Na Wszystkich Świętych to ciasto jest hitem. W końcu nazwa pasuje idealnie
W wielu domach uroczystość Wszystkich Świętych jest czasem spotkań w mniejszym lub większym gronie najbliższych. Zapraszając gości do stołu, chcemy uraczyć ich tym, co najlepsze. To najczęściej ciepłe danie, sałatki i talerze wędlin oraz desery. W tym ostatnim przypadku inspiracją nich będzie pasujące do okazji ciasto duszek. Prezentuje się skromnie i pozostawia po sobie miłe wrażenie.
Duszek to ciasto idealne na Wszystkich Świętych. Wyróżnia się delikatną i lekką strukturą oraz niezwykłym smakiem. Dodanie zmielonych migdałów i świeżo utartej skórki cytrynowej dodaje mu niepowtarzalnego aromatu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innego
Ciasto na Wszystkich Świętych. Czym poczęstować gości?
Uroczystość Wszystkich Świętych to okres refleksji, pamięci oraz spotkań w gronie rodzinnym przy wspólnym stole. Niekiedy jednak, w ferworze innych obowiązków, brakuje czasu na rozmyślanie nad świątecznym menu. Jeśli więc poszukujesz przepisu na ciasto na Wszystkich Świętych, doskonale trafiłeś. Ciasto o wdzięcznej nazwie - duszek - to migdałowy deser o niezwykłej teksturze i smaku. Zrobisz je szybko i bez większych problemów.
Ciasto duszek zawsze się udaje i smakuje każdemu, ponadto będzie ozdobą na świątecznym stole. Dzięki migdałom ma ono charakterystyczny smak, a cytrynowy lukier doskonale uzupełnia całość. Przepis pochodzi z "Księgi Wypieków" wydanej pod marką Dr. Oetker, ale lecz został wzbogacony o dodatkowe składniki, m.in. cukier wanilinowy.
Ciasto duszek na Wszystkich Świętych. Przepis
Składniki:
- 250 g masła,
- 200 g białego cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 4 jaja,
- skórka starta z całej cytryny,
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g zmielonych migdałów bez skórki,
- 3/4 szklanki cukru pudru na lukier,
- 3 łyżki soku z cytryny do lukru.
Przygotowanie:
- Ubij miękkie masło na puszystą masę za pomocą miksera, a następnie stopniowo dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz jajka.
- Na koniec dodaj skórkę z całej cytryny i kontynuuj mieszanie.
- W osobnej misce wymieszaj obie mąki oraz proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodaj suche składniki do wcześniej przygotowanej masy i kontynuuj mieszanie.
- Następnie dodaj zmielone migdały (bez skórki) i dokładnie wymieszaj z resztą składników.
- Przygotuj tortownicę lub keksówkę, wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotowaną masę wylej na tortownicę i wyrównaj jej powierzchnię.
- Ciasto duszek piecz się w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez około godzinę lub do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
- Na koniec przygotuj lukier, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem polej ciasto, kiedy ostygnie.
- Ciasto duszek możesz udekorować dowolnie, np. posypać posiekanymi orzechami lub kandyzowaną skórką cytrusową.