Meksykańskie ogórki lepsze niż kiszone. O przepis na tę zaprawę dostaję mnóstwo próśb

W mojej spiżarni nie może zabraknąć przetworów, które pozwalają przetrwać czas, gdy świeżych warzyw i owoców brak lub są po prostu mało smaczne. Obok obowiązkowych ogórków kiszonych robię też sporo miejsca na pyszne ogórki po meksykańsku. Wyjątkowa zaprawa nadaje im niesamowity smak i aromat.

Ogórki po meksykańsku - PysznościOgórki po meksykańsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chrupiące, lekko ostre i niezwykle aromatyczne ogórki po meksykańsku to przekąska, której nie może zabraknąć w spiżarni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, przekąska na imprezę lub jako składnik sałatek. Nie zabraknie też amatorów wyjadania ich prosto ze słoiczka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przecier ogórkowy do słoików na zimę. Wystarczą cztery proste składniki

Ogórki po meksykańsku

Chociaż kiszone nigdy się nie znudzą, a w occie wciąż smakują dobrze, to wśród ogórkowych przetworów jest tyle przepisów, że szkoda ograniczać się tylko do tego. Wśród moich ulubieńców są pyszne ogórki po meksykańsku, których smak pokochasz od pierwszego chrupnięcia.

Chrupiące ogórki krokodylki robią furorę na imprezach
Chrupiące ogórki robią furorę na imprezach © Adobe Stock

To sprawdzony przepis na pyszne ogórki na ostro.Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka prostych składników i odrobina czasu. Dodaję je do kanapek, domowych burgerów czy serwuję wraz z pieczonym mięsem. Pasują znakomicie!

Składniki:

  • 2,5 kg świeżych ogórków,
  • 4 łyżki soli,
  • 1,5 główki czosnku,
  • 3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 500 g cukru,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1,5 szklanki octu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie ogórki i pokrój je na mniejsze kawałki. Mniejsze ogórki możesz zostawić w całości.
  2. Posyp ogórki solą i odstaw na kilka godzin, aby puściły sok.
  3. Po odsączeniu ogórków z solanki obtocz je w ostrej papryce chili.
  4. Dodaj do ogórków przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.
  5. Zagotuj ocet z cukrem i olejem, tworząc słodko-kwaśną zalewę.
  6. Gorącą zalewą zalej ogórki i odstaw do ostygnięcia.
  7. Przełóż ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.
  8. Pasteryzuj słoiki przez około minutę, aby zapewnić dłuższą trwałość.

Po wystudzeniu przechowuj słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu. Miłego chrupania!

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok