Kiedyś jedli najbiedniejsi. Dziś serwują w ekskluzywnych restauracjach

Kiszka ziemniaczana należy do najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni podlaskiej. Zdobyła serca w całej Polsce. Jest tania, sycąca i świetnie skomponowana. To tylko kilka składników, a smakiem zachwycają się nawet znani kucharze. Przygotowanie kiszki wymaga trochę wysiłku, ale warto poświęcić na nią czas.

Kiszka ziemniaczana była kiedyś bardzo popularnaKiszka ziemniaczana była kiedyś bardzo popularna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kiszka ziemniaczana, choć wywodzi się z kuchni białoruskiej, stała się nieodłącznym elementem kulinarnej tradycji Podlasia. Ziemniaki stanowią główny składnik dania, w połączeniu z boczkiem lub skwarkami są nadziewane w jelita wieprzowe. Właśnie tak powstają smakowite kiełbaski, które można piec w piekarniku lub na grillu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Jakie są składniki kiszki ziemniaczanej?

Podstawowy przepis na kiszkę ziemniaczaną jest stosunkowo prosty, ale w różnych rejonach Podlasia można spotkać różne warianty tego dania. Niektóre gospodynie dodają do farszu grzyby, zarówno świeże, jak i suszone, co nadaje wyjątkowego aromatu. W przepisach pojawia się nie tylko boczek, ale także kiełbasa, co również wpływa na smak i konsystencję potrawy. Bez względu na sposób przygotowania, kiszka ziemniaczana to jedna z najpyszniejszych potraw Podlasia. Trzeba tylko zadbać, by nie popękała w trakcie pieczenia.

Trik na idealną kiszkę

Aby kiszka idealnie trzymała formę, kluczowe jest właściwe przygotowanie składników. Flaki muszą być dokładnie umyte i namoczone przez około dwie godziny. Następnie, podczas nadziewania, nie można nadmiernie naciągać jelit. To najczęściej prowadzi do ich pękania w trakcie pieczenia.

Tradycyjna kiszka ziemniaczana

Składniki:

  • 3,5 kg ziemniaków,
  • 4 cebule,
  • 700 g wędzonego boczku (lub mieszanki boczku i dobrej kiełbasy),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki,
  • garść majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub przy pomocy odpowiedniego urządzenia. Czosnek przeciśnij przez praskę i cebulę zetrzyj. Wszystko wrzuć do przygotowanej masy ziemniaczanej.
  2. Następnie całość dopraw solą, pieprzem, majerankiem. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Boczek i pozostałą cebulę drobno pokrój, a potem podsmaż na patelni i dodaj do masy ziemniaczanej po przestudzeniu.
  4. Farszem nadziewaj jelito — aby kiszka nie popękała, należy to robić z wyczuciem, nie przesadzając z ilością.
  5. Tak przygotowaną kiszkę lekko natłuść i zapiekaj przez około 30 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa