Lodowe ciasto skrada serca. Gromkie brawa gwarantowane

To deser, który od razu przyciąga wzrok. Pod bezową kopułką skrywa się słodka niespodzianka, która zachwyci wszystkich miłośników lodów.

Ciasto Alaska to deser dla miłośników lodówCiasto Alaska to deser dla miłośników lodów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Deser Alaska wygląda naprawdę spektakularnie. Składa się głównie z trzech warstw: biszkoptowego spodu, lodów oraz kopułki z bezy włoskiej lub szwajcarskiej. Mimo obecności lodów całość jest szybko zapiekana w bardzo gorącym piekarniku (lub opalana palnikiem kuchennym) tuż przed podaniem. Beza, dzięki zawartości cukru i białek, działa jak izolator, chroniąc lody przed stopieniem w krótkim czasie zapiekania. Efektem jest deser, w którym zimny środek kontrastuje z ciepłą, lekko skarmelizowaną bezą z zewnątrz. Za każdym razem wywołuje efekt wow, nawet na twarzach najbardziej kapryśnych gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent

Deser Alaska - pieczone lody z bezą

Nazwa deseru odwołuje się bezpośrednio do Alaski i ma oddawała kontrast między mroźnym lodem w środku a ognistą, pieczoną bezą na zewnątrz. Nietypowe ciasto lodowe miało powstać jako upamiętnienie włączenie jej do terytorium Stanów Zjednoczonych w 1867 roku. Pojawiało się na bankietach i w eleganckich restauracjach.

Pyszny deser Alaska z lodami i bezą
Pyszny deser Alaska z lodami i bezą © Adobe Stock

Alaska nie tylko świetnie zastąpi klasyczny deser lodowy w pucharku, ale też ciasto czy nawet tort urodzinowy. Chociaż potrzeba trochę zachodu, to efekt końcowy robi naprawdę ogromne wrażenie.

Składniki:

Na biszkopt:

  • 2 jajka,
  • 60 g drobnego cukru,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 15 g rozpuszczonego i ostudzonego masła (ok. 1 łyżka),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Na nadzienie lodowe:

  • 750-1000 ml lodów (najlepiej w 2-3 smakach, np. waniliowe, truskawkowe, czekoladowe)

Na bezę włoską:

  • 4 białka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 60 ml wody,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na puszystą i jasną masę.
  2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszając delikatnie szpatułką. Pod koniec wlej także masło.
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 20-25 minut, aż do suchego patyczka.
  5. Biszkopt wyjmij i wystudź.
  6. Miskę o średnicy ok. 18 cm (nieco mniejszej niż biszkopt) dokładnie wyłóż folią spożywczą, tak aby folia wystawała poza brzegi miski.
  7. Lody wyjmij z zamrażarki na kilka minut, aby lekko zmiękły i stały się plastyczne.
  8. Nakładaj lody warstwami do miski, mocno je dociskając, aby nie było pustych przestrzeni. Jeśli używasz kilku smaków, układaj je naprzemiennie.
  9. Przykryj wierzch lodów wystającą folią i wstaw miskę do zamrażarki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc, aby lody były bardzo twarde.
  10. Następnego dnia przygotuj bezę. W małym garnku umieść 200 g cukru i 60 ml wody. Zagotuj, nie mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Powinien mieć temperaturę ok. 120 stopni Celsjusza.
  11. W międzyczasie zacznij ubijać białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
  12. Gdy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmij go z ognia i gorący, cienką strużką wlewaj do ubijanych białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach.
  13. Gdy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmij go z ognia i gorący, cienką strużką wlewaj do ubijanych białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach przez około 8-10 minut, aż beza będzie bardzo gęsta, lśniąca, sztywna i całkowicie ostygnie.
  14. Na paterze lub talerzu, na którym będziesz podawać deser, ułóż biszkopt.
  15. Wyjmij zamrożoną kopułę lodową z miski, usuń folię i szybko ułóż ją wypukłą stroną do góry, na środku biszkoptu.
  16. Natychmiast pokryj całą lodową kopułę i biszkopt bezą włoską, rozprowadzając ją dokładnie, tak aby nie było żadnych szczelin, przez które lody mogłyby się roztopić.
  17. Ostrożnie opal bezę palnikiem cukierniczym, aż zyska piękny, złocisty kolor.

Uwaga: jeśli nie masz palnika, rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (np. 250 stopni Celsjusza) lub użyj funkcji grill. Wstaw deser do piekarnika tylko na 2-3 minuty, obserwując, aby beza się nie spaliła, a jedynie ładnie zarumieniła.

Gotowy deser podawaj od razu po zapieczeniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje