Nieoczywisty dodatek do wielkanocnych dań. Ekspert radzi, by nie bać się eksperymentów

Wielkanoc jest doskonałą okazją do takich eksperymentów kulinarnych. A wino, jak żaden inny alkohol, sprawdzi się tu idealnie. Po pierwsze, nada eleganckiego sznytu, po drugie podkreśli uroczysty charakter spotkań w gronie rodziny i najbliższych.

Jakie wino na wielkanocny stół?Jakie wino na wielkanocny stół?
Źródło zdjęć: © Getty Images | NADALIN FOTOGRAFIA
Katarzyna Gileta

Chcąc podążać za winiarskimi trendami, warto zaopatrzyć piwniczkę w wina musujące. To właśnie one są teraz na topie! Bąbelki w wersji wytrawnej – oznaczonej na etykiecie słowem "brut" – są również doskonałym dodatkiem do wielu smakołyków serwowanych tego dnia.

Prosecco, cava, szampan i crémant to najpopularniejsze wybory w tej kategorii. Świetnie pasują zarówno do jajek z majonezem, szynki, jak i białej kiełbasy. Ponadto bardzo dobrze komponują się z pasztetami, sałatkami czy z wędzonym łososiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pascha wielkanocna z tego przepisu wychodzi niesamowicie delikatna. Wręcz rozpływa się w ustach

- Najlepszym wyborem do dań serwowanych na śniadanie w kategorii win spokojnych jest w mojej ocenie riesling. Trunki z tego szczepu są szalenie uniwersalne gastronomiczne. Doskonale zatem będą komponowały się z białą kiełbasą i innymi śniadaniowymi pysznościami. Równie dobrą alternatywą będą lekkie wina wytworzone z odmiany pinot grigio - mówi Tomasz Potrzebowski, Międzynarodowy Ekspert ds. Rozwoju Rynku Wina w firmie Henkell Freixenet Polska.

Świąteczny obiad w doskonałej oprawie

Świąteczny obiad to kolejny doskonały moment, by otworzyć dobre wino! Wielkanoc to wiosenne święto, więc dobierając wino do potraw pamiętajcie o tym, by trunki były w miarę lekkie i o owocowym charakterze.

Gdy pojawia się pieczony drób - kurczak, kaczka lub indyk - czerwone wino ze szczepu sangiovese z włoskiego regionu Chianti będzie doskonałe. Nie mniej udanym wyborem będzie soczyście owocowe primitivo, tak chętnie wybierane przez wielu konsumentów.

- Dla wielbicieli win białych polecam młode, lekkie chardonnay. Można także pozostać przy wytrawnym, niemieckim rieslingu, którego otworzyliśmy do śniadania - dodaje ekspert.

Wracając do win musujących – w tym przypadku hiszpańska cava będzie strzałem w dziesiątkę!

Pieczona jagnięcina lub dania z wołowiny aż proszą się o czerwone wino z hiszpańskiego regionu Rioja. Obłędnym dodatkiem będzie również czerwone wino z Bordeaux.

- Na deser ponownie polecam bąbelki. Wieńcząca świąteczną ucztę tradycyjna, drożdżowa baba jest idealnym kompanem dla przepysznego, słodkiego wina z północy Włoch - asti. Nie mniej dobrym wyborem będzie lubiane przez wszystkich prosecco. Klasyczny, pieczony sernik oraz keks z bakaliami świetnie połączy się za to ze słodką cavą - radzi Tomasz Potrzebowski.

Pamiętajcie, że Wielkanoc jest doskonałą okazją do przetestowania wielu ciekawych połączeń wina i jedzenia, więc nie bójcie się eksperymentować i puśćcie wodze fantazji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki