Must-have każdego szefa domowej kuchni. Z tym sprzętem gotowanie będzie jeszcze przyjemniejsze
Tak jak podstawą dobrego jedzenia są wysokiej klasy produkty, tak niezbędny do samego procesu gotowania jest świetny sprzęt. Dzięki niemu przygotowywanie posiłków będzie jeszcze prostsze i jeszcze przyjemniejsze.
03.11.2023 | aktual.: 26.03.2024 06:58
Nawet najwięksi miłośnicy gotowania przyznają, że kiepski sprzęt jest w stanie skutecznie odebrać radość płynącą z przygotowywania jedzenia. Nic nie denerwuje kucharzy (zarówno tych profesjonalnych, jak i amatorów) tak jak tępy nóż i patelnia, do której wszystko przywiera lub wręcz przeciwnie – nic nie chce się na niej smażyć. Jeśli dodamy do tego ciągły bałagan w szafce z garnkami, które nie mieszczą się jeden w drugim i zajmują zdecydowanie za dużo miejsca, tworząc przy tym trudny do ogarnięcia miszmasz, otrzymujemy komplet skutecznych uprzykrzaczy gotowania. A przecież moment spędzany w kuchni ma być przyjemnością, chwilą relaksu, oderwania się od problemów i czasem myślenia z czułością o sobie i bliskich!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żeby tak było, trzeba zadbać o odpowiedniej jakości wyposażenie kuchni. Podstawą są dobre garnki, patelnie i noże. Po czym je poznać? Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę.
Noże idealne
Nóż to absolutna podstawa pracy w kuchni. Dobry nóż sprawia, że praca jest bardziej efektywna, szybsza i przyjemniejsza. Nie trzeba tego tłumaczyć nikomu, kto nawet amatorsko zajmuje się gotowaniem. Po czym poznać nóż idealny? Jest twardy, ostry, ma wygodną rękojeść, a krojenie nim nie wymaga dużego wysiłku. Wszystkie te cechy mają noże Zwieger. Wykonane są z najwyższej jakości hartowanej stali niemieckiej charakteryzującej się wysoką twardością. Ich ostrze jest niezwykle ostre i wytrzymałe dzięki poczwórnemu, fabrycznemu systemowi ostrzenia. Do tego są świetnie wyważone, dzięki czemu nie męczą nawet przy długim krojeniu.
Noże Zwieger można kupić osobno lub w zestawie z blokiem do ich przechowywania. To bardzo funkcjonalne rozwiązanie, dzięki któremu wszystkie noże będą bezpieczne w jednym miejscu, bez obaw o to, że się stępią, uszkodzą lub zgubią w odmętach kuchennej szuflady. Poza tym blok stanowi element dekoracyjny i to bez względu na to, w jakim stylu urządzona jest kuchnia. Drewno kauczukowe czy też akacjowe, z którego zostały wykonane bloki Zwieger, jest nie tylko przepiękne, ale i odporne na grzyby i pleśń.
Skuteczne patelnie
Jedną z najważniejszych cech patelni jest wysokiej jakości powłoka. Taka, która nie przywiera, jest odporna na zarysowania, bezpieczna dla zdrowia, umożliwia smażenie z minimalną ilością tłuszczu. Wybór dobrych powłok jest naprawdę spory. Wśród patelni Zwieger znajdziemy m.in. powłoki wzmacniane tytanem czy powłoki ceramiczne, powłoki idealnie gładkie jak i te o nieregularnej strukturze. Wszystkie są liderami w swojej klasie.
Jednak patelnia ma nie tylko nie przywierać, ale także równomiernie smażyć. Dlatego istotną kwestią jest też to, w jaki sposób patelnia została wykonana oraz jakie ma dno. Wśród patelni Zwieger znajdziesz zarówno patelnie stalowe jak i te wykonane z odlewanego aluminium, dzięki czemu idealnie i równomiernie rozprowadzają ciepło po całej powierzchni patelni.
Jeśli mieliście kiedykolwiek do czynienia z patelniami, które podczas użytkowania pod wpływem wysokiej temperatury wybrzuszały się na środku, a olej spływał na obrzeża patelni, pozostawiając ją na środku suchą, to na szczególną uwagę zasługują modele Titan z innowacyjnym systemem Double Impact Bottom.
W ich dno wtopiono podwójny stalowy dysk, dzięki czemu nie wybrzuszają się nawet przy bardzo dużych temperaturach. Te patelnie nie bez powodu nazywają się Titan – pokryte są czterowarstwową, nieprzywierającą powłoką wzmacnianą tytanem. Są do 400 proc. bardziej odporne na zarysowania w stosunku do patelni z podstawowymi powłokami i jednocześnie, jak inne powłoki w naczyniach Zwieger, wolne od szkodliwych substancji czy związków chemicznych. Dodatkowo ten jak i inne modele posiadają pełny dysk indukcyjny, który dzięki pełnemu przewodzeniu magnetycznemu, zapewnia lepsze wykorzystanie energii i jej oszczędność nawet do 40%.
Garnki 2.0
Można by pomyśleć, że garnek nie może wyróżniać się niczym wyjątkowym. W końcu służy "tylko" do gotowania. Jednak to, jakie udogodnienia obecnie oferują nam producenci garnków, całkowicie zmienia perspektywę. Garnek garnkowi nierówny. Nowoczesne garnki, które ma w swojej ofercie marka Zwieger są zaprojektowane tak, by w pełni zasłużyć na miano garnków 2.0.
Idealnym przykładem są produkty z serii Obsidian, Black Stone i Darque, które mają wielorakie zastosowanie. Można w nich nie tylko gotować, ale także smażyć i piec jak w wysokiej klasy naczyniu do pieczenia. Z racji tego, że są wyposażone w nieprzywierającą powłokę, idealnie nadają się także do wolnego i wielogodzinnego gotowania potraw, bez obaw o ich przypalenie.
Zwieger pomyślał także o niemałym problemie związanym z przechowywaniem garnków - by jak najbardziej to ułatwić, wymyślono system składanych uchwytów FOLD’in, dzięki któremu garnki idealnie mieszczą się jeden w drugim. Producent nie zapomniał też o środowisku, tworząc serię garnków Enviro powstałych w 100 proc. z recyklingu i w 100 proc. nadających się do dalszego recyklingu. Nowoczesne garnki to również dbałość o nasze rachunki – stalowe garnki Zwieger mają grube dno, które równomiernie rozprowadza ciepło a w wielu liniach zastosowano pełny dysk indukcyjny, który całą pobraną z kuchenki energię używa do grzania. Nic się nie marnuje (a już na pewno nie nasze pieniądze). W kontekście oszczędności nie sposób nie wspomnieć o garnku ThermoPot wyposażonym w specjalny system izolacji próżniowej. Działa jak termos – utrzymuje ciepło potrawy nawet do sześciu godzin, co oszczędza zarówno energię, jak i czas. Termoizolacja pozwala przygotować potrawę wcześniej i zjeść ją parę godzin później bez konieczności ponownego podgrzewania.
Z takim sprzętem gotowanie nabiera zupełnie innego (łatwego, szybkiego i oszczędnego) wymiaru.