Nigdy więcej macania bułek w sklepie. Znaleźli na to ciekawy sposób

W supermarketach za granicą bułki kupuje się inaczej niż u nas. Półki z pieczywem skonstruowane są tak, by klient mógł wziąć towar i włożyć go do koszyka, ale jednocześnie ograniczają możliwość wcześniejszego dotykania chleba czy bułek. Czy w Polsce przyjęłoby się takie rozwiązanie?

Dotykanie pieczywa w sklepie gołymi rękoma jest niehigieniczne Dotykanie pieczywa w sklepie gołymi rękoma jest niehigieniczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Macanie bułek w sklepach to widok codzienny, plaga. Dotykanie pieczywa gołymi rękoma w sklepach jest niehigieniczne, a chleba czy bułek nie jesteśmy w stanie umyć przed spożyciem, jak czynimy to w przypadku owoców czy warzyw. Sklepy za granicą postanowiły uporać się z problemem "macantów" dobrych kilka lat temu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Koniec z macaniem bułek w sklepach. Rewolucyjny pomysł

W Portugalii, Niemczech czy Holandii od lat w wybranych sklepach pieczywo znajduje się na półkach za witryną, której nie da się uchylić. Sam towar natomiast można wyjąć, używając do tego celu specjalnego podajnika. Klienci tym samym nie mają opcji wcześniejszego dotykania bułek czy chleba przed zakupem, a wkładają do wózka to, co wyjęli za pomocą podajnika. Ponadto dzięki tej metodzie ekspozycji pieczywa nie ma potrzeby używania jednorazowych rękawiczek, co ogranicza zużycie plastiku.

Film pokazujący, jak należy obchodzić się z podajnikiem, udostępniła jedna z internautek na Instagramie. W komentarzach zawrzało. Wiele osób wyśmiało to rozwiązanie, sugerując, że w Polsce by się nie przyjęło. Niektórzy jednak pozytywnie ocenili taki sposób sprzedawania pieczywa.

"Bardzo higieniczny sposób. Nikt nie dotyka łapami. Różne widziałam sytuacje. A po zwróceniu uwagi dostałam jeszcze ochrzan. Chciałabym takie u nas" - wskazała jedna z internautek.
"Super! Przynajmniej wszyscy nie grzebią w tym łapami" - dodała kolejna.
"Chciałabym taki system u nas. Jak widzę przede mną przy bułkach typa, który brudnymi rękami maca bułki z przodu, żeby w końcu wziąć te z tyłu, to rezygnuje z bułek i kupuje zafoliowany chleb" - czytamy w komentarzach.

Dlaczego nie powinno się dotykać pieczywa gołymi rękoma w sklepie?

Chodzi przede wszystkim o zachowanie standardów higieny. Dotykając pieczywa gołymi rękoma, przenosimy bakterie i inne patogeny, co może prowadzić do zakażeń i chorób. Zagrożenie jest realne. Szymon Cienki, rzecznik prasowy GIS (Główny Inspektorat Sanitarny), wyjaśnił w rozmowie z Gazeta.pl, na jakie niebezpieczeństwo narażamy innych, macając chleb i bułki w sklepie.

Szymon Cienki przypomina, że na naszych dłoniach znajduje się mnóstwo patogenów, którymi "brudzimy się", prowadząc sklepowy wózek, jadąc autobusem czy dotykając klamki mieszkania lub samochodu.

– Każde takie dotknięcie sprawia, że na nasze ręce dostaje się od 100 do 10 tys. komórek drobnoustrojów. To bomba bakteryjna, którą rozbroić może tylko mycie rąk. Katalog możliwych zagrożeń jest bardzo szeroki, m.in. bakterie E. coli czy salmonelli, a także rotawirusy czy wirus WZW A, ale również mniej szkodliwe patogeny, które mogą okazać się szczególnie niebezpieczne dla osób z obniżoną odpornością, dzieci, osób starszych – ostrzega rzecznik prasowy GIS.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥