Meksykańskie ogórki lepsze niż kiszone. O przepis na tę zaprawę dostaję mnóstwo próśb

W mojej spiżarni nie może zabraknąć przetworów, które pozwalają przetrwać czas, gdy świeżych warzyw i owoców brak lub są po prostu mało smaczne. Obok obowiązkowych ogórków kiszonych robię też sporo miejsca na pyszne ogórki po meksykańsku. Wyjątkowa zaprawa nadaje im niesamowity smak i aromat.

Ogórki po meksykańsku - PysznościOgórki po meksykańsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chrupiące, lekko ostre i niezwykle aromatyczne ogórki po meksykańsku to przekąska, której nie może zabraknąć w spiżarni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, przekąska na imprezę lub jako składnik sałatek. Nie zabraknie też amatorów wyjadania ich prosto ze słoiczka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przecier ogórkowy do słoików na zimę. Wystarczą cztery proste składniki

Ogórki po meksykańsku

Chociaż kiszone nigdy się nie znudzą, a w occie wciąż smakują dobrze, to wśród ogórkowych przetworów jest tyle przepisów, że szkoda ograniczać się tylko do tego. Wśród moich ulubieńców są pyszne ogórki po meksykańsku, których smak pokochasz od pierwszego chrupnięcia.

Chrupiące ogórki krokodylki robią furorę na imprezach
Chrupiące ogórki robią furorę na imprezach © Adobe Stock

To sprawdzony przepis na pyszne ogórki na ostro.Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka prostych składników i odrobina czasu. Dodaję je do kanapek, domowych burgerów czy serwuję wraz z pieczonym mięsem. Pasują znakomicie!

Składniki:

  • 2,5 kg świeżych ogórków,
  • 4 łyżki soli,
  • 1,5 główki czosnku,
  • 3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 500 g cukru,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1,5 szklanki octu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie ogórki i pokrój je na mniejsze kawałki. Mniejsze ogórki możesz zostawić w całości.
  2. Posyp ogórki solą i odstaw na kilka godzin, aby puściły sok.
  3. Po odsączeniu ogórków z solanki obtocz je w ostrej papryce chili.
  4. Dodaj do ogórków przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.
  5. Zagotuj ocet z cukrem i olejem, tworząc słodko-kwaśną zalewę.
  6. Gorącą zalewą zalej ogórki i odstaw do ostygnięcia.
  7. Przełóż ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.
  8. Pasteryzuj słoiki przez około minutę, aby zapewnić dłuższą trwałość.

Po wystudzeniu przechowuj słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu. Miłego chrupania!

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji