Mieszkaniec Sosnowca pojechał nad morze i się mocno zdziwił. "Ceny zaskoczyły mnie... na plus!"

Myślałam, że historie z paragonami grozy mogą mieć tylko jedno, niezbyt przyjemne zakończenie. Na szczęście tym razem pozytywnie się zaskoczyłam. Z tobą będzie podobnie!

Jak się okazuje, nad polskim morzem wcale nie jest tak drogoJak się okazuje, nad polskim morzem wcale nie jest tak drogo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | industrieblick, marsad
Marzena Pęcak

Wciąż jesteśmy w wakacyjnym klimacie. Wiele osób nadal wypoczywa i korzysta z uroków urlopu. Z takimi wyjazdami często wiążą się niestety nieprzyjemne historie z tzw. "paragonami grozy". I wiele relacji na ten temat mogłeś przeczytać na naszym portalu.

Wysokie ceny lub dodatkowe opłaty zamieszczane na paragonach nie raz nas szokowały. Z drugiej strony chyba musimy pogodzić się z takimi sytuacjami, bo niestety inflacja nie odpuszcza. Dotyczy to też branży gastronomicznej, która nie wiąże się jedynie z zakupem produktów, ale też codziennymi opłatami za prąd, gaz czy wynajem lokalu. A to dopiero początek stałych wydatków…

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

"Nie rozumiem, skąd ta nagonka na drożyznę nad polskim morzem"

Dziś jednak natrafiłam na pozytywną historię związaną z paragonem z wakacji znad polskiego morza. Postanowiłam więc podzielić się nią również z tobą. W końcu dobrych wiadomości nigdy za wiele!

Wczasy nad polskim morzem
Wczasy nad polskim morzem © Adobe Stock | Be

Jeden z wczasowiczów, który spędził swój urlop w Mrzeżynie oraz Pogorzelicy, postanowił podzielić się swoimi doświadczeniami z Onetem. Z relacji pana Mariusza wynika, że nad polskim morzem można zjeść w rozsądnej cenie.

Ceny zaskoczyły mnie... na plus! Według mnie jest wręcz tanio w porównaniu na przykład ze Szczyrkiem.

Ile za obiad z rybą nad morzem?

Mężczyzna przekonuje, że za zupę nad polskim morzem trzeba zapłacić od 10 do 12 zł za porcję. Z kolei kultowy zestaw z rybą to koszt 30 zł. I rzeczywiście biorąc pod uwagę wspomniane ceny, wcale nie jest tak źle.

Co ciekawe, według wczasowicza z Sosnowca, dużo drożej jest np. w jego rodzinnym mieście. Tam bowiem za zupę trzeba zapłacić nawet 25 zł. Drugie danie kosztuje natomiast ok. 50 zł.

Nie rozumiem, skąd ta nagonka na drożyznę nad polskim morzem. Drogo to jest w miastach, mieszkam w Sosnowcu i tutaj zupy w restauracjach są w granicach 20-25 zł, drugie dania oscylują w granicach 50 zł.

Różnica więc jest spora. I właśnie w tym miejscu pojawia się pytanie, jak to możliwe? Daj mi proszę znać, jak ceny w restauracjach wyglądają w twoim mieście.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa