PoradyMagda Gessler wytyka Polakom błąd. Większość źle gotuje rosół

Magda Gessler wytyka Polakom błąd. Większość źle gotuje rosół

Każdy gotujący w domu Polak co jakiś czas przyrządza rosół. Większość z nas robi to według przekazywanych z pokolenia na pokolenie porad, a receptury na tę najważniejszą zupę kuchni polskiej niewiele się od siebie różnią. Tymczasem Magda Gessler twierdzi, że przeważająca część z nich jest błędna. Co takiego powinniśmy według restauratorki zmienić, żeby uzyskać najlepszy rosół?

Magda Gessler przyrządza rosół w ten sposób - Pyszności; foto: Adobe Stock, Facebook
Magda Gessler przyrządza rosół w ten sposób - Pyszności; foto: Adobe Stock, Facebook

28.05.2023 11:00

Żadna gospodyni domowa nie lubi, kiedy ktoś jej mówi, że w kuchni popełnia jakiś błąd. A co dopiero, jeśli ta pomyłka dotyczy dania, które przygotowujemy już od wielu, wielu lat! Cóż, Magda Gessler nie wydaje się osobą, która w specjalny sposób przejmuje się takimi rzeczami. Restauratorka już nieraz pokazała, że potrafi "wbić szpilę". I to tak, że boli.

Magda Gessler doradza, jak ugotować najlepszy rosół - Pyszności; foto: Canva
Magda Gessler doradza, jak ugotować najlepszy rosół - Pyszności; foto: Canva

Tym razem Gessler skomentowała sposób, w jaki większość Polaków przygotowuje rosół. Według niej, gotowanie tej zupy na kurczaku to niejako błąd. Słynna restauratorka jest bowiem zdania, że kaczka sprawdzi się tu o wiele lepiej. Odpowiednio dobrane jej części, ze skórą i tłuszczykiem, mają sprawić, że nasz rosół będzie o wiele bardziej aromatyczny, niż kiedykolwiek wcześniej. Czy to oznacza wyzwanie? Rzucenie rękawicą? Nie pozostaje chyba nic innego, jak zastosować się do przepisu Magdy Gessler i osobiście sprawdzić, czy kucharka ma z tym rację!

Rosół na kaczce według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 2 l wody
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 korzeń selera
  • 2 korzenia pietruszki
  • 1 por
  • 1 pęczek lubczyku
  • 3 goździki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Magda Gessler uważa, że rosół na kaczce jest najbardziej aromatyczny - Pyszności; foto: Canva
Magda Gessler uważa, że rosół na kaczce jest najbardziej aromatyczny - Pyszności; foto: Canva
  1. Mięso opłucz i przełóż do garnka. Zalej je zimną wodą i gotuj przez około godzinę, na małym ogniu. Co jakiś czas zbieraj pojawiające się szumowiny. W tym czasie opal cebule, a pozostałe warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Kiedy szumowiny przestaną już wypływać na powierzchnię, dodaj do rosołu przygotowane warzywa, związany lubczyk i natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i goździki.
  3. Gotuj kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie przecedź rosół przez sito. Podawaj z makaronem, kawałkiem marchewki i ugotowaną, aromatyczną kaczką. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie