Mięciutkie kluseczki, które rozpływają się w ustach. Gordon Ramsay pokazał swój sprawdzony przepis

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które zyskały popularność na całym świecie. Ich delikatny smak i prostota przygotowania sprawiają, że są idealnym daniem na każdą okazję. Gordon Ramsay zdradził prosty sposób na idealne gnocchi.

GnocchiGnocchi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które zyskały popularność na całym świecie. Ich głównym składnikiem są ziemniaki, które w połączeniu z mąką i jajkami tworzą delikatne ciasto. Wyróżniają je charakterystyczne rowki, które pozwalają sosom lepiej się wchłaniać, co potęguje smak każdej potrawy. Klasyczne gnocchi można łatwo przygotować z tylko czterech składników: ziemniaków, mąki, jajek i soli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Gordon Ramsay, znany szef kuchni, podzielił się prostą techniką, która sprawi, że domowe gnocchi będą jeszcze bardziej puszyste. W nowym filmie na swoim kanale YouTube kucharz pokazał, jak przygotować wyśmienite, używając prostych składników, które prawdopodobnie masz już w domu.

Sekret puszystych gnocchi

Do przygotowania gnocchi potrzebujesz tylko siedmiu składników. Kluczowym krokiem jest wcześniejsze upieczenie ziemniaków, co nadaje gnocchi wyjątkowy smak. Aby ciasto było lekkie i puszyste, Gordon zaleca użycie praski do ziemniaków. Jeśli jej nie masz, możesz użyć tarki.

Zobaczysz, jak praska sprawia, że ziemniaki stają się puszyste... Praska przepuszcza ziemniaki przez małe otwory, co wprowadza dużo powietrza, dzięki czemu ziemniaki są puszyste i gładkie – tłumaczy Gordon Ramsay.

Przepis na gnocchi Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 2 duże mączyste ziemniaki,
  • 50 g ricotty,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • ok. 90 g mąki typu 00,
  • 1 rozmącone jajko,
  • świeży tymianek.

Sos:

  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 150 g mrożonego groszku,
  • masło,
  • 1 gałązka tymianku, tylko liście,
  • ser Pecorino Romano,
  • skórka z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Nakłuj ziemniaki widelcem, posmaruj olejem i posól. Zawiń w folię i piecz do miękkości przez ok. godzinę.
  2. Usuń skórki z upieczonych ziemniaków, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe, i przepuść przez praskę.
  3. Wymieszaj z ricottą, solą, pieprzem i mąką. Zrób wgłębienie, dodaj roztrzepane jajko i połącz składniki.
  4. Dodaj świeży tymianek i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
  5. Podziel ciasto na pół, uformuj w długie wałki o grubości ok. 1,5 cm. Pokrój na kawałki o długości 2 cm i delikatnie naciśnij każdy kawałek palcem.
  6. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj gnocchi i gotuj przez 1,5-2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź i pozostaw do osuszenia.
  7. Rozgrzej patelnię z oliwą, dodaj gnocchi, sól i pieprz. Smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  8. Dodaj groszek, masło, świeży tymianek. Wykończ skórką z cytryny i startym Pecorino Romano.

Fani Gordona chwalą ten prosty przepis, podkreślając jego smak i łatwość przygotowania. "Zrobiłem to w domu i były pyszne" – pisze jeden z fanów. Inny dodaje: "Moja nonna jest bardzo tradycyjna w kwestii gnocchi, ale osobiście uwielbiam tę wersję. Wygląda na dużo prostszą niż moje wcześniejsze próby".

Dzięki tym wskazówkom, twoje gnocchi będą nie tylko smaczne, ale i idealnie puszyste.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟