PrzepisTen błąd przy kiszeniu ogórków popełnia prawie każdy. I nie wychodzą

Ten błąd przy kiszeniu ogórków popełnia prawie każdy. I nie wychodzą

Ogórki kiszone (Adobe)
Ogórki kiszone (Adobe)
14.07.2023 16:00

Ogórki kiszone to ulubione przetwory wielu osób. Większość z nas pamięta ich smak z domu babci, gdzie w każde wakacje się nimi objadaliśmy. Wiele razy chcieliśmy powtórzyć babciny wyczyn i robiliśmy takie ogórki w domu. Niestety, często wychodziły tak okropne, że musieliśmy od razu je wyrzucać.

Okazuje się, że popełnialiśmy poważne błędy. Nie zwracaliśmy uwagi na wodę, z której robimy solankę ani nawet na ogórki. Najlepiej kupić na małym targu lub w warzywniaku. Jeśli jednak nie mamy takiego lokalu blisko, możemy (w ostateczności) nabyć ogórki w supermarkecie. Musimy je od razu zanurzyć co najmniej na godzinę w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu warzywa staną się jędrne.

Ogórki kiszone nie wychodzą dobre, bo popełniasz jeden błąd

Na jakość kiszonek wpływa przede wszystkim woda. Czy najczęściej robisz solankę z cieczy wypływającej prosto z kranu? Okazuje się, że to ogromny błąd, który może zniszczyć twoje starania. Zanim przygotujesz zalewę, musisz wlać wodę do garnka i odstawić ją na 24 godziny. Dzięki temu chlor się ulotni, a osad opadnie na dół. Potem możesz tę wodę przelać przez filtr i wykorzystać do zrobienia solanki.

Pod żadnym pozorem nie gotuj cieczy. Straci ona wtedy swoje najważniejsze właściwości. Ogórki zalewamy tylko zimną wodą z solą.

Ogórki kiszone muszą być odpowiednio przygotowywane. Nie zalewajmy ich wodą prosto z kranu (Pixabay)
Ogórki kiszone muszą być odpowiednio przygotowywane. Nie zalewajmy ich wodą prosto z kranu (Pixabay)

Zwróć uwagę na kilka aspektów

Kolejnym ważnym składnikiem jest sól. Najlepsze ogórki kiszone wychodzą, gdy użyjemy soli kamiennej, najlepiej niejodowanej. Dzięki niej przyspieszymy proces fermentacji. Dobrym pomysłem będzie użycie soli himalajskiej lub morskiej. Zawierają one wiele pierwiastków, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Do słoika musisz włożyć też koper, korzeń chrzanu oraz czosnek. Składniki te sprawią, że kiszonki będą smakowały obłędnie. Wykazują też działanie bakteriobójcze. Pamiętaj jednak o tym, by nie przesadzać z ilością, gdyż ogórki mogą zgnić. Jeśli chcesz, by były jędrne, dorzuć liście wiśni, dębu, porzeczki lub malin.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także