InspiracjeMeksykańskie ogórki lepsze niż kiszone. O przepis na tę zaprawę dostaję mnóstwo próśb

Meksykańskie ogórki lepsze niż kiszone. O przepis na tę zaprawę dostaję mnóstwo próśb

Ogórki po meksykańsku - Pyszności
Ogórki po meksykańsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.09.2024 14:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W mojej spiżarni nie może zabraknąć przetworów, które pozwalają przetrwać czas, gdy świeżych warzyw i owoców brak lub są po prostu mało smaczne. Obok obowiązkowych ogórków kiszonych robię też sporo miejsca na pyszne ogórki po meksykańsku. Wyjątkowa zaprawa nadaje im niesamowity smak i aromat.

Chrupiące, lekko ostre i niezwykle aromatyczne ogórki po meksykańsku to przekąska, której nie może zabraknąć w spiżarni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, przekąska na imprezę lub jako składnik sałatek. Nie zabraknie też amatorów wyjadania ich prosto ze słoiczka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki po meksykańsku

Chociaż kiszone nigdy się nie znudzą, a w occie wciąż smakują dobrze, to wśród ogórkowych przetworów jest tyle przepisów, że szkoda ograniczać się tylko do tego. Wśród moich ulubieńców są pyszne ogórki po meksykańsku, których smak pokochasz od pierwszego chrupnięcia.

Chrupiące ogórki robią furorę na imprezach
Chrupiące ogórki robią furorę na imprezach © Adobe Stock

To sprawdzony przepis na pyszne ogórki na ostro.Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka prostych składników i odrobina czasu. Dodaję je do kanapek, domowych burgerów czy serwuję wraz z pieczonym mięsem. Pasują znakomicie!

Składniki:

  • 2,5 kg świeżych ogórków,
  • 4 łyżki soli,
  • 1,5 główki czosnku,
  • 3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 500 g cukru,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1,5 szklanki octu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie ogórki i pokrój je na mniejsze kawałki. Mniejsze ogórki możesz zostawić w całości.
  2. Posyp ogórki solą i odstaw na kilka godzin, aby puściły sok.
  3. Po odsączeniu ogórków z solanki obtocz je w ostrej papryce chili.
  4. Dodaj do ogórków przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.
  5. Zagotuj ocet z cukrem i olejem, tworząc słodko-kwaśną zalewę.
  6. Gorącą zalewą zalej ogórki i odstaw do ostygnięcia.
  7. Przełóż ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.
  8. Pasteryzuj słoiki przez około minutę, aby zapewnić dłuższą trwałość.

Po wystudzeniu przechowuj słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu. Miłego chrupania!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także