Nie potrzebujesz mąki, jajek ani mleka. Pyszne naleśniki zrobisz z jednego składnika

Wegańskie przepisy, siłą rzeczy, muszą być pomysłowe. W ich przypadku w grę nie wchodzi jedynie wykluczenie mięsa, ale również każdego produktu pochodzenia zwierzęcego. Czy w takim razie w wegańskim menu naleśniki mają w ogóle rację bytu? Owszem. Przyrządzisz je tylko z jednego składnika i nie sięgniesz ani po jajka czy mleko, ani nawet po mąkę. 

Obrazeknaleśniki z czerwonej soczewicy - Pyszności; foto: Canva

Zdarzało nam się już pisać o patentach kulinarnych, dzięki którym przygotujesz naleśniki bez jajek. Ba, w prosty sposób możesz zastąpić też mleko. Przyszedł czas również na wykluczenie z przepisu na naleśniki mąki. Na to wszystko znaliśmy już metody łatwe, smaczne i ekonomiczne. Jednak pierwszy raz zdarza nam się przekazywać informację, że wystarczy jeden składnik, żeby zastąpić wszystkie te produkty jednocześnie.

Żeby osiągnąć taki efekt, wpierw należy się zagłębić w tajemniczą i niezwykle bujną kuchnię wegańską. Jeśli bowiem ktoś miał wymyślić recepturę na naleśniki bez użycia mleka, jajek i mąki, to musieli to być fani diety bezmięsnej. W tym momencie zastanawiasz się zapewne, co ma piernik do wiatraka, a dokładnie: co ma mąka do kuchni wegańskiej? Cóż, niby niewiele, chyba że do swoich naleśników używasz mąki ze świerszczy.

Obrazek
Naleśniki bez mąki, mleka i jajek powstają z soczewicy - Pyszności; foto: Canva

Sekretnym składnikiem, dzięki któremu powstają wspomniane naleśniki, jest czerwona soczewica. Przepis pochodzi z portalu stworzonego z myślą o diecie wegańskiej: weganka.com. Oto on.

Wegańskie naleśniki z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy + woda do namoczenia
  • 100 ml wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Soczewicę namocz w dużej ilości wody — najlepiej przez całą noc. Rano odlej cały płyn i dolej do soczewicy 100 ml świeżej wody. Dodaj też szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksuj, używając do tego blendera ręcznego lub kielichowego. Powstała masa powinna być gładka i lekko gęsta.

Obrazek
naleśniki z czerwonej soczewicy - Pyszności; foto: Canva

Teraz przejdź już do doskonale ci znanej klasyki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj niewielką ilość ciasta. Naleśniki z czerwonej soczewicy smaż nieco dłużej niż klasyczne — po kilka minut na stronę. Autorka przepisu poleca podawać je z wędzonym tofu i sosem czosnkowym. Oczywiście wegańskim. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat