W weekend do obiadu zawsze robię tę surówkę. Z kotletem smakuje jak marzenie

W zestawie z tradycyjnym schabowym nic nie smakuje tak dobrze, jak świeży i chrupiący dodatek. Najczęściej pada na surówkę z kiszonej kapusty lub świeżej w stylu colesława. Żeby przełamać rutynę, warto chwilę dłużej przyjrzeć się zapasom w lodówce. Na pewno znajdą się w niej ogórki kiszone, cebula, marchewka. Może dorzucisz jabłko i czerwoną paprykę? Wybór dodatkowych składników pozostawiam twojej wyobraźni.

Do lekkiej surówki z ogórka kiszonego dodaj kolorowe warzywaDo lekkiej surówki z ogórka kiszonego dodaj kolorowe warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Surówka z kiszonym ogórkiem to prosta kompozycja oparta na warzywach, które przyjemnie chrupią. W bogatej wersji może zawierać wiele kolorowych składników, ale równie smaczna jest podstawowa kompozycja z oliwą i natką pietruszki. Taki dodatek do obiadu jest o wiele zdrowszą i lżejszą alternatywą dla popularnych surówek ze śmietaną i majonezem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Wartości odżywcze kiszonek

Kiszone ogórki to prawdziwy skarb dla zdrowia, głównie za sprawą wyjątkowych właściwości probiotycznych. Proces fermentacji przekształca warzywa w łatwostrawne źródło witaminy C i witamin z grupy B. Kwasy organiczne obecne w kiszonkach, takie jak kwas mlekowy, wspierają zdrowie jelit i poprawiają odporność organizmu.

Fermentowane ogórki czy kapusta kiszona zawierają również dużą ilość błonnika pokarmowego. To składnik, który wspomaga prawidłową pracę jelit i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Dodatkowo kiszona kapusta zawiera bardzo mało kalorii, co jest atutem dla osób dbających o linię.

Spożywanie kiszonek może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie, co jest zasługą właściwości antyoksydacyjnych. Ponadto, dzięki zawartości minerałów, takich jak żelazo czy magnez, kiszone ogórki wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i układu krążenia. Regularne ich spożycie może też pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu, co jest kluczowe dla zdrowia serca.

Przepis na surówkę z ogórkiem kiszonym

Do surówki możesz dodać odrobinę cukru, aby lekko złagodzić wytrawny smak oliwy z oliwek.

Składniki: 

  • 500 g ogórków kiszonych,
  • 1 czerwona cebula,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: papryka czerwona, marchewka, jabłko.

Wykonanie:

  1. Ogórki kiszone pokrój w plasterki, cebulę w pióra, drobno posiekaj natkę pietruszki.
  2. Jeśli masz ochotę, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i starte na tarce marchewkę oraz jabłko.
  3. Surówkę wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości