PoradyNie żałuj sobie. Przyspiesza metabolizm i działa antyrakowo

Nie żałuj sobie. Przyspiesza metabolizm i działa antyrakowo

W kuchennych szafkach króluje przede wszystkim czarny pieprz, ale warto postawić również na czerwoną wersję uwielbianej przyprawy. Ma w sobie sporo składników odżywczych, które pomogą utrzymać organizm w dobrej formie.

Czerwony pieprz - Pyszności
Czerwony pieprz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.01.2024 | aktual.: 08.01.2024 18:23

Czerwony pieprz pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie pierwotnie rósł na terenach dzisiejszej Argentyny, Brazylii i Paragwaju. Pieprzowiec, drzewo, na którym rośnie, jest efektownie wyglądającą rośliną o czerwonawych liściach i zebranych w wiechy kwiatach. Dlatego często sadzi się go jako roślinę ozdobną, ale w kuchni zdecydowanie sprawdzi się jako coś więcej niż tylko ozdoba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Największą wartość pieprzowca stanowią jednak jego owoce, pozyskiwane z dwóch odmian: brazylijskiej i peruwiańskiej. Po wysuszeniu przypominają ziarenka popularnego pieprzu i nadają potrawom lekko pikantnego smaku oraz przyjemnego aromatu. To sprawia, że po tę przyprawę chętnie sięgają najlepsi szefowie kuchni.

Czy czerwony pieprz jest zdrowy?

Owoce pieprzowca są od wieków stosowane w medycynie ludowej Ameryki Południowej, przede wszystkim jako środek ściągający, przeciwbakteryjny i antywirusowy, moczopędny, tonizujący, stymulujący trawienie oraz leczący rany.

Czerwony pieprz
Czerwony pieprz© Adobe Stock

Pikantne doznania wynikające z jedzenia czerwonego pieprzu (podobnie jak z czarnego) są efektem obecności piperyny – substancji chemicznej poprawiającej tempo przemiany materii, działającej przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Piperyna przyspiesza pracę serca, zwiększa wydzielanie ciepła oraz inicjuje procesy sprzyjające efektywniejszemu spalaniu tłuszczów. To szczególnie ważne dla osób borykających się z nadwagą czy otyłością. Dodatkowo piperyna redukuje uczucie głodu i pobudza wydzielanie endorfin, znanych jako "hormony szczęścia", które wpływają pozytywnie na samopoczucie.

Postaw na czerwony pieprz

Pieprz czerwony stanowi znaczące źródło witaminy C, która nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale także odgrywa rolę potężnego antyoksydantu neutralizującego działanie szkodliwych wolnych rodników. Te cząsteczki przyspieszają procesy starzenia się organizmu i są powiązane z rozwojem różnych schorzeń, takich jak nowotwory, choroby układu krążenia, Alzheimer czy Parkinson.

Przyprawa dostarcza solidnej dawki błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, poprawia ich perystaltykę oraz reguluje proces wypróżniania (pobudza trawienie i zapobiega zaparciom). Pieprz czerwony jest też dość bogatym źródłem minerałów, zwłaszcza wapnia, żelaza i magnezu.

Czerwony pieprz - Pyszności
Czerwony pieprz - Pyszności© Canva | pixaroma

Gdzie wykorzystać czerwony pieprz?

W Polsce czerwony pieprz jest dostępny przede wszystkim w ziarnach, które można w całości dodawać do potraw albo zmielić czy po prostu zmiażdżyć nożem. Owoce pieprzowca doskonale zastępują czarny pieprz, dodając potrawom delikatną ostrość i subtelny, lekko owocowy aromat. Dzięki temu są świetnym dodatkiem do różnych zup, takich jak zupa pomidorowa czy fasolowa, oraz łagodnych sosów, na przykład opartych na śmietanie lub jogurcie. Doskonale wzbogacają smak potraw kuchni azjatyckiej i doskonale komponują się zarówno z rybami, jak i owocami morza.

Czerwony pieprz stanowi doskonałe uzupełnienie marynaty do kurczaka lub indyka, sprawdzi się jako dodatek do sałatek, a nawet deserów.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie