PoradyPestkę z awokado też można jeść! Trzeba ją tylko odpowiednio przygotować

Pestkę z awokado też można jeść! Trzeba ją tylko odpowiednio przygotować

Pyszności - Foto: Pexels
Pyszności - Foto: Pexels
Sandra Biedrzańska

14.01.2023 09:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Awokado jest owocem bardzo wartościowym. Zawiera wiele cennych składników odżywczych i ma moc zdrowotnych właściwości. Z awokado można zrobić przepyszne guacamole, dodawać je do sałatek czy kłaść na kanapki. Okazuje się, że nie tylko jego miąższ jest jadalny. Pestka z awokado również jest bardzo zdrowa i z powodzeniem można ją spożywać.

Jakie wartości niesie ze sobą pestka z awokado?

W duchu zero waste bardzo dobrą wiadomością jest to, że pestka z awokado jest jadalna i nie trzeba jej wyrzucać. Co ważne, nie tylko można ją spożywać, ale wręcz jest to bardzo wskazane, ponieważ jest ona niezwykle wartościowa pod względem odżywczym.

Pestka awokado zawiera ponad dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż miąższ tego owocu. Co to oznacza? Że ma silne właściwości antyoksydacyjne, czyli opóźniające procesy starzenia się wszystkich komórek organizmu, zaczynając od skóry, poprzez mózg, oczy, aż po serce. Przeciwutleniacze przede wszystkim hamują szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób – również nowotworowych.

Ponadto pestka z awokado to bogate źródło błonnika, który wspomaga odchudzanie, wspiera pracę jelit, reguluje trawienie oraz obniża poziom cholesterolu. Błonnik hamuje apetyt i na dłużej zapewnia sytość.

Pestki awokado zawierają również witaminy A i E, które mają pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo w pestce z awokado znajduje się kwas foliowy, który wspiera funkcjonowanie całego organizmu i ma wpływ na reakcje metaboliczne, rozwój oraz wzrost.

Pyszności - Foto: Pexels
Pyszności - Foto: Pexels

Do czego używać pestki awokado?

Pestkę awokado można zjeść, wcześniej namaczając ją w gorącej wodzie, dzięki której staje się ona miękka. Aby nie stwardniała, należy spożyć ją zanim ostygnie.

Na bazie pestki można przygotować także napar do picia. Aby to zrobić, należy zmiażdżyć pestkę, a następnie zalać ją dwiema szklankami wrzątku. Aby pozbyć się lekko gorzkiego smaku, herbatę warto posłodzić miodem (gdy nieco przestygnie) i dodać do niej ulubione zioła.

Najwygodniej jest stosować pestkę w formie sproszkowanej. W tym celu należy dokładnie oczyścić oraz wysuszyć pestkę, np. pozostawiając ją przez 2-3 dni na kaloryferze albo w mocno nasłonecznionym miejscu. Potem można zetrzeć ją na tarce, ewentualnie zmiażdżyć, np. tłuczkiem do mięsa, by powstało kilka mniejszych kawałków. Następnie przy pomocy dobrego blendera albo młynka do kawy kawałki te należy zemleć na proszek.

Sproszkowaną pestkę można dodawać do sosów, zup, jogurtów, sałatek. Świetnie pasuje także do koktajli i musli.

Ogromna ilość przeciwutleniaczy znajdujących się w pestce sprawia, że można stosować ją jako konserwant żywności. Jeśli np. przygotowaliśmy guacamole, to możemy dodać do niego nieco sproszkowanej pestki, a na dłużej zachowa ono naturalny kolor i smak.

Pyszności - Foto: Pexels
Pyszności - Foto: Pexels

Inne wykorzystanie pestki awokado

Oczywistym jest, że z pestki powstaje roślina. Można więc użyć ją do udekorowania mieszkania. Jak wyhodować z pestki drzewko awokado? Należy w nią wbić trzy wykałaczki tak, by można było na nich oprzeć pestkę na szklance wypełnionej do ¾ wysokości wodą. Pestka powinna być częściowo zanurzona w wodzie, którą codziennie warto wymieniać. Najwcześniej po kilku tygodniach pestka zacznie pękać i wypuści łodygę oraz liście. Gdy podrośnie, należy wsadzić ją w doniczkę z ziemią.

Zmieloną pestkę awokado można połączyć z olejem kokosowym i zrobić z niej naturalny peeling do ciała. Miksturą należy masować skórę przez 10-15 minut.

Co ciekawe, pestka wchodzi w reakcję z wrzącą wodą, tworząc różowy barwnik. W ten sposób można barwić tkaniny, a nawet jajka na Wielkanoc.

Samą sproszkowaną pestkę można z łatwością przechowywać np. w szczelnie zamkniętym słoiczku czy woreczku strunowym. Ważne, by do środka nie przedostała się wilgoć. Tak przygotowaną przyprawę można stosować do najróżniejszych potraw, dodając im w ten sposób wartości odżywczych.

Autor: Halina Basek

Pomidory również są bogate w substancje odżywcze, dlatego warto sięgać i po nie. Wypróbuj więc chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami z naszego kanały na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także