Pierwszy raz jadłam u cioci w Niemczech. Teraz podaję go do wielu różnych dań
Zielonym sosem frankfurckim zajadają się wszyscy w Niemczech od wczesnej wiosny do pełnej jesieni. Inauguracja sezonu przypada na Wielkanoc i jak tylko dostępne są świeże zioła, sos jest częstym gościem na stole. Można śmiało stwierdzić, że pasuje praktycznie do wszystkiego.
Ten aromatyczny sos jest chlubą Frankfurtu nad Menem. Nie tylko wszyscy znają recepturę na pamięć, ale od 2008 roku co roku w maju w tym mieście odbywa się także Festiwal Zielonego Sosu. Przyjeżdżają mieszkańcy z całego regionu, aby wspólnie świętować i podtrzymywać kulinarne tradycje. To doskonała okazja również dla turystów, którzy chcą poznać lokalną kuchnię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach
Zielony sos z siedmiu ziół
Zgodnie z tradycyjną recepturą sos powinien być przygotowany z siedmiu ziół: natki pietruszki, szczypiorku, szczawiu, rzeżuchy, lubczyku, melisy i koperku. We Frankfurcie znajduje się nawet pomnik, który przypomina oryginalny przepis. W spokojnej okolicy, na zielonym skwerku poza centrum miasta, postawiono siedem szklarni, z których każda jest podświetlona na nieco inny odcień zieleni. Wokół rosną zioła.
W Niemczech można kupić również gotowe mieszanki tych siedmiu ziół, co jest dużym ułatwieniem dla osób, które nie posiadają własnego ogródka. Tradycja zielonego sosu przypomina o tym, jak wiele możemy czerpać z natury. Poza tym jest on po prostu pyszny.
Jak zrobić zielony sos frankfurcki?
Do sosu możesz dodać jajka na twardo, ogórki kiszone lub konserwowe i odrobinę tartego chrzanu.
Składniki:
- 400 g świeżych ziół: natka pietruszki, szczypiorek, szczaw zwyczajny, rzeżucha, lubczyk, melisa, koperek,
- 2 szalotki,
- 6 łyżek jogurtu greckiego,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz i cukier według uznania.
Sposób przygotowania:
- Zioła umyj, osusz, na przykład w wirówce do sałaty, i drobno posiekaj (bez łodyżek).
- Bardzo drobno pokrój szalotkę.
- Wszystko przełóż do jednej miski i wymieszaj z gęstym jogurtem, majonezem, musztardą i olejem.
- Dopraw solą, pieprzem i cukrem zgodnie z własnym gustem.