Numer jeden wśród miodów. Właściwościami bije na głowę lipowy czy rzepakowy

Sklepowe półki uginają się od słoików miodów, jednak nie każdy wie, że wśród nich jest jeden, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi.

MiódMiód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Miód wrzosowy to jeden z najrzadziej spotykanych, ale też najbardziej cenionych miodów dostępnych na polskim rynku. Ze względu na swoją głęboką czerwonobrązową barwę, gęstą konsystencję i nieoczywisty smak z lekką nutą goryczki, trudno go pomylić z jakimkolwiek innym. Choć niełatwo go zdobyć, warto wiedzieć, że to właśnie on zdaniem specjalistów ma najwięcej do zaoferowania pod względem zdrowotnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Co sprawia, że jest najzdrowszy?

Miód wrzosowy bije na głowę inne miody – w tym popularny lipowy czy rzepakowy – przede wszystkim pod względem ilości przeciwutleniaczy, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Jak wskazuje dr Bartek Kulczyński, dietetyk i wykładowca Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, to właśnie miód wrzosowy zawiera najwyższą zawartość polifenoli spośród wszystkich przebadanych miodów – w 100 g znajduje się aż 189,5 mg tych cennych związków.

Naturalne wsparcie dla odporności

To właśnie dzięki tak wysokiej zawartości polifenoli przypisuje mu się silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i wspomagające odporność. Dodatkowo zawiera więcej białka niż inne miody oraz stosunkowo niewielką ilość sacharozy. Bogaty jest również w witaminy A i B, enzymy oraz cenne minerały, takie jak potas, magnez i wapń. Dzięki temu wspomaga układ pokarmowy, poprawia trawienie i działa łagodząco przy infekcjach.

Dlaczego tak trudno go kupić?

Wrzosowy miód jest uznawany za jeden z najbardziej wymagających w pozyskaniu. Jego zbiór przypada dopiero na okres od lipca do października. Pszczoły, zamiast przygotowywać się do zimy, pracują na pełnych obrotach, co często skutkuje koniecznością łączenia rodzin pszczelich, by mogły przetrwać zimowanie.

Dodatkowo miód wrzosowy ma galaretowatą konsystencję i trudno go wyciągnąć z ramek – to kolejny powód, dla którego jego cena jest wyższa, a dostępność ograniczona. Nie znajdziesz go w każdym sklepie, zamiast tego szukaj go w sprawdzonych pasiekach lub specjalistycznych sklepach z żywnością naturalną.

Jak go wykorzystać w kuchni i nie tylko?

Jego wyjątkowy smak świetnie komponuje się z herbatą, jogurtem, twarożkiem czy owsianką. Sprawdza się także jako naturalny słodzik do domowych deserów, a dzięki swojej gęstości, dobrze rozprowadza się na pieczywie, a jego lekko gorzkawy posmak dodaje głębi nawet najprostszym daniom. Warto też pamiętać, że miód wrzosowy ma zastosowanie w naturalnej pielęgnacji – dzięki swoim właściwościom nawilżającym i regenerującym chętnie wykorzystywany jest w domowych maseczkach i peelingach.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne