Magda Gessler wytyka Polakom błąd. Większość źle gotuje rosół

Każdy gotujący w domu Polak co jakiś czas przyrządza rosół. Większość z nas robi to według przekazywanych z pokolenia na pokolenie porad, a receptury na tę najważniejszą zupę kuchni polskiej niewiele się od siebie różnią. Tymczasem Magda Gessler twierdzi, że przeważająca część z nich jest błędna. Co takiego powinniśmy według restauratorki zmienić, żeby uzyskać najlepszy rosół?

ObrazekMagda Gessler przyrządza rosół w ten sposób - Pyszności; foto: Adobe Stock, Facebook

Żadna gospodyni domowa nie lubi, kiedy ktoś jej mówi, że w kuchni popełnia jakiś błąd. A co dopiero, jeśli ta pomyłka dotyczy dania, które przygotowujemy już od wielu, wielu lat! Cóż, Magda Gessler nie wydaje się osobą, która w specjalny sposób przejmuje się takimi rzeczami. Restauratorka już nieraz pokazała, że potrafi "wbić szpilę". I to tak, że boli.

Obrazek
Magda Gessler doradza, jak ugotować najlepszy rosół - Pyszności; foto: Canva

Tym razem Gessler skomentowała sposób, w jaki większość Polaków przygotowuje rosół. Według niej, gotowanie tej zupy na kurczaku to niejako błąd. Słynna restauratorka jest bowiem zdania, że kaczka sprawdzi się tu o wiele lepiej. Odpowiednio dobrane jej części, ze skórą i tłuszczykiem, mają sprawić, że nasz rosół będzie o wiele bardziej aromatyczny, niż kiedykolwiek wcześniej. Czy to oznacza wyzwanie? Rzucenie rękawicą? Nie pozostaje chyba nic innego, jak zastosować się do przepisu Magdy Gessler i osobiście sprawdzić, czy kucharka ma z tym rację!

Rosół na kaczce według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 2 l wody
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 korzeń selera
  • 2 korzenia pietruszki
  • 1 por
  • 1 pęczek lubczyku
  • 3 goździki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Obrazek
Magda Gessler uważa, że rosół na kaczce jest najbardziej aromatyczny - Pyszności; foto: Canva
  1. Mięso opłucz i przełóż do garnka. Zalej je zimną wodą i gotuj przez około godzinę, na małym ogniu. Co jakiś czas zbieraj pojawiające się szumowiny. W tym czasie opal cebule, a pozostałe warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Kiedy szumowiny przestaną już wypływać na powierzchnię, dodaj do rosołu przygotowane warzywa, związany lubczyk i natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i goździki.
  3. Gotuj kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie przecedź rosół przez sito. Podawaj z makaronem, kawałkiem marchewki i ugotowaną, aromatyczną kaczką. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej