PrzepisProste przepisyW weekend do obiadu zawszę robię tę surówkę. Z kotletem smakuje jak marzenie

W weekend do obiadu zawszę robię tę surówkę. Z kotletem smakuje jak marzenie

W zestawie z tradycyjnym schabowym nic nie smakuje tak dobrze, jak świeży i chrupiący dodatek. Najczęściej pada na surówkę z kiszonej kapusty lub świeżej w stylu colesława. Żeby przełamać rutynę, warto chwilę dłużej przyjrzeć się zapasom w lodówce. Na pewno znajdą się w niej ogórki kiszone, cebula, marchewka. Może dorzucisz jabłko i czerwoną paprykę? Wybór dodatkowych składników pozostawiam twojej wyobraźni.

Do lekkiej surówki z ogórka kiszonego dodaj kolorowe warzywa
Do lekkiej surówki z ogórka kiszonego dodaj kolorowe warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Surówka z kiszonym ogórkiem to prosta kompozycja oparta na warzywach, które przyjemnie chrupią. W bogatej wersji może zawierać wiele kolorowych składników, ale równie smaczna jest podstawowa kompozycja z oliwą i natką pietruszki. Taki dodatek do obiadu jest o wiele zdrowszą i lżejszą alternatywą dla popularnych surówek ze śmietaną i majonezem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Wartości odżywcze kiszonek

Kiszone ogórki to prawdziwy skarb dla zdrowia, głównie za sprawą wyjątkowych właściwości probiotycznych. Proces fermentacji przekształca warzywa w łatwostrawne źródło witaminy C i witamin z grupy B. Kwasy organiczne obecne w kiszonkach, takie jak kwas mlekowy, wspierają zdrowie jelit i poprawiają odporność organizmu.

Fermentowane ogórki czy kapusta kiszona zawierają również dużą ilość błonnika pokarmowego. To składnik, który wspomaga prawidłową pracę jelit i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Dodatkowo kiszona kapusta zawiera bardzo mało kalorii, co jest atutem dla osób dbających o linię.

Spożywanie kiszonek może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie, co jest zasługą właściwości antyoksydacyjnych. Ponadto, dzięki zawartości minerałów, takich jak żelazo czy magnez, kiszone ogórki wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i układu krążenia. Regularne ich spożycie może też pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu, co jest kluczowe dla zdrowia serca.

Przepis na surówkę z ogórkiem kiszonym

Do surówki możesz dodać odrobinę cukru, aby lekko złagodzić wytrawny smak oliwy z oliwek.

Składniki: 

  • 500 g ogórków kiszonych,
  • 1 czerwona cebula,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: papryka czerwona, marchewka, jabłko.

Wykonanie:

  1. Ogórki kiszone pokrój w plasterki, cebulę w pióra, drobno posiekaj natkę pietruszki.
  2. Jeśli masz ochotę, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i starte na tarce marchewkę oraz jabłko.
  3. Surówkę wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
surówka do obiaduogórki kiszoneświeże warzywa
Wybrane dla Ciebie