Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie

Sernik od lat pozostaje jednym z najważniejszych ciast świątecznych na polskich stołach. Aby wyszedł równy, kremowy i stabilny, nie wystarczy jednak sam dobry przepis – kluczowe są właściwa temperatura pieczenia, odpowiednio dobrany ser oraz sposób przygotowania masy. Podpowiadamy, jak to zrobić.

W jakiej temperaturze piec sernik?W jakiej temperaturze piec sernik?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Grabowska

Sernik to jedno z najważniejszych ciast świątecznych w polskich domach, ale jego powodzenie zależy od kilku kluczowych zasad. Najpierw – pieczenie. Najlepiej sprawdza się temperatura 150–170 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura powoduje, że masa gwałtownie rośnie, pęka, a potem opada. Lepiej piec sernik dłużej, ale łagodnie. Warto zadbać o wilgoć w piekarniku: formę z ciastem można wstawić do większej blachy z gorącą wodą lub na dolną półkę włożyć naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki temu sernik będzie bardziej kremowy i mniej podatny na pęknięcia. Po upieczeniu dobrze jest studzić go stopniowo – najpierw przez kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, potem na blacie.

Przepis na szybki i prosty sernik z czterech składników

Kolejnym filarem dobrego sernika jest ser. Najlepszy będzie twaróg tłusty lub półtłusty, trzykrotnie mielony, o gładkiej konsystencji. Można użyć gotowego sera z wiaderka, ale powinien mieć prosty skład, bez dodatku oleju roślinnego czy zagęstników. Jeśli korzystamy z tradycyjnego twarogu w kostce, trzeba go przynajmniej dwukrotnie zmielić w maszynce lub bardzo dokładnie zblendować, aby usunąć grudki. Dobrze jest dodać do niego odrobinę śmietany lub mascarpone – poprawi to kremowość masy.

Osobną rolę odgrywają jajka. Nadają sernikowi strukturę, wiążą masę i wpływają na puszystość. Ważne, aby były w temperaturze pokojowej, podobnie jak ser i pozostałe składniki – ogranicza to ryzyko pęknięć. Jajek nie należy ubijać zbyt długo ani mieszać na wysokich obrotach z twarogiem, ponieważ nadmierne napowietrzenie sprawi, że sernik nadmiernie urośnie, a następnie opadnie. W wielu przepisach białka ubija się osobno i delikatnie łączy z masą serową – wówczas warto robić to ostrożnie, szpatułką, aby nie zniszczyć piany, ale też nie wtłoczyć za dużo powietrza. Przy zachowaniu tych kilku zasad świąteczny sernik ma dużą szansę wyjść równy, kremowy i stabilny.

Wybrane dla Ciebie
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯