Popularne kostki rosołowe są trujące! Przerażające co znajduje się w ich składzie

Rzadko zerkamy na etykiety produktów, ale czasami warto to jednak zrobić. W tym przypadku możemy być zaskoczeni!

Obrazek
Agnieszka
Obrazek

Glutaminian sodu jest dodatkiem chemicznym, który może powodować nudności, alergie skórne, częstoskurcz, wymioty, bóle głowy, nieregularne tętno, zawroty głowy i depresję po nadmiernym spożyciu. Używanie wysoko przetworzonych produktów na co dzień, może powodować nieodwracalne rozregulowanie naszych organizmów, tak jak w tym przypadku.

Uważajmy na to, co bierzemy do ust!

Glutaminian stymuluje produkcję acetycholiny w układzie endokrynologicznym. Skutkiem nadmiernej produkcji acetylocholiny może być zmniejszenie wchłaniania glukozy w organizmie.

Obrazek
Źródło: instagram.com/saykallo/

Nadmierna produkcja acetylcholiny może powodować zwiększenie masy ciała, a nawet chorobę Alzheimera! Czy warto więc gotować obiady na sklepowych kostkach rosołowych?

Słynny smak tych produktów jest oznaką tego, jak wielka gama substancji chemicznych jest w nich zawarta. Do niemal każdej przetworzonej żywności dodaje się obecnie glutaminian sodu. Znajdziemy go zwłaszcza w kostkach rosołowych z kurczaka, wołowych i warzywnych.

Obrazek
Źródło: instagram.com/_lottiewoot_/

Glutaminian sodu sprawia, że chce nam się więcej jeść. Dzieje się tak, ponieważ blokuje on neurologiczną funkcję podwzgórza, która jest odpowiedzialna za kontrolowanie naszego apetytu. Dlatego ważne jest, aby unikać spożywania tej substancji.

Jak łatwo zastąpić sklepowe kostki rosołowe?

Jeśli potrzebujesz taniego i smacznego rozwiązania, które zaoszczędzi Twój czas, możesz stworzyć własne kostki rosołowe. Użyj świeżych przypraw, zanurzanych w oliwie z oliwek lub oleju kokosowym, a następnie zamrażaj w tacach na kostki lodu. W ten sposób można po prostu wziąć kostkę i dodać ją do bulionu,. Jest to o wiele zdrowsze rozwiązanie, niż ​​użycie popularnych przypraw przez wyżej wymienione marki.

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się