Pierwszy raz jadłam je u cioci na Śląsku. Do dziś nie mogę zapomnieć tego smaku

To tradycyjny, śląski obiad, którym zachwycają się pokolenia. Mięsne kotlety podbiły również moje serce, szybko wchodząc na podium ulubionych potraw.

Karmniadle to klasyczny śląski obiadKarmniadle to klasyczny śląski obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy moja ciocia powiedziała, że na obiad będą karminadle, byłam trochę zawiedziona. Wizyta na Śląsku kojarzyła mi się bowiem tylko i wyłącznie z klasyczną roladą z modrą kapustą i kluskami. Karminadle to jednak nie tylko pyszne danie, ale również ważny element kuchni regionu. Dawniej pojawiały się po świniobiciu i na weselach, a dziś goszczą na stołach w zwykłe, codzienne dni. Można by pomyśleć, że to kotlety mielone, jakich dużo, ale jeden mały szczegół sprawia, że smakują o niebo lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Śląskie karminadle

Karminadle to śląska nazwa i wersja kotletów mielonych, wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Choć generalna idea jest ta sama, to są pozornie małe rzeczy, które odróżniają je od mielonych. Tradycyjnie karminadle przygotowywane są z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego. Dawniej, zwłaszcza na wsiach, popularne było także dodawanie mięsa króliczego, często w proporcji pół na pół z wieprzowiną. Hodowle królików na Śląsku były dawniej powszechne, ale dziś sięga się raczej po wołowinę. Niektóre regionalne wariacje obejmowały nawet dodatek śledzia. Tymczasem kotlety mielone najczęściej powstają z tylko jednego rodzaju mięsa.

Karminadle to tradycyjna śląska potrawa
Karminadle to tradycyjna śląska potrawa © Pixabay

Przepis na karminadle

Kiedy moja ciocia zaserwowała śląskie mielone po raz pierwszy, od razu się w nich zakochałam. Kotlety smaży się na smalcu, są dość grube, a wśród przypraw dominuje sól i pieprz. Nie może zabraknąć także namoczonej w mleku bułki, która dodaje soczystości.

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 200 g mielonej wołowiny,
  • 1 czerstwa bułka,
  • ok. 150-200 ml mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwą bułkę pokrój na mniejsze kawałki i zalej mlekiem (lub wodą). Odstaw na około 10-15 minut, aby dobrze nasiąkła i zmiękła.
  2. Następnie dokładnie odciśnij ją z nadmiaru płynu. Możesz ją rozgnieść widelcem lub zmielić razem z mięsem.
  3. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Zeszklij na smalcu.
  4. W dużej misce umieść mielone mięso. Dodaj odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę i wbij jajko.
  5. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Im lepiej wyrobiona masa, tym smaczniejsze i bardziej zwarte będą kotlety.
  6. Zwilż dłonie wodą lub natłuść je delikatnie olejem, aby masa nie kleiła się do rąk. Formuj kotlety.
  7. Karminadle obtocz w bułce tartej.
  8. Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość smalcu/ Powinien być dobrze rozgrzany, ale nie dymić.
  9. Układaj karminadle partiami na rozgrzanym tłuszczu, zostawiając im trochę miejsca.
  10. Smaż z obu stron na średnim ogniu, aż się zarumienią.
  11. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Karminadle najlepiej smakują podawane z ziemniakami i duszoną kapustą, ale doskonale komponują się także z mizerią lub innymi lekkimi surówkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy