Ten błąd przy kiszeniu ogórków popełnia prawie każdy. I nie wychodzą

Ogórki kiszone to ulubione przetwory wielu osób. Większość z nas pamięta ich smak z domu babci, gdzie w każde wakacje się nimi objadaliśmy. Wiele razy chcieliśmy powtórzyć babciny wyczyn i robiliśmy takie ogórki w domu. Niestety, często wychodziły tak okropne, że musieliśmy od razu je wyrzucać.

ObrazekOgórki kiszone (Adobe)
Paulina Hermann

Okazuje się, że popełnialiśmy poważne błędy. Nie zwracaliśmy uwagi na wodę, z której robimy solankę ani nawet na ogórki. Najlepiej kupić na małym targu lub w warzywniaku. Jeśli jednak nie mamy takiego lokalu blisko, możemy (w ostateczności) nabyć ogórki w supermarkecie. Musimy je od razu zanurzyć co najmniej na godzinę w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu warzywa staną się jędrne.

Ogórki kiszone nie wychodzą dobre, bo popełniasz jeden błąd

Na jakość kiszonek wpływa przede wszystkim woda. Czy najczęściej robisz solankę z cieczy wypływającej prosto z kranu? Okazuje się, że to ogromny błąd, który może zniszczyć twoje starania. Zanim przygotujesz zalewę, musisz wlać wodę do garnka i odstawić ją na 24 godziny. Dzięki temu chlor się ulotni, a osad opadnie na dół. Potem możesz tę wodę przelać przez filtr i wykorzystać do zrobienia solanki.

Pod żadnym pozorem nie gotuj cieczy. Straci ona wtedy swoje najważniejsze właściwości. Ogórki zalewamy tylko zimną wodą z solą.

Obrazek
Ogórki kiszone muszą być odpowiednio przygotowywane. Nie zalewajmy ich wodą prosto z kranu (Pixabay)

Zwróć uwagę na kilka aspektów

Kolejnym ważnym składnikiem jest sól. Najlepsze ogórki kiszone wychodzą, gdy użyjemy soli kamiennej, najlepiej niejodowanej. Dzięki niej przyspieszymy proces fermentacji. Dobrym pomysłem będzie użycie soli himalajskiej lub morskiej. Zawierają one wiele pierwiastków, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Do słoika musisz włożyć też koper, korzeń chrzanu oraz czosnek. Składniki te sprawią, że kiszonki będą smakowały obłędnie. Wykazują też działanie bakteriobójcze. Pamiętaj jednak o tym, by nie przesadzać z ilością, gdyż ogórki mogą zgnić. Jeśli chcesz, by były jędrne, dorzuć liście wiśni, dębu, porzeczki lub malin.

Wybrane dla Ciebie
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła