Ten owoc uprawia wiele osób w przydomowych ogrodach. Ma niezwykle cenne właściwości i zastosowanie

Porzeczka czarna to krzew, który powszechnie uprawia się w przydomowych ogrodach i na działkach. Warto zaznaczyć, że owoce czarnej porzeczki są pełne cennych właściwości i wartości. Warto nieco lepiej poznać te owoce. Sprawdź, jakie właściwości ma czarna porzeczka i co możesz z niej zrobić w swojej kuchni.

ObrazekSezon na porzeczki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Już kilkukrotnie wspominaliśmy o tym, że sezonowe owoce to "kulinarne złoto". Nie tylko świetnie smakują, ale również są pełne cennych właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Ten nieco zapomniany, ale bardzo i zdrowy smaczny owoc i prawdziwy skarb lata. Sprawdź, kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na porzeczki.

Porzeczka czarna — właściwości. Dlaczego warto ją jeść?

To dobry moment, by wspomnieć o najważniejszych właściwościach czarnej porzeczki. Porzeczka czarna (Ribes nigrum) jest częścią rodziny agrestowatych, znanej również jako Grossulariaceae. Ta roślina wytwarza owoce o niezwykle cennych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Korzyści zdrowotne płynące ze spożycia porzeczki czarnej wynikają głównie z wysokiej zawartości witaminy C i antyoksydantów. W medycynie ludowej owoce czarnej porzeczki są wykorzystywane w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych oraz schorzeń reumatycznych.

Obrazek
Zbiór czarnej porzeczki - Pyszności; Foto Canva.com

Sezon na porzeczki — kiedy i jak zbierać jej owoce?

Dojrzewanie porzeczek rozpoczyna się pod koniec czerwca, a owoce utrzymują się na krzewach przez długi czas, co umożliwia prowadzenie zbiorów sukcesywnie, nawet przez kilka tygodni. Ważne jest, aby zbierać porzeczki w pełnej fazie dojrzałości, ponieważ po zebraniu nie będą już dojrzewać.

Jeśli chodzi o porzeczkę czerwoną i białą, zbiór owoców powinien odbywać się, gdy wszystkie jagody w gronie są już w pełni wybarwione i nie opadają po dojrzeniu. W tym momencie owoce są gotowe do zebrania, a ich smak i jakość osiągają najwyższy poziom. Ważne jest, aby nie zbierać porzeczek przed osiągnięciem pełnego wybarwienia, ponieważ wtedy mogą być niedojrzałe i niezdrowe. Czarną porzeczkę należy zbierać w momencie, gdy większość jagód ma barwę czarną, a najmniejsze owoce są jeszcze czerwone.

Zastosowanie czarnej porzeczki

Jeśli chodzi o zastosowanie czarnej porzeczki w kuchni to wiele ciekawych propozycji i możliwości. Oprócz tradycyjnych kompotów i soków, porzeczki mają wiele innych zastosowań w kuchni. Porzeczki białe w połączeniu z miętą stanowią doskonałą bazę do przygotowania sosu do mięsa, podobnie jak konfitura z porzeczek czerwonych. Konfitury z czarnej i czerwonej porzeczki mogą być również wykorzystane do przygotowania ciast i deserów z ciasta francuskiego.

Obrazek
Dżem z czarnej porzeczki - Pyszności; Foto Canva.com

Czerwone porzeczki świetnie sprawdzają się jako dodatek do kompotów z innych, mniej intensywnych owoców, takich jak jabłka, nadając im piękny kolor i delikatnie pikantny smak. Świeże owoce porzeczek mogą być wykorzystane do przygotowania serników na zimno, deserów lodowych, koktajli mleczno-owocowych, a także do pieczenia ciast owocowych i muffinek. Istnieje wiele możliwości eksperymentowania z porzeczkami w kuchni i tworzenia różnorodnych smakowych kompozycji.

Wybrane dla Ciebie
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇