Mrozisz mięso mielone? Musisz przestrzegać tych zasad, aby się nie zatruć
Mięso mielone można mrozić bez przeszkód. Warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach, które pozwolą prawidłowo przechowywać produkt w zamrażarce. Nieumiejętne mrożenie i rozmrażanie mięsa może skończyć się poważnym zatruciem.
18.06.2023 | aktual.: 18.06.2023 12:55
Kotlety i pulpety, sosy i farsze - mięso mielone ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli zastanawiasz się, czy nadaje się do mrożenia, odpowiedź jest prosta - oczywiście, że tak, ale pod pewnymi warunkami. Z mięsem trzeba obchodzić się szczególnie ostrożnie i z uwagą. Zatrucie, spowodowane nieumiejętnym przechowywaniem takiego produktu, może być fatalne w skutkach.
Jak prawidłowo mrozić mięso mielone?
Jeśli chcesz zamrozić świeże mięso mielone, zrób to jak najszybciej po zakupie, najlepiej tego samego dnia. Unikaj mrożenia mięsa, które leży w lodówce od kilku dni. Upewnij się też, że produkt jest dobrze zapakowany - to zapobiegnie dostępowi powietrza i zminimalizuje ryzyko utraty jakości. Do mrożenia użyj szczelnej folii spożywczej, worków zamrażarkowych lub pojemników do zamrażania. Pamiętaj też, że mięso mielone warto podzielić na porcje przed zamrożeniem.
Jeśli korzystasz z worków do zamrażania, usuń z nich nadmiar powietrza. Możesz to zrobić za pomocą specjalnych urządzeń lub ręcznie, delikatnie wyciskając powietrze z worka. Pamiętaj też, aby oznaczyć opakowanie z zamrożonym mięsem mielonym etykietą zawierającą datę zamrożenia. Dzięki temu łatwiej będzie śledzić, jak długo mięso jest przechowywane w zamrażarce. Odpowiednio przygotowane może spędzić w niej około 3-4 miesiące, jednak im krótszy czas przechowywania, tym lepsza jakość.
Rozmrażanie mięsa mielonego. Pamiętaj o tych zasadach
Najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania mięsa jest umieszczenie go w lodówce na półce dolnej lub w specjalnej szufladzie przeznaczonej do rozmrażania. W tym przypadku musisz zaplanować rozmrażanie z wyprzedzeniem, ponieważ może to zająć trochę czasu. Lodówka utrzymuje odpowiednią temperaturę, pozwalającą na rozmrożenie mięsa. Jednocześnie metoda ta minimalizuje ryzyko rozwoju bakterii.
Jeśli potrzebujesz rozmrozić mięso szybko, umieść je w zimnej wodzie. Najpierw jednak upewnij się, że mielone jest szczelnie zamknięte (w pojemniku czy woreczku). W tym przypadku musisz regularnie zmieniać wodę, najlepiej co ok. 30 minut (by utrzymać niską temperaturę). Możesz również użyć funkcji rozmrażania w mikrofalówce. Pamiętaj jednak, że korzystając z tej funkcji nieumiejętnie, sprawisz, że mielone częściowo ugotuje się. Niezależnie od metody, ważne jest, aby po rozmrożeniu mięso natychmiast wykorzystać i nie zamrażać go ponownie.