Miksuję 2 rodzaje sera i mam sernik jak z cukierni. Niesamowicie kremowy i pyszny
Dobrze zrobiony sernik obroni się bez żadnych dodatków. Rodzynki, skórka pomarańczowa, spód czekoladowy – to wszystko jest niepotrzebne, kiedy masa sama w sobie rozpływa się w ustach. Każdy kęs takiego sernika to rozkosz, a jego sekret polega na połączeniu dwóch rodzajów sera oraz równomiernym, cierpliwym ucieraniu masy.
Jeśli tylko jest mowa o serniku z dwóch rodzajów sera, to musi to być sernik baskijski. Ten wyjątkowy rodzaj ciasta pochodzi od wypieku w restauracji "La Viña" w San Sebastian, nadmorskim kurorcie Kraju Basków w Hiszpanii. Sernik pieczony jest w wysokiej temperaturze, co sprawia, że na jego powierzchni powstaje charakterystyczna skarmelizowana skórka. W środku kryje się kremowe wnętrze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo
Proste składniki i dużo śmietanki
Wbrew pozorom hiszpański sernik jest bardzo prosty do przygotowania i nawet osoba bez żadnego doświadczenia w kuchni znakomicie sobie poradzi. Nie trzeba ubijać kapryśnej piany ani zagniatać ciasta. Wystarczy tylko równomiernie miksować masę, stopniowo dokładając kolejne składniki.
W dawnej Polsce ucierano serniki w makutrze, aby osiągnąć idealną strukturę ciasta. Makutra to taka specjalna gliniana misa z maleńkimi rowkami po wewnętrznej stronie. Do mieszania w niej ciasta służyła okrągła łyżka zwana kopyścią lub pałką do ucierania. Taki proces mógł zając nawet kilkadziesiąt minut, a przy ucieraniu zmieniało się kilka osób, zanim masa nabrała odpowiedniej gładkości.
Niestety, sernik w stylu baskijskim nie należy do dietetycznych deserów. To prawda, że każdy jego kęs rozpływa się w ustach, ale taka przyjemność może pójść w boczki. Tradycyjny sernik baskijski może zawierać nawet dwa razy więcej kalorii niż sernik krakowski. Wersja z serkiem mascarpone i twarogiem śmietankowym to około 290-400 kcal w porcji o wadze 100 g. Możesz spróbować odchudzić ciasto, używając produktów light, ale musisz się liczyć z tym, że każda zmiana będzie miała wpływ na smak deseru.
Przepis na sernik hiszpański (baskijski)
Poniżej znajdziesz proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm.
Składniki:
- 500 g serka śmietankowego,
- 250 g mascarpone,
- 5 jajek,
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- ziarenka wyłuskane z laski wanilii,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej (40 g).
Wykonanie:
- Serek śmietankowy i mascarpone przełóż do dużej miski, wymieszaj mikserem na gładką masę.
- Łyżka po łyżce dodawaj cukier, po kolei jajka i śmietanę kremówkę. Na koniec wmiksuj mąkę wymieszaną z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 45 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku do wystygnięcia. Następnie przełóż do lodówki, najlepiej na całą noc.