Nie wygotowuję warzyw w rosole. Robię inaczej i wychodzi doskonały

Niektórzy z pośpiechu wrzucają do garnka wszystko razem – mięso, warzywa i przyprawy. Jednak w ten sposób trudno jest osiągnąć wyjątkowy smak i głębię bulionu. Nie bez powodu Chińczycy stopniowo dorzucają kolejne składniki. Postanowiłam pójść tym tropem i przygotowałam warzywa do rosołu osobno.

Warzywa do rosołu można przygotować inaczejWarzywa do rosołu można przygotować inaczej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Warzywa nie powinny od samego początku gotować się razem z mięsem na rosół. Najpierw przygotuj mięsny wywar, a potem dodaj warzywa, kiedy już bulion sobie spokojnie pyrka na wolnym ogniu. Dobrym pomysłem jest przygotowanie ich osobno w piekarniku – dzięki temu zachowają więcej aromatu, który wzbogaci smak rosołu.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Uważaj na ilość marchewki

Do rosołu najczęściej dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora. Wiele osób wrzuca te składniki bezrefleksyjnie, jednak każdy z nich ma niebagatelny wpływ na efekt końcowy. Nadmiar marchewki może sprawić, że rosół stanie się zbyt słodki, mdły i straci swój wigor. Z kolei zbyt duża ilość selera lub pietruszki może nadać mu gorzkawy posmak. Najlepiej zachować umiar i zadbać o odpowiednie proporcje – warzywa mają podkreślać smak bulionu, ale nie go zdominować. Warto też pamiętać, by dodać je w odpowiednim momencie gotowania, tak by zachowały aromat, ale nie rozpadły się całkowicie.

Przepis na rosół z pieczonymi warzywami

Pieczone warzywa należy dodać w momencie, gdy już powstanie mięsny wywar. Wtedy zmniejsz moc palnika i pozwól, aby rosół nabierał głębi, tylko pyrkając na wolnym ogniu. Tak przygotowane warzywa sprawią, że bulion nabierze nieco ciemniejszego koloru i bardziej intensywnego aromatu.

Składniki:

  • połówka kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 1 por (tylko biała część),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kawałek wołowiny, natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa korzeniowe umyj dokładnie i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w brytfannie, dodaj także cebulę obraną z łupiny i przekrojoną na pół oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko skrop odrobiną oleju i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
  2. Mięso włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika, zbierz szumowinę, dodaj 2 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego; pozostaw pod przykryciem i gotuj na wolnym ogniu.
  3. Gdy warzywa się upieką, przełóż je do rosołu. Gotuj razem przez kolejne 2-3 godziny, cały czas na wolnym ogniu.
  4. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć