PrzepisDania mięsneNa noworoczny obiad podaję kurczaka po meksykańsku. Wszystkich stawia na nogi

Na noworoczny obiad podaję kurczaka po meksykańsku. Wszystkich stawia na nogi

Kiedy na stole pojawia się ten kurczak, wszystkim od razu wraca apetyt. Aromatyczny, słodko-ostry sos otula podudzia, nadając im wyjątkowy smak i charakter. To idealny przepis na poimprezowy obiad.

Kurczak po meksykańsku w sosie
Kurczak po meksykańsku w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W moim domu to danie znane jest jako kurczak po meksykańsku, chociaż trudno znaleźć tutaj meksykańskie powiązania. Składnikami sosu są za to powidła śliwkowe oraz ketchup. To połączenie brzmi dość niecodziennie, ale zdecydowanie warto na nie postawić. Szybko zapomnisz o nudnych pałkach z kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak po meksykańsku

Gdy stawiam na stole takiego kurczaka, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. To przepis świetny na noworoczny obiad, spotkanie ze znajomymi lub po prostu posiłek w rodzinnym gronie. Powidła śliwkowe, ketchup oraz chilli zamieniają zwykłego kurczaka w niezwykle smaczne danie.

Aromatyczny kurczak w sosie po meksykańsku
Aromatyczny kurczak w sosie po meksykańsku© Adobe Stock

Takie mięso najlepiej jest zamarynować kilka godzin przed pieczeniem. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu mięso nabiera głębi smaku i jest bardziej soczyste. Jeśli jednak zapomniałeś o tym, nic straconego. Po godzinie możesz już zabierać się za pieczenie. Połączenie ketchupu, powideł śliwkowych i innych przypraw tworzy sos, który idealnie równoważy słodycz i słoność.

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka chili w proszku (lub więcej, w zależności od preferencji ostrości),
  • 1/3 kostki masła,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 liść laurowy,
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Podudzia umyj oraz osusz. Oprósz je solą oraz pieprzem.
  2. Mąkę wymieszaj z chilli i zanurz w niej kawałki kurczaka.
  3. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso.
  4. W garnku roztop masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj, aż się zeszklą.
  5. Następnie wlej ocet winny, dodaj powidła śliwkowe, ketchup, wodę i liść laurowy.
  6. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  7. Usmażone podudzia przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej przygotowanym sosem i przykryj.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie.

Gotowego kurczaka po meksykańsku podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ugotowanymi ziemniakami, frytkami i surówką z kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie