9 sprytnych kuchennych sztuczek, które wykorzystywane są przez szefów kuchni
Gotować należy z pasji - to oczywiste. Niestety nawet najlepszym zdarzają się małe wpadki. Wtedy nie należy wpadać w panikę, a wystarczy zaznajomić się dokładnie z tymi trikami, która powinien znać każdy, kto uważa, że kuchnia to jego żywioł!
1. Wymagające mięso
- Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się kupić mięso, które naprawdę wyglądała dobrze, ale po gotowaniu stawało się twarde i trudne do żucia? Jeśli odpowiedź brzmi "tak", nie martw się. Oto kilka sztuczek, aby skończyć z tym problemem!
- Wystarczy dodać do mięsa owoców: jabłka, ananasy, mango czy gruszki potrafią zdziałać cuda. Należy obrać owoce i pokroić je w cienkie plastry. Gotuj mięso przykryte nimi. Soki owoców są świetne, gdy chodzi o sprawianie, aby mięso było bardziej kruche
- Możesz także do marynaty na noc dodać trochę sake i oliwy z oliwek
- Sprawdzi się także cola, która działa jak środek zmiękczający. Przed smażeniem zamocz mięso na 10 minut w coli. Po tym czasie wyciągnij je do wyschnięcia i zacznij smażyć z czarnym pieprzem
- Gdy włożysz mięso do marynaty z cytryną na pół godziny przed gotowaniem, zdecydowanie będzie bardziej miękkie
- Możesz użyć także octu, jednakże w tym przypadku mięso powinno stać całą noc
2. Zbyt słona zupa
Jeśli dodasz zbyt dużo soli do zupy, oto kilka sekretów szefów kuchni, które pomogą Ci ją uratować:
- Najprościej oczywiście dodać więcej wody i gotować zupę przez kilka dodatkowych minut. Ta metoda nie jest jednak doskonała, ponieważ może mieć wpływ na smak potrawy
- Świetnie sprawdza się ryż, który absorbuje sól
- Niektórzy kucharze dodają także cukru rafinowanego, aby pozbyć się zbyt słonego smaku. Wystarczy umieścić kostkę cukru na łyżkę i włożyć do zupy. Poczekaj aż cukier się rozpuści i dodaj kolejny kawałek. Powtórz kilka razy, aż poziom soli w zupie będzie Ci odpowiadać
- Pomocne są także ziemniaki lub makaron. Jeśli masz te składniki w przepisie, możesz dodać ich więcej. Jeśli nie masz, po prostu dodaj kilka obranych ziemniaków i gotuj zupę przez 10-15 minut i po tym czasie wyciągnij
3. Surowy smak cebuli
Ostry zapach lub smak cebuli pozostawia uczucie dyskomfortu, jednakże gotowanie potraw bez cebuli może sprawiać wrażenie, że czegoś w nich brakuje. Bardzo prosto można to zmienić. Wystarczy pokroić cebulę tak jak zwykle i włożyć ją do miski z zimną wodą. To pomoże Ci pozbyć się gorzkiego smaku.
4. Zbyt słone mięso
- Śmietana może pomóc zrównoważyć nadmiar zasolenia. Umieść mięso w misce z kwaśną śmietaną. Alternatywnie, można również dodać trochę mąki lub oleju bez soli
- Jeśli to wołowina ma za dużo soli, możesz dodać do niej posiekaną kapustę, cukinie lub starte surowe ziemniaki
5. Zbyt słone warzywa
- Dodaj do nich kilka pomidorów. Wystarczy je posiekać drobno i gotować razem
- Można także dolać do nich nieosolonego wrzątku i gotować przez kilka minut
- Potrawy z grzybami może z kolei uratować śmietana
6. Spalone mięso lub inne pokarmy
- Jeśli w trakcie gotowania zauważysz, że brzeg jest ewidentnie spalony, a środek jest surowy, odetnij spaloną warstwę i gotuj mięso dalej. W celu usunięcia zapachu spalenizny, przenieś jedzenie do innego naczynia
- Alternatywnie można do potrawy dodać gorącego mleka, aby pozbyć się zapachu spalenizny
7. Zimne potrawy przez talerze
To normalne, że ciepłe potrawy położone na zimną zastawę wychładzają się. Na szczęście w bardzo prosty sposób możesz sobie pomóc. Po prostu włóż talerze do piekarnika na 5 minut, wyjmij i nałóż danie. Działa to także w drugą stronę. Włóż je do lodówki, gdy chcesz nałożyć np. lody.
8. Za tłusty rosół
Włóż go do lodówki, a gdy tłuszcz stwardnieje, po prostu ściągnij go z góry
9. Naleśniki przyklejone do patelni
- Istnieje kilka powodów, dlaczego naleśniki przyklejają się do patelni. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki
- Jeśli mąka jest niskiej jakości, niech w ruch pójdzie kasza manna
- Ważne jest również, aby rozgrzać patelnię zanim położysz na nią ciasto