Nie wszyscy powinni jeść borówki. Tym osobom mogą poważnie zaszkodzić

Choć często pojawiają się w diecie jako symbol zdrowia, nie każdemu służą tak samo. W przypadku niektórych osób ich spożycie może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Borówki są zdrowe, ale nie dla każdegoBorówki są zdrowe, ale nie dla każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Borówki to jeden z najpopularniejszych letnich owoców, są dość słodkie, smaczne, łatwe do dodania do posiłków i pełne antyoksydantów. Zyskały reputację "superfoods", a dietetycy chwalą je za bogactwo witamin i korzystny wpływ na organizm. Jednak nie każdy może korzystać z ich właściwości bezkarnie. U niektórych osób mogą prowadzić do poważnych dolegliwości, których źródła często się nie podejrzewa. Sprawdź, kogo dotyczą te ograniczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato

Dla kogo borówki to ryzyko zdrowotne?

Chociaż borówki są źródłem witamin A, C, E i tych z grupy B oraz wielu minerałów (wapń, żelazo, selen, miedź, magnez), nie każdy organizm toleruje je tak samo dobrze. Oprócz typowych przeciwwskazań, jak alergie pokarmowe, warto wiedzieć, że również nietolerancja fruktozy powinna skłaniać do ich unikania. Jak wiemy, owoce te zawierają jej sporo. I chociaż mają dość niski indeks glikemiczny, to nie nadają się dla każdego.

U osób z cukrzycą lub przyjmujących leki przeciwcukrzycowe mogą zaburzać równowagę glikemiczną, mimo niskiego indeksu glikemicznego. Dodatkowo, osoby z przewlekłymi chorobami nerek powinny uważać na zawartość potasu, którego nadmiar może zaburzać gospodarkę elektrolitową i obciążać nerki.

Borówki a rzadkie choroby enzymatyczne

Wśród mniej oczywistych zagrożeń znajduje się fawizm, czyli rzadka choroba genetyczna wynikająca z niedoboru enzymu G6PD (dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu). U osób z tą mutacją spożycie borówek może pogłębiać niedobór enzymu, co wpływa na żywotność czerwonych krwinek. Efektem może być hemoliza, czyli gwałtowne rozpady krwinek, prowadzące do niedokrwistości, żółtaczki, duszności czy kołatania serca. Osoba chora może nabawić się bardzo ostrej postaci anemii. Nie ma leczenia przyczynowego, a czasem dochodzi do konieczności przetaczania krwi.

Dotąd największe zagrożenie widziano w spożyciu warzyw strączkowych, ale borówki (poprzez bardzo podobny mechanizm) również mogą wywołać objawy u chorych na fawizm. To dolegliwość rzadka, ale groźna, dlatego osoby z taką diagnozą powinny skonsultować się z lekarzem przed sięgnięciem po te owoce.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy