Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza

Czyszczenie grzybów może być relaksujące, ale dla wielu osób to po prostu obowiązek, który trzeba wykonać, aby zbiory nie poszły na zmarnowanie. W tym przypadku nie warto iść na skróty, bo grzyby stracą cały aromat, a nawet mogą się zepsuć.

Czyszczenie grzybów jest żmudne, ale to ważny etapCzyszczenie grzybów jest żmudne, ale to ważny etap
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zbieranie grzybów to czysta przyjemność, ich spożywanie również, ale pomiędzy tymi dwoma etapami trzeba wykonać pracę, na którą lepiej zarezerwować więcej czasu. Grzyby leśne są wyjątkowo delikatne, a przy tym łatwo chłoną wodę i zapachy z otoczenia. Jeśli nie wyczyścisz ich w odpowiedni sposób, mogą nie tylko stracić walory smakowe, ale także stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Niestety, czyszczenie grzybów to konieczność, bo w zbiorach prosto z lasu często znajduje się dużo piasku, igliwia i małych stworków.

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Najczęstszy błąd przy czyszczeniu grzybów

Wielu początkujących grzybiarzy wrzuca grzyby do miski z wodą, by je dokładnie umyć. To najgorsze, co można zrobić. Grzyby działają jak gąbka – nasiąkają wodą, tracą jędrność i smak. Po takim zabiegu nie nadają się nawet do smażenia, nie mówiąc już o marynowaniu czy suszeniu na święta.

Możesz jedynie delikatnie opłukać grzyby, jeśli planujesz od razu wrzucić je do garnka lub na patelnię. Ale byłabym bardzo ostrożna nawet z takim delikatnym płukaniem w przypadku grzybów, które chcesz przeznaczyć na suszenie. Wilgotne kapelusze bardzo długo schną, a w tym czasie są narażone na rozwój pleśni.

Jak prawidłowo czyścić grzyby?

Najlepszą metodą jest czyszczenie grzybów na sucho – ale nie przy pomocy nożyka, ponieważ nożyk może uszkodzić delikatną powierzchnię grzybów. Oczywiście, przydaje się podczas zbierania, bo zapobiega uszkodzeniu grzybni, ale do czyszczenia lepiej użyć miękkiej szczoteczki lub pędzelka. Wystarczy usunąć piasek, igliwie, drobne owady, a w przypadku większych zabrudzeń można delikatnie przetrzeć kapelusze lub trzonki wilgotną ściereczką.

Podczas czyszczenia grzybów dobrze jest osobno wyczyścić kapelusze i trzonki – wtedy zrobisz to dokładniej, bo do każdego miejsca będziesz mieć łatwy dostęp. Nożykiem odetnij robaczywe fragmenty, ale nie wyrzucaj całego grzyba, w którym znajdziesz nieproszonego intruza. Robaczywe grzyby są bezpieczne do spożycia. Sprawdzaj także, czy grzyby nie mają oznak zgnilizny lub pleśni – takie owocniki niestety będą musiały się znaleźć w koszu na śmieci.

Kiedy można użyć wody?

Wyjątkiem są niektóre grzyby blaszkowe, takie jak kurki czy opieńki, które bywają bardzo mocno zabrudzone. Wtedy możesz je szybko opłukać pod bieżącą wodą, ale w żadnym wypadku nie zostawiaj ich w misce z wodą. Zaraz po opłukaniu warto osuszyć je na ręczniku papierowym. W przypadku grzybów z blaszkami świetnie sprawdza się metoda Ani Starmach.

Oczyszczone grzyby najlepiej od razu przeznaczyć do dalszej obróbki: gotowania, smażenia lub suszenia. Jeśli musisz je przechować na następny dzień, rozłóż je na papierze w chłodnym i przewiewnym miejscu. Grzybów prosto z lasu nie zamykaj w szczelnych pojemnikach – są bardzo wilgotne, więc mogą szybko się zepsuć.


Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik