Na noworoczny obiad podaję kurczaka po meksykańsku. Wszystkich stawia na nogi

Kiedy na stole pojawia się ten kurczak, wszystkim od razu wraca apetyt. Aromatyczny, słodko-ostry sos otula podudzia, nadając im wyjątkowy smak i charakter. To idealny przepis na poimprezowy obiad.

Kurczak po chińsku w sosieKurczak po meksykańsku w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W moim domu to danie znane jest jako kurczak po meksykańsku, chociaż trudno znaleźć tutaj meksykańskie powiązania. Składnikami sosu są za to powidła śliwkowe oraz ketchup. To połączenie brzmi dość niecodziennie, ale zdecydowanie warto na nie postawić. Szybko zapomnisz o nudnych pałkach z kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka, która sprawdzi się na sylwestra. Mięso tak kruche, że rozpływa się w ustach

Kurczak po meksykańsku

Gdy stawiam na stole takiego kurczaka, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. To przepis świetny na noworoczny obiad, spotkanie ze znajomymi lub po prostu posiłek w rodzinnym gronie. Powidła śliwkowe, ketchup oraz chilli zamieniają zwykłego kurczaka w niezwykle smaczne danie.

Aromatyczny kurczak w sosie po meksykańsku
Aromatyczny kurczak w sosie po meksykańsku © Adobe Stock

Takie mięso najlepiej jest zamarynować kilka godzin przed pieczeniem. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu mięso nabiera głębi smaku i jest bardziej soczyste. Jeśli jednak zapomniałeś o tym, nic straconego. Po godzinie możesz już zabierać się za pieczenie. Połączenie ketchupu, powideł śliwkowych i innych przypraw tworzy sos, który idealnie równoważy słodycz i słoność.

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka chili w proszku (lub więcej, w zależności od preferencji ostrości),
  • 1/3 kostki masła,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 liść laurowy,
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Podudzia umyj oraz osusz. Oprósz je solą oraz pieprzem.
  2. Mąkę wymieszaj z chilli i zanurz w niej kawałki kurczaka.
  3. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso.
  4. W garnku roztop masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj, aż się zeszklą.
  5. Następnie wlej ocet winny, dodaj powidła śliwkowe, ketchup, wodę i liść laurowy.
  6. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  7. Usmażone podudzia przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej przygotowanym sosem i przykryj.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie.

Gotowego kurczaka po meksykańsku podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ugotowanymi ziemniakami, frytkami i surówką z kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇