Pierś z kurczaka zalewam aromatycznym sosem i piekę. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Filety z kurczaka świetnie sprawdzą się nie tylko do przygotowania drobiowych kotletów. Zapieczone w aromatycznym sosie z dodatkiem mozzarelli sprawią, że każdemu zacznie burczeć w brzuchu na samą myśl.

Kurczak pieczony w sosie pomidorowymKurczak pieczony w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Filety z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli to prosty przepis na pyszny obiad, którym zachwycisz swoich bliskich. Wystarczy sięgnąć po kurczaka, pomidory, passatę i ser, by po niedługim czasie zaserwować wyjątkowy obiad. To świetna alternatywa dla kotletów i zapiekanek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Filety zapiekane w sosie pomidorowym

To danie inspirowane nieco kultową sałatką caprese z pomidorów i mozzarelli. Te dwa składniki odgrywają tutaj ważną rolę, nadając smak całemu daniu. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub romantyczną kolację.

Zapiekany kurczak w sosie pomidorowym
Zapiekany kurczak w sosie pomidorowym © Adobe Stock

Pieczony kurczak jest soczysty i aromatyczny, nie musisz martwić się, że pierś wyjdzie sucha. Prosty sos zachwyca smakiem, a końcówkę z naczynia zawsze wyjadamy kawałkiem bagietki.

Brązowy cukier dodaje delikatnej słodyczy, która równoważy kwaśny smak octu balsamicznego i pomidorów. To duet idealny, który zamienia prosty przepis w danie na miarę kulinarnego Oscara.

Składniki:

  • 3-4 duże filety z piersi kurczaka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3/4 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 3/4 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1,5 szklanki pomidorków koktajlowych,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1,5 szklanki startej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka umieść w naczyniu do pieczenia lub żeliwnej patelni. Skrop oliwą z oliwek i posyp bazylią, oregano, czosnkiem w proszku, solą i pieprzem.
  2. Dookoła kurczaka ułóż pokrojone na pół pomidory i drobno posiekaną cebulę.
  3. Całość skrop octem balsamicznym i posyp brązowym cukrem.
  4. Zalej passatą pomidorową.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez ok. 20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości filetów.
  6. Ostrożnie wyciągnij naczynie z piekarnika i posyp kurczaka startym serem.
  7. Następnie ustaw piekarnik na funkcję grillowania lub przypiekania od góry i umieść naczynie na najwyższej półce.
  8. Grilluj przez około 5 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.

Gotowe danie udekoruj posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią. Serwuj z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą i ulubioną sałatką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości