Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi

Kuchnia Ewy Wachowicz w dużej mierze oparta jest na tradycyjnych smakach. Również rosół gotuje zgodnie ze sztuką – na dwóch rodzajach mięsa, z opalaną cebulą i lubczykiem. Jednak pozwala sobie na kilka ekstrawaganckich dodatków, które wyraźnie podbijają smak bulionu.

Ewa Wachowicz dodaje do rosołu azjatyckie smaczkiEwa Wachowicz dodaje do rosołu azjatyckie smaczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż rosół wielu osobom kojarzy się wyłącznie z polską kuchnią, prawda jest taka, że nie mamy monopolu na ten przepis. Można nawet śmiało powiedzieć, że w tradycji azjatyckiej bulion otaczany jest nawet większą czcią i gotowany bywa o wiele bardziej skrupulatnie niż u nas. Również Ewa Wachowicz czerpie z kuchni azjatyckiej, zwłaszcza na etapie doprawiania rosołu.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Nietypowe dodatki do rosołu

Jak już wspomniałam, podstawa jest tradycyjna. Ewa Wachowicz najpierw gotuje wywar na mięsie wołowym i drobiowym. Do garnka wrzuca szponder wołowy, nóżki i skrzydełka kurczaka. Po chwili dodaje włoszczyznę: warzywa korzeniowe, por i opalaną cebulę. Liść laurowy i ziele angielskie również nie budzą wątpliwości. Podobnie czosnek – często bywa dodawany do rosołu.

Jednak suszone podgrzybki to już dodatek, któremu bliżej do kuchni azjatyckiej albo do francuskiego consommé grzybowego – chociaż w tym przypadku stanowią tylko niuans smakowy. A kiedy bulion już jest prawie gotowy, Ewa Wachowicz dodaje sos sojowy, i to wcale nie w małej ilości. W garnku miesza 5 łyżek słonego sosu. Ale to jeszcze nie wszystko – do bulionu wrzuca także jednego całego pomidora, który ma wpływ nie tylko na smak, ale także na kolor zupy.

Przepis na rosół od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz gotuje rosół na mięsie drobiowym i wołowinie. To nie musi być szponder, ale warto zadbać o porcję wołowiny, żeby bulion był bardziej esencjonalny.

Składniki:

  • 0,5 kg szpondra wołowego,
  • 2 nóżki kurczaka,
  • 2 skrzydełka kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 por (tylko biała część),
  • 1 cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 kapelusze suszonych podgrzybków,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 1 pęczek świeżego lubczyku,
  • 1 pomidor.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do garnka i zalej zimną wodą. Przykryj i zagotuj na dużym ogniu.
  2. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i zbierz szumowinę.
  3. Dodaj pół szklanki zimnej wody, wrzuć obrane warzywa i opaloną cebulę. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, czosnek i suszone grzyby. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez 2 godziny.
  4. Po tym czasie dodaj sos sojowy i lubczyk, wrzuć także całego pomidora. Ponownie przykryj i gotuj jeszcze przez 30 minut.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami – w polskim lub azjatyckim stylu.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯