WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Odkrojenie końcówek nie wystarczy. Do fasoli dodaj łyżeczkę tego płynu

Jak ugotować fasolkę, żeby nie przypominała koszmaru z przedszkola? Wystarczy prosty dodatek pod koniec gotowania, który poprawi jej strukturę i kolor. Szparagówka wyjdzie jędrna i smaczna – dzieciaki ją pokochają, a ciebie zdziwi cisza podczas obiadu.

W sezonie na fasolkę, podaję ją na śniadanie, obiad i kolacjęW sezonie na fasolkę, podaję ją na śniadanie, obiad i kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zielona, żółta, a może fioletowa? W sezonie na szparagówkę mam w kuchni miejsce na każdą ilość w dowolnym kolorze. To jedno z moich ulubionych warzyw – głównie dlatego, że świetnie komponuje się w wielu różnych potrawach. Rano dodaję ją do jajecznicy, po południu zapiekam pod beszamelem, a wieczorem serwuję na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Jak podkręcić kolor fasolki szparagowej?

Najpierw odcinam końcówki, a wraz z nimi zdejmuję łyko biegnące wzdłuż strączków. Potem myję fasolkę pod bieżącą wodą, zalewam zimną wodą i gotuję przez 10-15 minut. Co jakiś czas sprawdzam miękkość, bo nie chcę, aby fasolka się rozgotowała – czas gotowania jest uzależniony od wielkości strąków.

Aby szparagówka zachowała ładny kolor, pod koniec gotowania dodaję do niej łyżeczkę soku z cytryny. Dla wzmocnienia smaku dorzucam jeszcze pół łyżeczki soli i odrobinę cukru jak radziła babcia.

Zawsze warto to zrobić po ugotowaniu fasolki

Kolejną rzeczą, którą zawsze robię, jest blanszowanie – fasolkę wykładam na durszlak i przelewam lodowatą wodą z kranu. W ten sposób definitywnie kończę proces gotowania strąków, dzięki czemu nie miękną bardziej niż jest to potrzebne i po prostu smakują lepiej.

W letni wieczór uwielbiam podawać ją z prostymi dodatkami we włoskim stylu. Mieszam z oliwą i czosnkiem pokrojonym w ekstremalnie cienkie plasterki, posypuję startym parmezanem.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat