czarnej porzeczki są pełne cennych właściwości i wartości. Warto nieco lepiej poznać te owoce. Sprawdź, jakie właściwości ma czarna porzeczka i co możesz z niej zrobić w swojej kuchni.

ObrazekSezon na porzeczki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Już kilkukrotnie wspominaliśmy o tym, że sezonowe owoce to "kulinarne złoto". Nie tylko świetnie smakują, ale również są pełne cennych właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Ten nieco zapomniany, ale bardzo i zdrowy smaczny owoc i prawdziwy skarb lata. Sprawdź, kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na porzeczki.

Porzeczka czarna — właściwości. Dlaczego warto ją jeść?

To dobry moment, by wspomnieć o najważniejszych właściwościach czarnej porzeczki. Porzeczka czarna (Ribes nigrum) jest częścią rodziny agrestowatych, znanej również jako Grossulariaceae. Ta roślina wytwarza owoce o niezwykle cennych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Korzyści zdrowotne płynące ze spożycia porzeczki czarnej wynikają głównie z wysokiej zawartości witaminy C i antyoksydantów. W medycynie ludowej owoce czarnej porzeczki są wykorzystywane w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych oraz schorzeń reumatycznych.

Obrazek
Zbiór czarnej porzeczki - Pyszności; Foto Canva.com

Sezon na porzeczki — kiedy i jak zbierać jej owoce?

Dojrzewanie porzeczek rozpoczyna się pod koniec czerwca, a owoce utrzymują się na krzewach przez długi czas, co umożliwia prowadzenie zbiorów sukcesywnie, nawet przez kilka tygodni. Ważne jest, aby zbierać porzeczki w pełnej fazie dojrzałości, ponieważ po zebraniu nie będą już dojrzewać.

Jeśli chodzi o porzeczkę czerwoną i białą, zbiór owoców powinien odbywać się, gdy wszystkie jagody w gronie są już w pełni wybarwione i nie opadają po dojrzeniu. W tym momencie owoce są gotowe do zebrania, a ich smak i jakość osiągają najwyższy poziom. Ważne jest, aby nie zbierać porzeczek przed osiągnięciem pełnego wybarwienia, ponieważ wtedy mogą być niedojrzałe i niezdrowe. Czarną porzeczkę należy zbierać w momencie, gdy większość jagód ma barwę czarną, a najmniejsze owoce są jeszcze czerwone.

Zastosowanie czarnej porzeczki

Jeśli chodzi o zastosowanie czarnej porzeczki w kuchni to wiele ciekawych propozycji i możliwości. Oprócz tradycyjnych kompotów i soków, porzeczki mają wiele innych zastosowań w kuchni. Porzeczki białe w połączeniu z miętą stanowią doskonałą bazę do przygotowania sosu do mięsa, podobnie jak konfitura z porzeczek czerwonych. Konfitury z czarnej i czerwonej porzeczki mogą być również wykorzystane do przygotowania ciast i deserów z ciasta francuskiego.

Obrazek
Dżem z czarnej porzeczki - Pyszności; Foto Canva.com

Czerwone porzeczki świetnie sprawdzają się jako dodatek do kompotów z innych, mniej intensywnych owoców, takich jak jabłka, nadając im piękny kolor i delikatnie pikantny smak. Świeże owoce porzeczek mogą być wykorzystane do przygotowania serników na zimno, deserów lodowych, koktajli mleczno-owocowych, a także do pieczenia ciast owocowych i muffinek. Istnieje wiele możliwości eksperymentowania z porzeczkami w kuchni i tworzenia różnorodnych smakowych kompozycji.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji