Ten owoc uprawia wiele osób w przydomowych ogrodach. Ma niezwykle cenne właściwości i zastosowanie

Porzeczka czarna to krzew, który powszechnie uprawia się w przydomowych ogrodach i na działkach. Warto zaznaczyć, że owoce czarnej porzeczki są pełne cennych właściwości i wartości. Warto nieco lepiej poznać te owoce. Sprawdź, jakie właściwości ma czarna porzeczka i co możesz z niej zrobić w swojej kuchni.

ObrazekSezon na porzeczki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Już kilkukrotnie wspominaliśmy o tym, że sezonowe owoce to "kulinarne złoto". Nie tylko świetnie smakują, ale również są pełne cennych właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Ten nieco zapomniany, ale bardzo i zdrowy smaczny owoc i prawdziwy skarb lata. Sprawdź, kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na porzeczki.

Porzeczka czarna — właściwości. Dlaczego warto ją jeść?

To dobry moment, by wspomnieć o najważniejszych właściwościach czarnej porzeczki. Porzeczka czarna (Ribes nigrum) jest częścią rodziny agrestowatych, znanej również jako Grossulariaceae. Ta roślina wytwarza owoce o niezwykle cennych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Korzyści zdrowotne płynące ze spożycia porzeczki czarnej wynikają głównie z wysokiej zawartości witaminy C i antyoksydantów. W medycynie ludowej owoce czarnej porzeczki są wykorzystywane w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych oraz schorzeń reumatycznych.

Obrazek
Zbiór czarnej porzeczki - Pyszności; Foto Canva.com

Sezon na porzeczki — kiedy i jak zbierać jej owoce?

Dojrzewanie porzeczek rozpoczyna się pod koniec czerwca, a owoce utrzymują się na krzewach przez długi czas, co umożliwia prowadzenie zbiorów sukcesywnie, nawet przez kilka tygodni. Ważne jest, aby zbierać porzeczki w pełnej fazie dojrzałości, ponieważ po zebraniu nie będą już dojrzewać.

Jeśli chodzi o porzeczkę czerwoną i białą, zbiór owoców powinien odbywać się, gdy wszystkie jagody w gronie są już w pełni wybarwione i nie opadają po dojrzeniu. W tym momencie owoce są gotowe do zebrania, a ich smak i jakość osiągają najwyższy poziom. Ważne jest, aby nie zbierać porzeczek przed osiągnięciem pełnego wybarwienia, ponieważ wtedy mogą być niedojrzałe i niezdrowe. Czarną porzeczkę należy zbierać w momencie, gdy większość jagód ma barwę czarną, a najmniejsze owoce są jeszcze czerwone.

Zastosowanie czarnej porzeczki

Jeśli chodzi o zastosowanie czarnej porzeczki w kuchni to wiele ciekawych propozycji i możliwości. Oprócz tradycyjnych kompotów i soków, porzeczki mają wiele innych zastosowań w kuchni. Porzeczki białe w połączeniu z miętą stanowią doskonałą bazę do przygotowania sosu do mięsa, podobnie jak konfitura z porzeczek czerwonych. Konfitury z czarnej i czerwonej porzeczki mogą być również wykorzystane do przygotowania ciast i deserów z ciasta francuskiego.

Obrazek
Dżem z czarnej porzeczki - Pyszności; Foto Canva.com

Czerwone porzeczki świetnie sprawdzają się jako dodatek do kompotów z innych, mniej intensywnych owoców, takich jak jabłka, nadając im piękny kolor i delikatnie pikantny smak. Świeże owoce porzeczek mogą być wykorzystane do przygotowania serników na zimno, deserów lodowych, koktajli mleczno-owocowych, a także do pieczenia ciast owocowych i muffinek. Istnieje wiele możliwości eksperymentowania z porzeczkami w kuchni i tworzenia różnorodnych smakowych kompozycji.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata