Na słono i słodko – czyli jak zrobić naleśniki?
Jak zrobić naleśniki, by zachwyciły podniebienia domowników i gości? Już za chwilę wszystko stanie się jasne, a Ty w mgnieniu oka opanujesz sztukę przyrządzania idealnych naleśników. Oj będzie się działo!
06.12.2019 | aktual.: 09.12.2019 08:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Naleśniki to danie lubiane przez dużych i małych. Można zrobić je szybko i na wielu sposobów. Wielbiciele słodkości uwielbiają naleśniki z dżemem, czekoladą czy owocami. Natomiast Ci, którzy wolą wytrawne obiady nie pogardzą naleśnikami ze szpinakiem.
Po pierwsze: ciasto
Dobre ciasto to połowa sukcesu, ponieważ zwykle pasuje do niego zarówno słodki, jak i słony farsz. Aby je zrobić potrzebujemy: 1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki mleka, 2 jajka, szczyptę soli, 2 szklanki mąki i trochę oleju. Jeśli chcesz, aby Twoje naleśniki były mega puszyste, zamiast zwykłej wody dodaj wodę gazowaną. Natomiast jeśli chcesz zrezygnować całkiem z wody, musisz pamiętać, aby dodać więcej mleka.
Cały proces rozpoczynamy od połączenia mokrych składników. Następnie zacznij dodawać stopniowo mąkę i sól. Pamiętaj, że uzyskana masa nie powinna mieć żadnych grudek, dlatego lepiej poświęcić więcej czasu przy mieszaniu, aby uzyskać zadawalające efekty.
Po połączeniu składników, odstaw miskę z zawartością na ok. 30 minut, aby mąka się „zawiązała”. Wówczas bardziej zgęstnieje i będzie puszysta. Jeśli po odstawieniu ciasto jest za gęste, możesz dodać do niego mleka lub mąki. Samodzielnie należy wyczuć odpowiednią konsystencję – po nabraniu na łyżkę, ciasto powinno się swobodnie przelewać, ale nie może być też za wodniste.
Po drugie: smażenie
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Przydatny może okazać się tutaj silikonowy pędzelek, dzięki któremu w szybki i prosty sposób rozprowadzisz małą ilość oleju na patelni. Patelnia powinna mieć równą powierzchnię, aby naleśnik z każdej strony był dobrze usmażony.
Naleśniki smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony. Oczywiście należy cały czas pilnować patelnię, aby nie przypalić naleśników. I to wszystko!
Naleśniki z serem
Ser to chyba najpopularniejszy farsz do naleśników. Jednak nie wystarczy po prostu kupić kostkę twarogu i kłaść ją po kawałku na ciasto. Ser należy odpowiednio przygotować. Jak to zrobić? 250 g twarogu najlepiej wymieszać lub zblendować z cukrem waniliowym (ilość zależy od tego jak słodkie mają być naleśniki) oraz odrobiną cynamonu.
Jeśli chcesz uzyskać bogatszą wersję, możesz dodać żółtko z wyparzonego jajka, trochę budyniu waniliowego lub śmietany, w przypadku gdy ser jest zbyt suchy. Osoby, które unikają cukru, mogą zastąpić go miodem lub dojrzałym, rozgniecionym bananem. Zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny. Do sera świetnie pasują rodzynki, które należy dodać już po zblendowaniu wszystkich składników. Naleśniki z serem można podawać z dodatkiem konfitury lub miodu, choć same również obłędnie smakują. Jak sama widzisz, możliwości jest naprawdę wiele!
Naleśniki ze szpinakiem
Choć kiedyś szpinak kojarzył się z niezbyt smacznymi liśćmi wmuszanymi dzieciom przez troskliwe mamy, dziś jest coraz bardziej lubiany i popularny. Można go bowiem przygotować na wiele sposobów i łączyć z różnymi dodatkami. Naleśniki ze szpinakiem z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy na co dzień stronią od warzyw.
Opakowanie mrożonego szpinaku należy podsmażyć na patelni z ząbkiem rozgniecionego czosnku, solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami do smaku. Kiedy szpinak już będzie miękki, dodaj do niego starty ser żółty i ok. pół małego kubka jogurtu naturalnego. Ser i jogurt dodaj według własnego uznania tak, by ser skleił szpinak, ale nie zrobił z niego brei. Takie nadzienie nakładamy do naleśników, które po zwinięciu warto podsmażyć na maśle lub włożyć do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach, by ładnie się zarumieniły.