O jakiej porze najlepiej jeść obiad? Dla większości z nas nie jest to oczywiste

Obiad to "środkowy" posiłek w ciągu w dnia, który w założeniu powinien być najbardziej obfity. Często pomijany lub zostawiany na ostatnią chwilę. Jaka jest na niego najlepsza pora?

Obrazek
Paulina

Wpływ na, to kiedy jemy obiad bardzo często, ma nasz styl życia - między innymi praca, którą wykonujemy. Niektórzy z nas mogą sobie pozwolić na zrobienie przerwy obiadowej w wybranym przez siebie czasie. Natomiast inni uzależnieni są od narzuconego grafiku.

Najważniejsze jest to, abyśmy spożywali jedzenie o stałych porach. Jest to istotne dla utrzymania prawidłowego rytmu dobowego, który kieruje naszym organizmem. Więc pod kątem zdrowotnym wiele badań mówi o tym, że jedzenie obiadu wcześniej niż 15:30 ma wiele pozytywnych skutków zdrowotnych. Warto wiec nie zwlekać ze zjedzeniem tego posiłku i nie zostawiać go na ostatnią chwilę. 

Obrazek

Jak skomponować pełnowartościowy posiłek?

Ważniejsze od pory jest to, jak będzie skomponowany nasz posiłek - zwłaszcza w przypadku obiadu. Jeśli mówimy o kolacji, warto zjeść ją najpóźniej 2 godziny przed snem. Warto stosować zasadę "talerza zdrowego żywienia" przy przygotowywaniu swojego obiadu.  Połowę naszego talerza powinny zajmować warzywa i owoce, a odpowiednio po 25% produkty zbożowe oraz produkty białkowe. Produkty zbożowe najlepiej wybierać pełnoziarniste. Przy produktach białkowych warto zmniejszyć częstotliwość spożywania mięsa, a zwiększyć spożycie nasion roślin strączkowych oraz ryb. Wybierając produkty będące źródłami tłuszczu, warto częściej sięgać po roślinne niż zwierzęce. Doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów są oleje roślinne, orzechy, pestki i nasiona.

Obrazek

Zbilansowany obiad

Przykładem zbilansowanego posiłku będzie podanie upieczonej ryby, skropionej cytryną i oliwa wraz z młodymi ziemniakami i połowa talerza sałatki z zielonych warzyw. Taka kompozycja produktów, które zawierają wszystkie wymienione makroskładniki, jest bardzo istotna pod kątem późniejszego podjadania, ponieważ gwarantuje zapewnienie nam dłuższej sytości. Często „będąc na diecie”, rezygnujemy z węglowodanów takich jak chleb czy makarony, czy kasze i ograniczamy tłuszcze do minimum, bo przecież są takie kaloryczne! To naprawdę nie jest konieczne! Warto jeść regularnie i zwracać uwagą na to, co ląduje na naszym talerzu.

Wypróbuj nasz przepis na pyszny obiad w słoiku:

Wybrane dla Ciebie
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥