Tych naleśników nie trzeba smażyć. Wychodzą cieniutkie, delikatne i elastyczne

Dzisiaj mamy dla ciebie coś naprawdę wyjątkowego. Zdradzimy ci bowiem patent na naleśniki bez smażenia. Ktoś powie — na pewno chodzi o piekarnik. A tu zaskoczenie, bo jego też nie musisz nawet włączać. Użyjesz do tego innego sprzętu. Oj, coś czujemy, że nie wszystkim się to spodoba!

ObrazekNaleśniki bez smażenia - Pyszności; foto: Canva
SKOMENTUJ

Wspominaliśmy już kiedyś o tym, że kuchnia w pewnym sensie przypomina laboratorium, a gotowanie - eksperymenty. Składniki, mieszanie, reakcje, obróbka termiczna, wyniki i analizy. Czy coś tu się nie zgadza?

Dlatego chcemy cię zaprosić do przetestowania jednego z takich doświadczeń. Możesz je przeprowadzić z ciekawości albo wtedy, kiedy naszła cię nagła ochota na naleśniki, ale albo nie lubisz machać patelnią, albo po nie chce ci się jej brudzić. Naleśniki bez smażenia są jak najbardziej możliwe, a do ich przygotowania wystarczy włączyć... mikrofalę.

Obrazek
Naleśniki bez smażenia - Pyszności; foto: Canva

Naleśniki bez smażenia

Zacznij klasycznie — od zrobienia ciasta. Tak, to jeszcze nie te czasy, kiedy wystarczy kliknąć guzik i wszystko staje się gotowe. Tego nie potrafi nawet Thermomix, o którego użyteczność toczą się ostatnio zażarte polemiki. A więc - jajka, mleko, woda gazowana, mąka, szczypta soli i do dzieła. Nic bardziej oczywistego.

Teraz rozprowadź trochę rozrobionego ciasta na płaski talerz, zupełnie jakby była to patelnia. Następnie wstaw go do mikrofali na trzy minuty. Po wyjęciu koniecznie przełóż naleśnika na nowy talerz, zanim zdąży się przykleić. Dżem, twaróg, a może inne nadzienie? Tego już ci nie podpowiemy, ale naleśnik jest gotowy.

Nie taka straszna mikrofala

Obrazek
Naleśniki bez smażenia - Pyszności; foto: Canva

Naleśniki bez smażenia mogą oczywiście wzbudzić kontrowersje. Są one w końcu nierozłącznym elementem używania mikrofali, wokół której zebrała się pokaźna liczba mitów. Taka kolej rzeczy technologii, która nie do końca jest zrozumiana. A z niewiedzy powstają banialuki...

Podkreślamy więc raz jeszcze: mikrofale (czyli fale elektromagnetyczne) to nie to samo, co fale wysokoenergetyczne. Urządzenie, w którym podgrzewamy jedzenie, to nie to samo co rentgen. Nie uszkadza komórek i nie niszczy tkanek.

Z tego też powodu nieprawdziwe jest stwierdzenie, że jedzenie z mikrofali może spowodować raka. Bywa jednak niezdrowe — ale tylko jeśli było takie, zanim zdążyłeś umieścić je w mikrofali.

A poniżej prosty przepis na słodkie rogaliki z borówkami i budyniem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza