Masz takie dolegliwości? Możesz zapomnieć o zupie z dyni

Choć uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw jesieni, dynia nie zawsze jest dobrym wyborem. W pewnych sytuacjach może zaszkodzić, zwłaszcza jeśli masz problemy z nerkami lub trafisz na gorzki, toksyczny okaz.

Zupa z dyni jednak nie dla każdegoZupa z dyni jednak nie dla każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dynia to symbol jesieni i jedno z najzdrowszych warzyw sezonowych. Zawiera błonnik, beta-karoten, witaminy A, C, E i sporo potasu. Działa odkwaszająco, wspiera odporność i trawienie. Jednak nie dla każdego będzie tak dobroczynna. W niektórych przypadkach dynia może wejść w interakcję z lekami, zaburzyć równowagę elektrolitową lub wręcz doprowadzić do zatrucia.

Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny

Kiedy dynia może szkodzić organizmowi?

Leki z litem


Osoby przyjmujące lit, stosowany w leczeniu choroby afektywnej dwubiegunowej i zaburzeń nastroju, powinny ograniczyć spożycie dyni. Warzywo ma lekkie działanie moczopędne, przez co może zaburzyć wydalanie litu z organizmu. To z kolei prowadzi do jego kumulacji i ryzyka zatrucia. W takiej sytuacji dynia powinna być spożywana tylko okazjonalnie.

Wysoki potas i choroby nerek


100 g dyni zawiera aż 340 mg potasu. To dobra wiadomość dla osób zdrowych, ale nie dla tych z niewydolnością nerek czy hiperkaliemią (zbyt wysokim poziomem potasu we krwi). Nerki nie są wtedy w stanie usuwać nadmiaru minerału, co grozi zaburzeniami rytmu serca, a nawet zatrzymaniem jego akcji. Osoby na diecie niskopotasowej powinny unikać zarówno dań z dyni, jak i soku z jej miąższu.

Alergia na dynię


Reakcje uczuleniowe na dynię zdarzają się rzadko, ale mogą być uciążliwe. Objawy to wysypka, świąd, obrzęk ust lub gardła, uczucie gorąca, a nawet katar sienny po spożyciu. W takim przypadku należy unikać nie tylko miąższu, lecz także pestek i oleju z dyni.

Kiedy dynia staje się niebezpieczna?

Jeśli dynia ma wyraźnie gorzki smak, to nie jedz jej. To znak, że zawiera kukurbitacynę, toksyczny związek mogący wywołać silne bóle brzucha, wymioty i biegunkę. To tzw. zespół toksycznego kabaczka. Najczęściej dotyczy dyń ozdobnych, ale jadalne odmiany też potrafią mieć nadmiar tej substancji, np. po krzyżówkach odmian w ogródku.

Dynia a cukrzyca i insulinooporność

Sama dynia nie jest zakazana w diecie diabetyków, ale należy uważać na nią (ma sporo cukru i wysoki IG) oraz słodkie przetwory. Kawa dyniowa z syropem, muffinki czy dżemy mają niesamowicie wysoki indeks glikemiczny i mogą gwałtownie podnieść poziom cukru we krwi.

Cukrzycy i osoby z insulinoopornością powinny unikać takich deserów, a wybierać raczej dynię pieczoną lub gotowaną bez dodatku cukru.

Czy zdrowy człowiek może jeść dynię codziennie?

Dla większości osób dynia to produkt w pełni bezpieczny. Jedynie przy bardzo dużym spożyciu może dojść do tzw. karotenemii, czyli lekkiego pomarańczowego zabarwienia skóry dłoni i stóp. Nie jest to groźne, a kolor znika po kilku dniach przerwy od spożywania produktów bogatych w karoten.

Sok z dyni zawiera cenne antyoksydanty i witaminy, ale dla osób z chorobami nerek lub przyjmujących lit może być ryzykowny. U cukrzyków też lepiej sprawdzi się purée, bo soki mają wyższy indeks glikemiczny i szybciej podnoszą poziom glukozy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟