Mięciutkie kluseczki, które rozpływają się w ustach. Gordon Ramsay pokazał swój sprawdzony przepis

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które zyskały popularność na całym świecie. Ich delikatny smak i prostota przygotowania sprawiają, że są idealnym daniem na każdą okazję. Gordon Ramsay zdradził prosty sposób na idealne gnocchi.

GnocchiGnocchi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które zyskały popularność na całym świecie. Ich głównym składnikiem są ziemniaki, które w połączeniu z mąką i jajkami tworzą delikatne ciasto. Wyróżniają je charakterystyczne rowki, które pozwalają sosom lepiej się wchłaniać, co potęguje smak każdej potrawy. Klasyczne gnocchi można łatwo przygotować z tylko czterech składników: ziemniaków, mąki, jajek i soli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Gordon Ramsay, znany szef kuchni, podzielił się prostą techniką, która sprawi, że domowe gnocchi będą jeszcze bardziej puszyste. W nowym filmie na swoim kanale YouTube kucharz pokazał, jak przygotować wyśmienite, używając prostych składników, które prawdopodobnie masz już w domu.

Sekret puszystych gnocchi

Do przygotowania gnocchi potrzebujesz tylko siedmiu składników. Kluczowym krokiem jest wcześniejsze upieczenie ziemniaków, co nadaje gnocchi wyjątkowy smak. Aby ciasto było lekkie i puszyste, Gordon zaleca użycie praski do ziemniaków. Jeśli jej nie masz, możesz użyć tarki.

Zobaczysz, jak praska sprawia, że ziemniaki stają się puszyste... Praska przepuszcza ziemniaki przez małe otwory, co wprowadza dużo powietrza, dzięki czemu ziemniaki są puszyste i gładkie – tłumaczy Gordon Ramsay.

Przepis na gnocchi Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 2 duże mączyste ziemniaki,
  • 50 g ricotty,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • ok. 90 g mąki typu 00,
  • 1 rozmącone jajko,
  • świeży tymianek.

Sos:

  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 150 g mrożonego groszku,
  • masło,
  • 1 gałązka tymianku, tylko liście,
  • ser Pecorino Romano,
  • skórka z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Nakłuj ziemniaki widelcem, posmaruj olejem i posól. Zawiń w folię i piecz do miękkości przez ok. godzinę.
  2. Usuń skórki z upieczonych ziemniaków, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe, i przepuść przez praskę.
  3. Wymieszaj z ricottą, solą, pieprzem i mąką. Zrób wgłębienie, dodaj roztrzepane jajko i połącz składniki.
  4. Dodaj świeży tymianek i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
  5. Podziel ciasto na pół, uformuj w długie wałki o grubości ok. 1,5 cm. Pokrój na kawałki o długości 2 cm i delikatnie naciśnij każdy kawałek palcem.
  6. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj gnocchi i gotuj przez 1,5-2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź i pozostaw do osuszenia.
  7. Rozgrzej patelnię z oliwą, dodaj gnocchi, sól i pieprz. Smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  8. Dodaj groszek, masło, świeży tymianek. Wykończ skórką z cytryny i startym Pecorino Romano.

Fani Gordona chwalą ten prosty przepis, podkreślając jego smak i łatwość przygotowania. "Zrobiłem to w domu i były pyszne" – pisze jeden z fanów. Inny dodaje: "Moja nonna jest bardzo tradycyjna w kwestii gnocchi, ale osobiście uwielbiam tę wersję. Wygląda na dużo prostszą niż moje wcześniejsze próby".

Dzięki tym wskazówkom, twoje gnocchi będą nie tylko smaczne, ale i idealnie puszyste.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej