WAŻNE
TERAZ

Wniosek o areszt dla Ziobry - jest ruch prokuratury

Mięciutkie kluseczki, które rozpływają się w ustach. Gordon Ramsay pokazał swój sprawdzony przepis

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które zyskały popularność na całym świecie. Ich delikatny smak i prostota przygotowania sprawiają, że są idealnym daniem na każdą okazję. Gordon Ramsay zdradził prosty sposób na idealne gnocchi.

GnocchiGnocchi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które zyskały popularność na całym świecie. Ich głównym składnikiem są ziemniaki, które w połączeniu z mąką i jajkami tworzą delikatne ciasto. Wyróżniają je charakterystyczne rowki, które pozwalają sosom lepiej się wchłaniać, co potęguje smak każdej potrawy. Klasyczne gnocchi można łatwo przygotować z tylko czterech składników: ziemniaków, mąki, jajek i soli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Gordon Ramsay, znany szef kuchni, podzielił się prostą techniką, która sprawi, że domowe gnocchi będą jeszcze bardziej puszyste. W nowym filmie na swoim kanale YouTube kucharz pokazał, jak przygotować wyśmienite, używając prostych składników, które prawdopodobnie masz już w domu.

Sekret puszystych gnocchi

Do przygotowania gnocchi potrzebujesz tylko siedmiu składników. Kluczowym krokiem jest wcześniejsze upieczenie ziemniaków, co nadaje gnocchi wyjątkowy smak. Aby ciasto było lekkie i puszyste, Gordon zaleca użycie praski do ziemniaków. Jeśli jej nie masz, możesz użyć tarki.

Zobaczysz, jak praska sprawia, że ziemniaki stają się puszyste... Praska przepuszcza ziemniaki przez małe otwory, co wprowadza dużo powietrza, dzięki czemu ziemniaki są puszyste i gładkie – tłumaczy Gordon Ramsay.

Przepis na gnocchi Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 2 duże mączyste ziemniaki,
  • 50 g ricotty,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • ok. 90 g mąki typu 00,
  • 1 rozmącone jajko,
  • świeży tymianek.

Sos:

  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 150 g mrożonego groszku,
  • masło,
  • 1 gałązka tymianku, tylko liście,
  • ser Pecorino Romano,
  • skórka z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Nakłuj ziemniaki widelcem, posmaruj olejem i posól. Zawiń w folię i piecz do miękkości przez ok. godzinę.
  2. Usuń skórki z upieczonych ziemniaków, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe, i przepuść przez praskę.
  3. Wymieszaj z ricottą, solą, pieprzem i mąką. Zrób wgłębienie, dodaj roztrzepane jajko i połącz składniki.
  4. Dodaj świeży tymianek i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
  5. Podziel ciasto na pół, uformuj w długie wałki o grubości ok. 1,5 cm. Pokrój na kawałki o długości 2 cm i delikatnie naciśnij każdy kawałek palcem.
  6. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj gnocchi i gotuj przez 1,5-2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź i pozostaw do osuszenia.
  7. Rozgrzej patelnię z oliwą, dodaj gnocchi, sól i pieprz. Smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  8. Dodaj groszek, masło, świeży tymianek. Wykończ skórką z cytryny i startym Pecorino Romano.

Fani Gordona chwalą ten prosty przepis, podkreślając jego smak i łatwość przygotowania. "Zrobiłem to w domu i były pyszne" – pisze jeden z fanów. Inny dodaje: "Moja nonna jest bardzo tradycyjna w kwestii gnocchi, ale osobiście uwielbiam tę wersję. Wygląda na dużo prostszą niż moje wcześniejsze próby".

Dzięki tym wskazówkom, twoje gnocchi będą nie tylko smaczne, ale i idealnie puszyste.

Wybrane dla Ciebie
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć