Must-have każdego szefa domowej kuchni. Z tym sprzętem gotowanie będzie jeszcze przyjemniejsze

Must-have każdego szefa domowej kuchni. Z tym sprzętem gotowanie będzie jeszcze przyjemniejsze

 Rożne kolekcje marki Zwieger
Rożne kolekcje marki Zwieger
Źródło zdjęć: © materiały partnera
03.11.2023 08:42, aktualizacja: 26.03.2024 06:58

Tak jak podstawą dobrego jedzenia są wysokiej klasy produkty, tak niezbędny do samego procesu gotowania jest świetny sprzęt. Dzięki niemu przygotowywanie posiłków będzie jeszcze prostsze i jeszcze przyjemniejsze.

Nawet najwięksi miłośnicy gotowania przyznają, że kiepski sprzęt jest w stanie skutecznie odebrać radość płynącą z przygotowywania jedzenia. Nic nie denerwuje kucharzy (zarówno tych profesjonalnych, jak i amatorów) tak jak tępy nóż i patelnia, do której wszystko przywiera lub wręcz przeciwnie – nic nie chce się na niej smażyć. Jeśli dodamy do tego ciągły bałagan w szafce z garnkami, które nie mieszczą się jeden w drugim i zajmują zdecydowanie za dużo miejsca, tworząc przy tym trudny do ogarnięcia miszmasz, otrzymujemy komplet skutecznych uprzykrzaczy gotowania. A przecież moment spędzany w kuchni ma być przyjemnością, chwilą relaksu, oderwania się od problemów i czasem myślenia z czułością o sobie i bliskich!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeby tak było, trzeba zadbać o odpowiedniej jakości wyposażenie kuchni. Podstawą są dobre garnki, patelnie i noże. Po czym je poznać? Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę.

 Blok Darque
Blok Darque © materiały partnera

Noże idealne

Nóż to absolutna podstawa pracy w kuchni. Dobry nóż sprawia, że praca jest bardziej efektywna, szybsza i przyjemniejsza. Nie trzeba tego tłumaczyć nikomu, kto nawet amatorsko zajmuje się gotowaniem. Po czym poznać nóż idealny? Jest twardy, ostry, ma wygodną rękojeść, a krojenie nim nie wymaga dużego wysiłku. Wszystkie te cechy mają noże Zwieger. Wykonane są z najwyższej jakości hartowanej stali niemieckiej charakteryzującej się wysoką twardością. Ich ostrze jest niezwykle ostre i wytrzymałe dzięki poczwórnemu, fabrycznemu systemowi ostrzenia. Do tego są świetnie wyważone, dzięki czemu nie męczą nawet przy długim krojeniu.

Noże Zwieger można kupić osobno lub w zestawie z blokiem do ich przechowywania. To bardzo funkcjonalne rozwiązanie, dzięki któremu wszystkie noże będą bezpieczne w jednym miejscu, bez obaw o to, że się stępią, uszkodzą lub zgubią w odmętach kuchennej szuflady. Poza tym blok stanowi element dekoracyjny i to bez względu na to, w jakim stylu urządzona jest kuchnia. Drewno kauczukowe czy też akacjowe, z którego zostały wykonane bloki Zwieger, jest nie tylko przepiękne, ale i odporne na grzyby i pleśń.

 Patelnia Titan
Patelnia Titan© materiały partnera

Skuteczne patelnie

Jedną z najważniejszych cech patelni jest wysokiej jakości powłoka. Taka, która nie przywiera, jest odporna na zarysowania, bezpieczna dla zdrowia, umożliwia smażenie z minimalną ilością tłuszczu. Wybór dobrych powłok jest naprawdę spory. Wśród patelni Zwieger znajdziemy m.in. powłoki wzmacniane tytanem czy powłoki ceramiczne, powłoki idealnie gładkie jak i te o nieregularnej strukturze. Wszystkie są liderami w swojej klasie.

Jednak patelnia ma nie tylko nie przywierać, ale także równomiernie smażyć. Dlatego istotną kwestią jest też to, w jaki sposób patelnia została wykonana oraz jakie ma dno. Wśród patelni Zwieger znajdziesz zarówno patelnie stalowe jak i te wykonane z  odlewanego aluminium, dzięki czemu idealnie i równomiernie rozprowadzają ciepło po całej powierzchni patelni.

Jeśli mieliście kiedykolwiek do czynienia z patelniami, które podczas użytkowania pod wpływem wysokiej temperatury wybrzuszały się na środku, a olej spływał na obrzeża patelni, pozostawiając ją na środku suchą, to na szczególną uwagę zasługują modele Titan z innowacyjnym systemem Double Impact Bottom.

W ich dno wtopiono podwójny stalowy dysk, dzięki czemu nie wybrzuszają się nawet przy bardzo dużych temperaturach. Te patelnie nie bez powodu nazywają się Titan – pokryte są czterowarstwową, nieprzywierającą powłoką wzmacnianą tytanem. Są do 400 proc. bardziej odporne na zarysowania w stosunku do patelni z podstawowymi powłokami i jednocześnie, jak inne powłoki w naczyniach Zwieger, wolne od szkodliwych substancji czy związków chemicznych. Dodatkowo ten jak i inne modele posiadają pełny dysk indukcyjny, który dzięki pełnemu przewodzeniu magnetycznemu, zapewnia lepsze wykorzystanie energii i jej oszczędność nawet do 40%.

 Zestaw garnków Kompact
Zestaw garnków Kompact © materiały partnera

Garnki 2.0

Można by pomyśleć, że garnek nie może wyróżniać się niczym wyjątkowym. W końcu służy "tylko" do gotowania. Jednak to, jakie udogodnienia obecnie oferują nam producenci garnków, całkowicie zmienia perspektywę. Garnek garnkowi nierówny. Nowoczesne garnki, które ma w swojej ofercie marka Zwieger są zaprojektowane tak, by w pełni zasłużyć na miano garnków 2.0.

Idealnym przykładem są produkty z serii Obsidian, Black Stone i Darque, które mają wielorakie zastosowanie. Można w nich nie tylko gotować, ale także smażyć i piec jak w wysokiej klasy naczyniu do pieczenia. Z racji tego, że są wyposażone w nieprzywierającą powłokę, idealnie nadają się także do wolnego i wielogodzinnego gotowania potraw, bez obaw o ich przypalenie.

Zwieger pomyślał także o niemałym problemie związanym z przechowywaniem garnków - by jak najbardziej to ułatwić, wymyślono system składanych uchwytów FOLD’in, dzięki któremu garnki idealnie mieszczą się jeden w drugim. Producent nie zapomniał też o środowisku, tworząc serię garnków Enviro powstałych w 100 proc. z recyklingu i w 100 proc. nadających się do dalszego recyklingu. Nowoczesne garnki to również dbałość o nasze rachunki – stalowe garnki Zwieger mają grube dno, które równomiernie rozprowadza ciepło a w wielu liniach zastosowano pełny dysk indukcyjny, który całą pobraną z kuchenki energię używa do grzania. Nic się nie marnuje (a już na pewno nie nasze pieniądze). W kontekście oszczędności nie sposób nie wspomnieć o garnku ThermoPot wyposażonym w specjalny system izolacji próżniowej. Działa jak termos – utrzymuje ciepło potrawy nawet do sześciu godzin, co oszczędza zarówno energię, jak i czas. Termoizolacja pozwala przygotować potrawę wcześniej i zjeść ją parę godzin później bez konieczności ponownego podgrzewania.

Z takim sprzętem gotowanie nabiera zupełnie innego (łatwego, szybkiego i oszczędnego) wymiaru.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także