Nawodni organizm lepiej niż woda i sklepowe izotoniki. Kosztuje grosze

Pierwsze fale upałów już za nami, a specjaliści przypominają, jak bardzo ważne jest teraz odpowiednie nawodnienie organizmu. To nie przelewki, tylko kwestia naszego zdrowia, dlatego warto o nią zadbać. Z napojem, który zaraz ci pokażemy, będzie to o wiele łatwiejsze. Nawodni cię lepiej niż woda, a dodatkowo obłędnie smakuje. 

ObrazekO nawodnienie organizmu trzeba dbać. Zadba o to ten napój - Pyszności; foto: Canva

Wysokie temperatury i niska wilgotność powietrza mogą powodować tylko jedno: ubywanie wody z naszych organizmów. Wraz z potem pozbywamy się niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ciała elektrolitów i ryzykujemy szeregiem poważnych następstw: od zmiany rytmu serca, przez chroniczne zmęczenie, aż po drastyczny spadek ciśnienia. Przekaz jest jasny: należy temu przeciwdziałać za wszelką cenę.

Obrazek
Odpowiednie nawodnienie latem do bardzo ważna sprawa - Pyszności; foto: Canva

A jednak na prawidłowe nawodnienie organizmu są sposoby złe i dobre. Zdecydowanie najgorszym z nich jest picie słodkich soków, których skład może spowodować odwrotne działanie do zamierzonego i... odwodnić nas. O wiele rozsądniejszym rozwiązaniem jest postawienie na zwykłą wodę. Jeszcze lepszym — na domowej roboty napój izotoniczny, który teraz chcemy ci zaprezentować.

Izotonik z kilku składników

Odczucie ulgi w upalne dni, pyszny smak i prawidłowe nawodnienie organizmu to trzy najważniejsze zalety picia domowej roboty izotoniku. Tworzymy go zaledwie z czterech składników. Ten z nich, który może cię nieco zaskoczyć, jest tu niezwykle ważny. Mowa o... soli. Okazuje się, że szczypta tej przyprawy w wodzie sprawia, że napój ten nawadnia nas o wiele efektywniej. Dzięki niej organizm lepiej wchłania elektrolity, a dodatkowo napój taki usprawnia pracę jelit i oczyszcza wątrobę.

Nawodnienie organizmu - napój z 4 składników

Składniki:

  • 1 litr wody mineralnej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sok z 2 cytryn,
  • 1 g soli.
Obrazek
Domowy izotonik zadba o nawodnienie organizmu - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny wyszoruj i opłucz w gorącej wodzie. Następnie wyciśnij z nich sok. Możesz to zrobić w wyciskarce, albo ręcznie, pomagając sobie widelcem.
  2. Wodę przelej do dzbanka i dodaj do niej wyciśnięty sok z cytryny. Dorzuć jeszcze 2 łyżeczki płynnego miodu i dosyp szczyptę soli. Całość wymieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły, a sól rozpuściła. Jeśli szczególnie zależy ci na ochłodzeniu, dorzuć jeszcze kostki lodu.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione