Pałki z kurczaka owijam boczkiem i piekę. Na sam widok tego dania cieknie ślinka
Pieczone pałki z kurczaka owinięte boczkiem to danie, które zachwyci każdego miłośnika mięsa. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet dziecko – przepis jest banalnie prosty, a mięso wychodzi idealnie soczyste. Kiedy pałki wjeżdżają na stół, wszyscy się zastanawiają, dlaczego sami wcześniej nie wpadli na taki pomysł.
Pałki, czyli podudzia kurczaka są idealne na obiad dla małych dzieci, a także na imprezową przekąskę. Zgrabne kawałki wystarczy chwycić za kość, więc do jedzenia nie potrzeba żadnej zastawy. Co więcej, mięso owinięte boczkiem nie wysusza się podczas pieczenia, w efekcie czego wychodzi miękkie i wilgotne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wiszące udka z kurczaka z pieczonymi warzywami. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy
Jakie dodatki do pieczonego kurczaka?
Jeśli szykujesz pałki z kurczaka na rodzinną imprezę, nie zapomnij o wyrazistym sosie, na przykład na bazie majonezu i jogurty greckiego. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili lub świeże zioła prosto z ogródka. Jeśli masz ochotę przygotować coś ekstra, zainspiruj się greckim sosem tzatziki lub bułgarską sneżanką.
Klasycznym wyborem do pieczonego kurczaka jest surówka w stylu colesława. Jeśli lubisz eksperymentować, możesz ją przygotować trochę inaczej – z czerwoną kapustą, masłem orzechowymi i gwiazdkami anyżu. Kremowy smak i korzenne nuty oczarują podniebienia twoich gości.
Przepis na pałki z kurczaka
Do marynaty możesz dodać ulubione zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn.
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka,
- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku,
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka.
Wykonanie:
- Wymieszaj oliwę z przyprawami.
- Natrzyj kurczaka marynatą, a następnie owiń w plasterki wędzonego boczku.
- Ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30-40 minut.