Najstarszy bazar z pysznym jedzeniem w Wilnie. Ale najbardziej zaskakuje to, co dzieje się tu wieczorem

Wilno to nie tylko cel wycieczek religijnych, ale też miasto, gdzie można pysznie zjeść i które tylko czeka na odkrycie przez miłośników dobrego jedzenia. Jednak poza restauracjami z cepelinami i lokalami z gwiazdką Michelin, warto wpaść na targowisko "Pod Halą".

Najstarszy bazar w Wilnie nocą zamienia się w wielki pubNajstarszy bazar w Wilnie nocą zamienia się w wielki pub
Źródło zdjęć: © Adobe
Ewa Malinowska

Odwiedzanie lokalnych bazarów to najlepszy sposób na to, by poznać życie mieszkańców. To tutaj można podsłuchać uprzejme rozmowy sprzedawców ze stałymi klientami, zajrzeć do koszyków i na koniec samemu wrócić z siatką pełną zakupów. Mieszkańcy Wilna najchętniej wybierają targowisko "Pod Halą". To nie tylko miejsce spotkań, ale też obiekt związany z historią. Już w XV wieku w miejscu dzisiejszego bazarku tętnił życiem "Koński targ", który później przemianowano na "Zbożowy". Później targowisko znalazło się za murami miasta, ale wróciło do Wilna w 1906 r. Wzniesiono wtedy nową halę targową, której projekt był dziełem architekta i inżyniera, Wacława Michniewicza.

Czerpał on inspirację z ówczesnych trendów architektonicznych, a w szczególności z nowatorskiej konstrukcji wieży Eiffla w Paryżu. Projektując halę, zastosował najnowocześniejsze technologie tamtych czasów: stalowe i żelazobetonowe konstrukcje oraz skomplikowane łuki. W tamtym okresie Hala Targowa była jednym z najnowocześniejszych budynków w Wilnie, ale do dziś zachwyca swoim wyglądem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwiedziłam najstarszy targ w Wilnie - oto co można tam kupić

Miejsce pełne smaku

Hala targowa kusi kolorami. Już przed samym budynkiem czekają stragany z kwiatami, świeżymi owocami i warzywami. Jesienią i zimą wszyscy przenoszą się do środka. Tam znajdziemy regionalne sery, z Dziugasem i serem jabłkowym na czele. Ten ostatni jednak tak naprawdę nie ma nic wspólnego z nabiałem, jest raczej jabłkowym przetworem. Na stoiskach z mięsem piętrzą się suszone kiełbasy, kindziuki, kawałki słoniny i wędzonych szynek. W innym miejscu kupić można sękacze i mrowisko, ciastka na wagę, miód czy też świece z wosku pszczelego.

  • Kiszony czosnek
  • Marynowane grzyby
[1/2] Kiszony czosnek Źródło zdjęć: Pyszności |

Tuż przy wejściu napić się można świeżego soku, jest sklepik po brzegi wypełniony kimchi i koreańskimi przekąskami. W piwnicy hali targowej znajduje się restauracja "Beigelistai", serwująca kuchnię żydowską oraz bajgle w wielu różnych odsłonach. Stąd nie da się wyjść głodnym.

Ceny nie przerażają i nie odbiegają od tego, co można zastać w sklepach. Sery kosztują ok. 12-13 euro za kilogram, kefir kupić można za 1,2 euro, a przystawki z koreańskiego sklepu to między 1 a 4 euro za 100 gramów. Miłośnicy miodu skusić się mogą na kawałek plastra, prosto od pszczelarza. Za porcję wielkości batonika zapłacić trzeba niecałe 2 euro.

Nocne życie hali targowej

Wieczorami hala targowa tętni życiem, zapraszając do spędzenia czasu w przytulnych barach i restauracjach. Na środku rozstawia się stanowisko DJ-a, gasną światła, pojawiają się reflektory i zaczyna się impreza.

Nocą hala tętni życiem
Nocą hala tętni życiem © Pyszności

Imprezowicze przy jednym ze stoisk zamawiają mniej lub bardziej wyskokowe napoje i tańczą, wciśnięci gdzieś pomiędzy witrynkę, a stoiska z mięsem. Dominuje muzyka trance, średnia wieku spada w porównaniu do porannych klientów targowiska. Rano wszystko wróci do normy.

Niezależna opinia redakcji. Organizatorem wyjazdu było Go Vilnius.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu