PrzepisNapojeNieoczywisty dodatek do wielkanocnych dań. Ekspert radzi, by nie bać się eksperymentów

Nieoczywisty dodatek do wielkanocnych dań. Ekspert radzi, by nie bać się eksperymentów

Wielkanoc jest doskonałą okazją do takich eksperymentów kulinarnych. A wino, jak żaden inny alkohol, sprawdzi się tu idealnie. Po pierwsze, nada eleganckiego sznytu, po drugie podkreśli uroczysty charakter spotkań w gronie rodziny i najbliższych.

Jakie wino na wielkanocny stół?
Jakie wino na wielkanocny stół?
Źródło zdjęć: © Getty Images | NADALIN FOTOGRAFIA
Katarzyna Gileta

27.03.2024 | aktual.: 28.03.2024 17:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chcąc podążać za winiarskimi trendami, warto zaopatrzyć piwniczkę w wina musujące. To właśnie one są teraz na topie! Bąbelki w wersji wytrawnej – oznaczonej na etykiecie słowem "brut" – są również doskonałym dodatkiem do wielu smakołyków serwowanych tego dnia.

Prosecco, cava, szampan i crémant to najpopularniejsze wybory w tej kategorii. Świetnie pasują zarówno do jajek z majonezem, szynki, jak i białej kiełbasy. Ponadto bardzo dobrze komponują się z pasztetami, sałatkami czy z wędzonym łososiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

- Najlepszym wyborem do dań serwowanych na śniadanie w kategorii win spokojnych jest w mojej ocenie riesling. Trunki z tego szczepu są szalenie uniwersalne gastronomiczne. Doskonale zatem będą komponowały się z białą kiełbasą i innymi śniadaniowymi pysznościami. Równie dobrą alternatywą będą lekkie wina wytworzone z odmiany pinot grigio - mówi Tomasz Potrzebowski, Międzynarodowy Ekspert ds. Rozwoju Rynku Wina w firmie Henkell Freixenet Polska.

Świąteczny obiad w doskonałej oprawie

Świąteczny obiad to kolejny doskonały moment, by otworzyć dobre wino! Wielkanoc to wiosenne święto, więc dobierając wino do potraw pamiętajcie o tym, by trunki były w miarę lekkie i o owocowym charakterze.

Gdy pojawia się pieczony drób - kurczak, kaczka lub indyk - czerwone wino ze szczepu sangiovese z włoskiego regionu Chianti będzie doskonałe. Nie mniej udanym wyborem będzie soczyście owocowe primitivo, tak chętnie wybierane przez wielu konsumentów.

- Dla wielbicieli win białych polecam młode, lekkie chardonnay. Można także pozostać przy wytrawnym, niemieckim rieslingu, którego otworzyliśmy do śniadania - dodaje ekspert.

Wracając do win musujących – w tym przypadku hiszpańska cava będzie strzałem w dziesiątkę!

Pieczona jagnięcina lub dania z wołowiny aż proszą się o czerwone wino z hiszpańskiego regionu Rioja. Obłędnym dodatkiem będzie również czerwone wino z Bordeaux.

- Na deser ponownie polecam bąbelki. Wieńcząca świąteczną ucztę tradycyjna, drożdżowa baba jest idealnym kompanem dla przepysznego, słodkiego wina z północy Włoch - asti. Nie mniej dobrym wyborem będzie lubiane przez wszystkich prosecco. Klasyczny, pieczony sernik oraz keks z bakaliami świetnie połączy się za to ze słodką cavą - radzi Tomasz Potrzebowski.

Pamiętajcie, że Wielkanoc jest doskonałą okazją do przetestowania wielu ciekawych połączeń wina i jedzenia, więc nie bójcie się eksperymentować i puśćcie wodze fantazji.