Pasta kanapkowa z papryki i fety. Ostro-słony dodatek do kanapek

Pasta z pieczonej papryki i fety to idealny przepis na śniadanie. Świetnie sprawdzi się w roli smarowidła na kanapki i dipu do warzyw. Lekka, pożywna i niesamowicie smaczna.

Obrazek
Ewa

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – o tym słyszymy nie od dziś. Warto zadbać o to, żeby dobrze rozpocząć dzień i zdobyć energię na cały poranek. Zdrowe i smaczne śniadania to coś, co po prostu kochamy. Pasty kanapkowe to szybkie rozwiązanie. Wystarczy poświęcić kilka minut na przygotowanie, a pasta będzie czekała w lodówce na zjedzenie przez kilka dni. Naszą pastę przygotowaliśmy dzisiaj z pieczonej papryki i fety. Lekko ostre i kremowe smarowidło przypomina nieco grecką pastę htipit. Świetnie pasuje do pieczywa i pity, możesz dodać ją również do kaszy kuskus z warzywami.

Pasta kanapkowa z pieczonej papryki- składniki

2 czerwone papryki

300 g sera feta

1 ząbek czosnku

1-2 łyżeczki płatków chilli

1 łyżeczka oregano

1 łyżka octu winnego

2 łyżki oliwy

Jak zrobić aromatyczną pastę z papryki i fety?

Zacznij od upieczenia papryki. Dokładnie ją umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Wrzuć na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Kiedy skóra ściemnieje i pomarszczy się to znak, że jest już gotowa. Wyjmij paprykę i przełóż do woreczka foliowego i zamknij w pojemniku na 10 minut. Po tym czasie usuń skórkę. Uważaj, żeby się nie poparzyć! Odczekaj chwilę, jeśli papryka będzie za gorąca.

Pasta kanapkowa z papryką- Pyszności
Pasta kanapkowa z papryką- Pyszności

Obraną paprykę przełóż do blendera. Dodaj do niej fetę, czosnek, płatki chilli, oregano, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Zblenduj na jednolitą masę. Jeśli boisz się, że pasta będzie zbyt pikantna, to dodaj mniej płatków chili i dopraw później po spróbowaniu.

Pasta kanapkowa z papryką- Pyszności
Pasta kanapkowa z papryką- Pyszności

Aksamitna pasta z pieczonej papryki i fety jest już gotowa. Świetnie sprawdzi się jako pasta na kanapki, ale możesz zaserwować ją również jako dip na imprezie i zanurzać w niej kawałki warzyw lub pity. Pastę możesz przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Pasta kanapkowa z papryką- Pyszności
Pasta kanapkowa z papryką- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa