Kupiła jedynie frytki. Pokazała paragon i wszystkich dosłownie wcięło

Frytki to, zdawałoby się, nieskomplikowane i stosunkowo niedrogie danie. Wszak przyrządzone wyłącznie z ziemniaka, smażone w tłuszczu, który - umówmy się - nie jest traktowany jednorazowo. I kiedy w sieci trwają dyskusje nad tym, czy 30 zł za gofra z bitą śmietaną to dużo, czy w sam raz, pojawia się paragon prawdziwej grozy, bo opiewający na sumę, za którą można by zjeść porządny posiłek na mieście. A kupiono tylko dwie porcje frytek.

ObrazekNiebotyczna cena za frytki. Internautka pokazała paragon - Pyszności; Fot. Adobe Stock

"Paragonów grozy" ciąg dalszy. Prawdziwy wykwit tego typu wynalazków obserwowaliśmy już w majówkę. Pisaliśmy wówczas o wysokich cenach w budkach z goframi w nadmorskich miejscowościach. Niemniej drogo było w Krakowie, gdzie mała porcja lodów w miejscach zlokalizowanych przy Rynku Głównym kosztowała 7 zł. Teraz przyszedł czas na - w opinii wielu komentujących - absurdalną cenę za frytki. "Ceny w knajpach odleciały" - piszą internauci.

Pokazała paragon. Frytki w cenie porządnego obiadu

Magda Grzebyk, autorka bloga "Krytyka Kulinarna" podzieliła się w mediach społecznościowych zdjęciem paragonu, który wywołał niemały szum w sieci. Jak dodaje w opisie, podczas jednego z festynów pod Warszawą kupiła frytki w food trucku. Jak widać na zdjęciu, kwota, jaką przyszło jej zapłacić, dosłownie zwala z nóg. Na niechlubnym paragonie widnieje równe... 50 zł za dwie porcje odsmażonych ziemniaków.

"Dwie porcje frytek z mrożonki sprzedawanych z food trucka na podwarszawskim festynie" - wskazuje w poście Monika Grzebyk. "Minimalna stawka godzinowa w Polsce wynosi obecnie 22,80 zł brutto" (pis. oryg.) - dodaje.

22,80 zł brutto to około 20 zł na rękę. Godzina pracy na najniższej krajowej stawce nie wystarczyłaby więc na zakup tychże frytek. Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej nie ukrywają, że podwyżki cen są spore. Tłumaczą to inflacją, zwiększonymi kosztami, jakie muszą ponieść za energię czy wypłaty dla pracowników. Komentujący post wskazują jednak, że mimo to cena opiewająca na 25 zł za porcję frytek to gruba przesada.

"Ceny w knajpach odleciały"

Komentujący post Marty Grzebyk sprawę stawiają jasno: taniej zjemy za granicą. "Miesiąc temu w Irlandii Północnej w restauracji jadłam taniej niż w Polsce" - napisała jedna z komentujących. Inna dodała, że za 12 euro (ok. 54 zł) w Barcelonie można zjeść dwie pokaźne porcje lokalnych dań, a w jednej ze słynniejszych barcelońskich pizzerii zestaw składający się z dowolnej pizzy, napoju, kawy i deseru kosztuje 63 zł w godzinach lunchowych.

"miałam tak samo po pobycie we Włoszech, okazało się, że jedzenie tam wychodzi taniej niż w Polsce" (pis. oryg.) - kwituje jedna z komentujących.
"Ja mam wrażenie, ze ceny w knajpach odleciały poza inflacje. Jasne, ze energia i ogrzewanie były zabójcze ale teraz nikt nie grzeje a ceny się nie zmieniły. Ceny wielu składników po szokowych skokach znacząco spadły" (pis. oryg.) - czytamy w innym komentarzu.

Inna osoba postanowiła skontrować wypowiedź internauty, wskazując, że dla pracodawcy olbrzymim wydatkiem jest opłacanie pracowników, nawet jeśli pracują za minimalną stawkę. Kolejna zaś odnosi się do swoich doświadczeń, pisząc, że obecnie płaci cztery więcej za energię niż przed podwyżkami. Jeden z komentarzy umieścił mężczyzna prowadzący pizzerię. 50 zł za dwie porcje frytek określił jako "cenę z kosmosu", ale dodał też, że wszystko co mogło, zdrożało, a obroty maleją.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej