Kiedyś dzieci obgryzały ze smakiem. Dziś wielu na sam widok zmarszczy nos

Dla niektórych już sam widok może być odpychający, ale przed laty kurze łapki regularnie pojawiały się na stołach. Z radością obgryzały je nawet dzieci.

Kurze łapkiKurze łapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W krajach azjatyckich do dziś są jedną z ulicznych przekąsek, w polskich domach odeszły nieco w zapomnienie. Kurze łapki przeszły długą drogę: od powszechnego przysmaku i składnika zero waste do pozycji kontrowersyjnej, rzadziej spotykanej na stołach. Dawniej gotowano na nich rosół, a po wyjęciu z zupy były obgryzane z cienkiej skóry i delikatnego mięsa. Więcej było przy tym zabawy niż sytości, ale chętnych do tego zajęcia nigdy nie brakowało.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo

Kurze łapki w polskiej kuchni

Kiedy mięso było towarem deficytowym, każda część musiała zostać wykorzystana. Zjadano wątróbki, cynaderki i żołądki, podroby nikogo nie szokowały. Kurze łapki stanowiły bazę dla wywarów, galaret i zup, dodając im głębokiego smaku i wprowadzając kleistość dzięki wysokiej zawartości kolagenu.

Skórka, chrząstki i ścięgna sprawiały, że kurze łapki miały ciekawą, niemonotonną strukturę. Nieraz wyciągano je z rosołu, solono i po prostu obgryzano w formie przekąski.

Kurze łapki - skarb dla zdrowia

Chociaż dziś kurze łapki kojarzą się raczej z odpadem, skrywaj w sobie wiele dobrego. Przede wszystkim są skarbnicą kolagenu. To strukturalne białko pomaga w regeneracji i utrzymaniu elastyczności stawów i ścięgien, poprawia jędrność skóry, spłyca zmarszczki i wzmacnia skórkę oraz paznokcie. Wspiera także błonę śluzową jelit.

Jedz kurze łapki regularnie. Twoja skóra będzie piękna jak po wyjściu od kosmetyczki
Jedz kurze łapki regularnie. Twoja skóra będzie piękna jak po wyjściu od kosmetyczki © Adobe Stock

Znajdziesz w nich nie tylko elastynę, ale także kluczowe dla zdrowia kości i zębów minerały: wapń, magnez i fosfor. Dzięki temu ich spożywanie może zmniejszać ryzyko osteoporozy, a także wspierać leczenie problemów ze stawami oraz przyspieszać powrót do zdrowia po urazach.

Jak przygotować kurze łapki?

Kurze łapki do dziś stanowią jeden z przysmaków ulicznej kuchni w Azji. Trafić na nie można na licznych straganach i w restauracjach, najczęściej w pikantnej odsłonie. To pyszny sposób na to, by odkryć łapki na nowo i dać im szansę po latach.

Składniki:

  • 5-7 kurzych łapek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki sosu teriyaki,
  • 2 łyżki słodko-ostrego sosu chilli,
  • 2 łyżki masła,
  • suszone płatki chilli,
  • sezam.

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij końcówki z pazurami i wrzuć łapki do wrzącej wody.
  2. Gotuj, aż będą miękkie.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż czosnek.
  4. Dodaj łapki i chwilę podsmażaj.
  5. Dodaj sosy i płatki chilli, posyp sezamem i smaż, aż sos zgęstnieje.

Proporcje sosu można dopasować do własnych upodobań, regulując ostrość i intensywność. Najlepiej smakują na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się