Masz takie dolegliwości? Możesz zapomnieć o zupie z dyni
Choć uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw jesieni, dynia nie zawsze jest dobrym wyborem. W pewnych sytuacjach może zaszkodzić, zwłaszcza jeśli masz problemy z nerkami lub trafisz na gorzki, toksyczny okaz.
Dynia to symbol jesieni i jedno z najzdrowszych warzyw sezonowych. Zawiera błonnik, beta-karoten, witaminy A, C, E i sporo potasu. Działa odkwaszająco, wspiera odporność i trawienie. Jednak nie dla każdego będzie tak dobroczynna. W niektórych przypadkach dynia może wejść w interakcję z lekami, zaburzyć równowagę elektrolitową lub wręcz doprowadzić do zatrucia.
Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
Kiedy dynia może szkodzić organizmowi?
Leki z litem
Osoby przyjmujące lit, stosowany w leczeniu choroby afektywnej dwubiegunowej i zaburzeń nastroju, powinny ograniczyć spożycie dyni. Warzywo ma lekkie działanie moczopędne, przez co może zaburzyć wydalanie litu z organizmu. To z kolei prowadzi do jego kumulacji i ryzyka zatrucia. W takiej sytuacji dynia powinna być spożywana tylko okazjonalnie.
Wysoki potas i choroby nerek
100 g dyni zawiera aż 340 mg potasu. To dobra wiadomość dla osób zdrowych, ale nie dla tych z niewydolnością nerek czy hiperkaliemią (zbyt wysokim poziomem potasu we krwi). Nerki nie są wtedy w stanie usuwać nadmiaru minerału, co grozi zaburzeniami rytmu serca, a nawet zatrzymaniem jego akcji. Osoby na diecie niskopotasowej powinny unikać zarówno dań z dyni, jak i soku z jej miąższu.
Alergia na dynię
Reakcje uczuleniowe na dynię zdarzają się rzadko, ale mogą być uciążliwe. Objawy to wysypka, świąd, obrzęk ust lub gardła, uczucie gorąca, a nawet katar sienny po spożyciu. W takim przypadku należy unikać nie tylko miąższu, lecz także pestek i oleju z dyni.
Kiedy dynia staje się niebezpieczna?
Jeśli dynia ma wyraźnie gorzki smak, to nie jedz jej. To znak, że zawiera kukurbitacynę, toksyczny związek mogący wywołać silne bóle brzucha, wymioty i biegunkę. To tzw. zespół toksycznego kabaczka. Najczęściej dotyczy dyń ozdobnych, ale jadalne odmiany też potrafią mieć nadmiar tej substancji, np. po krzyżówkach odmian w ogródku.
Dynia a cukrzyca i insulinooporność
Sama dynia nie jest zakazana w diecie diabetyków, ale należy uważać na nią (ma sporo cukru i wysoki IG) oraz słodkie przetwory. Kawa dyniowa z syropem, muffinki czy dżemy mają niesamowicie wysoki indeks glikemiczny i mogą gwałtownie podnieść poziom cukru we krwi.
Cukrzycy i osoby z insulinoopornością powinny unikać takich deserów, a wybierać raczej dynię pieczoną lub gotowaną bez dodatku cukru.
Czy zdrowy człowiek może jeść dynię codziennie?
Dla większości osób dynia to produkt w pełni bezpieczny. Jedynie przy bardzo dużym spożyciu może dojść do tzw. karotenemii, czyli lekkiego pomarańczowego zabarwienia skóry dłoni i stóp. Nie jest to groźne, a kolor znika po kilku dniach przerwy od spożywania produktów bogatych w karoten.
Sok z dyni zawiera cenne antyoksydanty i witaminy, ale dla osób z chorobami nerek lub przyjmujących lit może być ryzykowny. U cukrzyków też lepiej sprawdzi się purée, bo soki mają wyższy indeks glikemiczny i szybciej podnoszą poziom glukozy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.