Eksperci wskazali najgorsze rodzaje wędlin, którymi trujemy się każdego dnia. W środku MOM i tona konserwantów

Wędliny to wspaniały dodatek do pieczywa. W związku z tym często spożywamy je na śniadanie, czy kolację. Niekiedy przygotowujemy kanapki z ulubioną szynką, które następnie zabieramy ze sobą do pracy. Okazuje się jednak, że wiele mięsnych przetworów nie odznacza się najlepszą jakością. Poniżej podajmy najgorsze rodzaje wędlin, które ciągle jadamy.

ObrazekNajgorsze rodzaje wędlin, które ciągle jadamy - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Uniwersalny dodatek do pieczywa

Obrazek
Wędliny - Pyszności; Foto: Canva.com

Wędliny, tak jak ser żółty, świetnie sprawdzą się jako smaczny dodatek do pieczywa.  Niestety obecnie te przetwory mięsne często wyróżniają się podejrzanym składem. W związku z tym niekiedy znajdziemy w nich różne wypełniacze (np. białko sojowe), czy polepszacze smaku. Poza tym zdarza się, że wędlina zawiera tylko 10, czy 20 % mięsa.

Okazuje się, że wielu z nas spożywa na co dzień wędliny o wyjątkowo złej jakości. O jakich produktach mowa? Poniżej podajemy najgorsze przetwory mięsne, które często goszczą na naszym pieczywie.

Najgorsze rodzaje wędlin

Obrazek
Kanapka - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Mortadela

Wędlina ta odznacza się różowym kolorem oraz owalnym kształtem. Powinna ona składać się głównie z mięsa wieprzowego. Jednak w jej składzie często lądują różne inne składniki takie jak wzmacniacze smaku, konserwanty, czy emulgatory.

  • Pasztetowa, czy salceson

Pasztetowa, czy salceson należą do wędlin podrobowych. Podobnie jak mortadela często skrywają w swoim składzie wiele niekorzystnych składników takie jak konserwanty, czy stabilizatory. W związku z tym nie polecamy w sklepie sięgać po tego typu produkty.

  • Parówki

Parówki mogą powstawać zarówno z mięsa drobiowego, wieprzowego, czy wołowego. Jednak jego procentowy udział w produkcie jest wyjątkowo niski. W konsekwencji parówki często zawierają substancje żelujące, substancje konserwujące, wzmacniacze smaku, czy MOM.

Poza tym należy również uważać na takie przetwory mięsne jak konserwy, czy produkty wędzone przemysłowo. W związku z tym zachęcamy do czytania etykiet. Warto poświęcić na to kilka minut przed zakupem wędliny. Dzięki temu dokładnie wiemy, co znajduje się w naszym produkcie.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować długo duszoną karkówkę w pomidorach krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na obiad.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej