Koleżanka przywiozła z Filipin przepis na sajgonki. Teraz lumpia króluje w mojej kuchni

Kiedy koleżanka wróciła z Filipin, przywiozła ze sobą nie tylko pamiątki, ale i przepis na lumpię – filipińskie sajgonki, które od tamtej pory królują w mojej kuchni. Chrupiące, pełne warzyw i aromatycznych przypraw, stały się daniem, po które sięgam częściej niż po tradycyjne przekąski.

Lumpia to filipińska wersja sajgonekLumpia to filipińska wersja sajgonek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | afifah
Karol Wiak

Jeśli kochasz orientalne smaki i lubisz eksperymentować w kuchni, lumpia szybko podbije twoje serce. To danie nazywane bywa "filipińską wersją sajgonek", ale tak naprawdę ma swój niepowtarzalny charakter. Filipińskie sajgonki występują w wielu odsłonach – od lekkich, świeżych zawijańców z warzywami, po złociste, smażone ruloniki z mięsnym farszem. Ich przygotowanie jest proste, a efekt? Zachwyca zarówno na rodzinnych obiadach, jak i przyjęciach ze znajomymi.

Lumpia to nie zwykłe sajgonki

Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że lumpia to po prostu sajgonki, ale prawda jest zupełnie inna. Mają one swoje korzenie w kuchni chińskiej, a z czasem zadomowiły się w całej Azji Południowo-Wschodniej. Choć w Polsce nazywane bywają "tajskimi", w rzeczywistości królują przede wszystkim na stołach w Manili i innych filipińskich miejscowościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa w słoikach – prosty przepis na zimę

To, co wyróżnia lumpię, to lekkość i uniwersalność farszu. W wersji świeżej znajdziesz w niej mnóstwo warzyw, tofu, a czasem również kawałki mięsa. Natomiast smażona lumpia przypomina klasyczne sajgonki – chrupiące ruloniki z mięsem mielonym, kapustą, marchewką i kiełkami. Każdy kęs to połączenie delikatnej chrupkości ciasta z soczystym środkiem, który naprawdę uzależnia.

Kiedy koleżanka przywiozła mi ten przepis z Filipin, szybko zrozumiałem, że lumpia może stać się hitem w każdej kuchni. To danie świetnie sprawdza się zarówno jako przekąska na imprezie, jak i pełnowartościowy obiad. I co najlepsze – można je podawać na gorąco z sosem sojowym albo na zimno z dipem orzechowym.

Przepis na lumpię

By przygotować prawdziwe filipińskie sajgonki, nie potrzeba trudno dostępnych składników – większość znajdziesz w zwykłym sklepie. U mnie w domu to zawsze rodzinny rytuał, bo ktoś sieka warzywa, ktoś inny zawija farsz w cienkie płatki ciasta ryżowego, a ja pilnuję, żeby nic się nie przypaliło na patelni.

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (możesz zamienić na kurczaka lub indyka),
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g cebuli,
  • 200 g marchewki,
  • 180 g kiełków fasoli,
  • 300 g kiełków bambusa,
  • 200 g kapusty,
  • 150 g cebuli dymki,
  • 30 płatków ciasta (ryżowych lub sajgonkowych),
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso mielone, a gdy się zrumieni, przełóż je na talerz.
  2. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekany czosnek, cebulę i dymkę. Dodaj startą marchew, kiełki bambusa i kapustę.
  3. Smaż kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  4. Dorzuć wcześniej usmażone mięso, dopraw całość pieprzem i odstaw do wystudzenia.
  5. Na każdy płatek ciasta nałóż 2-3 łyżki farszu, zwiń ruloniki, dobrze zamykając boki.
  6. Smaż na głębokim oleju, aż staną się złociste i chrupiące.

Lumpie smakują najlepiej podane od razu po usmażeniu – chrupiące, gorące, z dodatkiem sosu sojowego, słodko-kwaśnego albo orzechowego. U mnie zawsze znikają w kilka minut, zanim zdążę odłożyć ostatnią porcję na talerz.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟