Nie potrzebujesz mąki, jajek ani mleka. Pyszne naleśniki zrobisz z jednego składnika

Wegańskie przepisy, siłą rzeczy, muszą być pomysłowe. W ich przypadku w grę nie wchodzi jedynie wykluczenie mięsa, ale również każdego produktu pochodzenia zwierzęcego. Czy w takim razie w wegańskim menu naleśniki mają w ogóle rację bytu? Owszem. Przyrządzisz je tylko z jednego składnika i nie sięgniesz ani po jajka czy mleko, ani nawet po mąkę. 

Obrazeknaleśniki z czerwonej soczewicy - Pyszności; foto: Canva

Zdarzało nam się już pisać o patentach kulinarnych, dzięki którym przygotujesz naleśniki bez jajek. Ba, w prosty sposób możesz zastąpić też mleko. Przyszedł czas również na wykluczenie z przepisu na naleśniki mąki. Na to wszystko znaliśmy już metody łatwe, smaczne i ekonomiczne. Jednak pierwszy raz zdarza nam się przekazywać informację, że wystarczy jeden składnik, żeby zastąpić wszystkie te produkty jednocześnie.

Żeby osiągnąć taki efekt, wpierw należy się zagłębić w tajemniczą i niezwykle bujną kuchnię wegańską. Jeśli bowiem ktoś miał wymyślić recepturę na naleśniki bez użycia mleka, jajek i mąki, to musieli to być fani diety bezmięsnej. W tym momencie zastanawiasz się zapewne, co ma piernik do wiatraka, a dokładnie: co ma mąka do kuchni wegańskiej? Cóż, niby niewiele, chyba że do swoich naleśników używasz mąki ze świerszczy.

Obrazek
Naleśniki bez mąki, mleka i jajek powstają z soczewicy - Pyszności; foto: Canva

Sekretnym składnikiem, dzięki któremu powstają wspomniane naleśniki, jest czerwona soczewica. Przepis pochodzi z portalu stworzonego z myślą o diecie wegańskiej: weganka.com. Oto on.

Wegańskie naleśniki z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy + woda do namoczenia
  • 100 ml wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Soczewicę namocz w dużej ilości wody — najlepiej przez całą noc. Rano odlej cały płyn i dolej do soczewicy 100 ml świeżej wody. Dodaj też szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksuj, używając do tego blendera ręcznego lub kielichowego. Powstała masa powinna być gładka i lekko gęsta.

Obrazek
naleśniki z czerwonej soczewicy - Pyszności; foto: Canva

Teraz przejdź już do doskonale ci znanej klasyki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj niewielką ilość ciasta. Naleśniki z czerwonej soczewicy smaż nieco dłużej niż klasyczne — po kilka minut na stronę. Autorka przepisu poleca podawać je z wędzonym tofu i sosem czosnkowym. Oczywiście wegańskim. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀