Ten błąd przy kiszeniu ogórków popełnia prawie każdy. I nie wychodzą

Ogórki kiszone to ulubione przetwory wielu osób. Większość z nas pamięta ich smak z domu babci, gdzie w każde wakacje się nimi objadaliśmy. Wiele razy chcieliśmy powtórzyć babciny wyczyn i robiliśmy takie ogórki w domu. Niestety, często wychodziły tak okropne, że musieliśmy od razu je wyrzucać.

ObrazekOgórki kiszone (Adobe)
Paulina Hermann

Okazuje się, że popełnialiśmy poważne błędy. Nie zwracaliśmy uwagi na wodę, z której robimy solankę ani nawet na ogórki. Najlepiej kupić na małym targu lub w warzywniaku. Jeśli jednak nie mamy takiego lokalu blisko, możemy (w ostateczności) nabyć ogórki w supermarkecie. Musimy je od razu zanurzyć co najmniej na godzinę w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu warzywa staną się jędrne.

Ogórki kiszone nie wychodzą dobre, bo popełniasz jeden błąd

Na jakość kiszonek wpływa przede wszystkim woda. Czy najczęściej robisz solankę z cieczy wypływającej prosto z kranu? Okazuje się, że to ogromny błąd, który może zniszczyć twoje starania. Zanim przygotujesz zalewę, musisz wlać wodę do garnka i odstawić ją na 24 godziny. Dzięki temu chlor się ulotni, a osad opadnie na dół. Potem możesz tę wodę przelać przez filtr i wykorzystać do zrobienia solanki.

Pod żadnym pozorem nie gotuj cieczy. Straci ona wtedy swoje najważniejsze właściwości. Ogórki zalewamy tylko zimną wodą z solą.

Obrazek
Ogórki kiszone muszą być odpowiednio przygotowywane. Nie zalewajmy ich wodą prosto z kranu (Pixabay)

Zwróć uwagę na kilka aspektów

Kolejnym ważnym składnikiem jest sól. Najlepsze ogórki kiszone wychodzą, gdy użyjemy soli kamiennej, najlepiej niejodowanej. Dzięki niej przyspieszymy proces fermentacji. Dobrym pomysłem będzie użycie soli himalajskiej lub morskiej. Zawierają one wiele pierwiastków, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Do słoika musisz włożyć też koper, korzeń chrzanu oraz czosnek. Składniki te sprawią, że kiszonki będą smakowały obłędnie. Wykazują też działanie bakteriobójcze. Pamiętaj jednak o tym, by nie przesadzać z ilością, gdyż ogórki mogą zgnić. Jeśli chcesz, by były jędrne, dorzuć liście wiśni, dębu, porzeczki lub malin.

Wybrane dla Ciebie

Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u