Na Wszystkich Świętych to ciasto jest hitem. W końcu nazwa pasuje idealnie
W wielu domach uroczystość Wszystkich Świętych jest czasem spotkań w mniejszym lub większym gronie najbliższych. Zapraszając gości do stołu, chcemy uraczyć ich tym, co najlepsze. To najczęściej ciepłe danie, sałatki i talerze wędlin oraz desery. W tym ostatnim przypadku inspiracją nich będzie pasujące do okazji ciasto duszek. Prezentuje się skromnie i pozostawia po sobie miłe wrażenie.
10.10.2024 13:38
Duszek to ciasto idealne na Wszystkich Świętych. Wyróżnia się delikatną i lekką strukturą oraz niezwykłym smakiem. Dodanie zmielonych migdałów i świeżo utartej skórki cytrynowej dodaje mu niepowtarzalnego aromatu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto na Wszystkich Świętych. Czym poczęstować gości?
Uroczystość Wszystkich Świętych to okres refleksji, pamięci oraz spotkań w gronie rodzinnym przy wspólnym stole. Niekiedy jednak, w ferworze innych obowiązków, brakuje czasu na rozmyślanie nad świątecznym menu. Jeśli więc poszukujesz przepisu na ciasto na Wszystkich Świętych, doskonale trafiłeś. Ciasto o wdzięcznej nazwie - duszek - to migdałowy deser o niezwykłej teksturze i smaku. Zrobisz je szybko i bez większych problemów.
Ciasto duszek zawsze się udaje i smakuje każdemu, ponadto będzie ozdobą na świątecznym stole. Dzięki migdałom ma ono charakterystyczny smak, a cytrynowy lukier doskonale uzupełnia całość. Przepis pochodzi z "Księgi Wypieków" wydanej pod marką Dr. Oetker, ale lecz został wzbogacony o dodatkowe składniki, m.in. cukier wanilinowy.
Ciasto duszek na Wszystkich Świętych. Przepis
Składniki:
- 250 g masła,
- 200 g białego cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 4 jaja,
- skórka starta z całej cytryny,
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g zmielonych migdałów bez skórki,
- 3/4 szklanki cukru pudru na lukier,
- 3 łyżki soku z cytryny do lukru.
Przygotowanie:
- Ubij miękkie masło na puszystą masę za pomocą miksera, a następnie stopniowo dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz jajka.
- Na koniec dodaj skórkę z całej cytryny i kontynuuj mieszanie.
- W osobnej misce wymieszaj obie mąki oraz proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodaj suche składniki do wcześniej przygotowanej masy i kontynuuj mieszanie.
- Następnie dodaj zmielone migdały (bez skórki) i dokładnie wymieszaj z resztą składników.
- Przygotuj tortownicę lub keksówkę, wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotowaną masę wylej na tortownicę i wyrównaj jej powierzchnię.
- Ciasto duszek piecz się w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez około godzinę lub do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
- Na koniec przygotuj lukier, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem polej ciasto, kiedy ostygnie.
- Ciasto duszek możesz udekorować dowolnie, np. posypać posiekanymi orzechami lub kandyzowaną skórką cytrusową.