Pierwszy raz jadłam je u cioci na Śląsku. Do dziś nie mogę zapomnieć tego smaku

To tradycyjny, śląski obiad, którym zachwycają się pokolenia. Mięsne kotlety podbiły również moje serce, szybko wchodząc na podium ulubionych potraw.

Karmniadle to klasyczny śląski obiadKarmniadle to klasyczny śląski obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy moja ciocia powiedziała, że na obiad będą karminadle, byłam trochę zawiedziona. Wizyta na Śląsku kojarzyła mi się bowiem tylko i wyłącznie z klasyczną roladą z modrą kapustą i kluskami. Karminadle to jednak nie tylko pyszne danie, ale również ważny element kuchni regionu. Dawniej pojawiały się po świniobiciu i na weselach, a dziś goszczą na stołach w zwykłe, codzienne dni. Można by pomyśleć, że to kotlety mielone, jakich dużo, ale jeden mały szczegół sprawia, że smakują o niebo lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Śląskie karminadle

Karminadle to śląska nazwa i wersja kotletów mielonych, wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Choć generalna idea jest ta sama, to są pozornie małe rzeczy, które odróżniają je od mielonych. Tradycyjnie karminadle przygotowywane są z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego. Dawniej, zwłaszcza na wsiach, popularne było także dodawanie mięsa króliczego, często w proporcji pół na pół z wieprzowiną. Hodowle królików na Śląsku były dawniej powszechne, ale dziś sięga się raczej po wołowinę. Niektóre regionalne wariacje obejmowały nawet dodatek śledzia. Tymczasem kotlety mielone najczęściej powstają z tylko jednego rodzaju mięsa.

Karminadle to tradycyjna śląska potrawa
Karminadle to tradycyjna śląska potrawa © Pixabay

Przepis na karminadle

Kiedy moja ciocia zaserwowała śląskie mielone po raz pierwszy, od razu się w nich zakochałam. Kotlety smaży się na smalcu, są dość grube, a wśród przypraw dominuje sól i pieprz. Nie może zabraknąć także namoczonej w mleku bułki, która dodaje soczystości.

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 200 g mielonej wołowiny,
  • 1 czerstwa bułka,
  • ok. 150-200 ml mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwą bułkę pokrój na mniejsze kawałki i zalej mlekiem (lub wodą). Odstaw na około 10-15 minut, aby dobrze nasiąkła i zmiękła.
  2. Następnie dokładnie odciśnij ją z nadmiaru płynu. Możesz ją rozgnieść widelcem lub zmielić razem z mięsem.
  3. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Zeszklij na smalcu.
  4. W dużej misce umieść mielone mięso. Dodaj odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę i wbij jajko.
  5. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Im lepiej wyrobiona masa, tym smaczniejsze i bardziej zwarte będą kotlety.
  6. Zwilż dłonie wodą lub natłuść je delikatnie olejem, aby masa nie kleiła się do rąk. Formuj kotlety.
  7. Karminadle obtocz w bułce tartej.
  8. Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość smalcu/ Powinien być dobrze rozgrzany, ale nie dymić.
  9. Układaj karminadle partiami na rozgrzanym tłuszczu, zostawiając im trochę miejsca.
  10. Smaż z obu stron na średnim ogniu, aż się zarumienią.
  11. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Karminadle najlepiej smakują podawane z ziemniakami i duszoną kapustą, ale doskonale komponują się także z mizerią lub innymi lekkimi surówkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟