Pierwszy raz jadłam u ciotki na imieninach. Teraz śledzie po skandynawsku robię co święta

Pierwszy raz spróbowałam śledzi po skandynawsku u ciotki na imieninach i do dziś pamiętam to zaskoczenie. Niby śledź, a smak zupełnie inny niż ten znany z oleju czy śmietany. Od tamtej pory ta wersja na stałe zagościła w moim świątecznym menu.

Śledzie po skandynawsku to hit u mojej ciociŚledzie po skandynawsku to hit u mojej cioci
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Śledzie to absolutna klasyka polskich świąt, ale najczęściej podajemy je w dobrze znanych odsłonach. Tymczasem kuchnia północnej Europy od lat pokazuje, że tę rybę można przygotować inaczej.

Śledzie po skandynawsku wyróżnia intensywny sos musztardowy, który idealnie łączy słodycz, kwasowość i delikatną ostrość. To propozycja dla tych, którzy chcą wprowadzić na świąteczny stół coś nowego, ale wciąż osadzonego w tradycji.

Kanapki w wersji mini z pastą buraczaną i śledziem. Z nimi Sylwester na pewno będzie udany

Śledzie po skandynawsku, czyli inspiracja z północy Europy

W krajach skandynawskich śledź jest jednym z filarów kuchni. Podaje się go na wiele sposobów, często w sosach na bazie musztardy, octu i ziół. Takie połączenia miały nie tylko smakować, ale też konserwować rybę i podkreślać jej naturalny aromat. Z czasem przepisy te zaczęły pojawiać się również na polskich stołach, zwłaszcza podczas świąt, kiedy chętniej sięgamy po ryby i wyraziste smaki.

Dlaczego śledzie po skandynawsku są takie dobre?

Sekret tkwi w sosie. Połączenie musztardy francuskiej z klasyczną, kremową musztardą daje idealną równowagę między ostrością a delikatnością. Dodatek cukru, octu jabłkowego i koperku sprawia, że sos nie dominuje ryby, lecz ją podkreśla. Śledzie po kilku godzinach w lodówce nabierają głębi, a smak staje się harmonijny i wyrazisty jednocześnie.

Śledzie po skandynawsku

Składniki:

  • 250 g płatów śledziowych (np. matiasów),
  • 4-5 łyżek oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego),
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy,
  • 2 łyżki musztardy kremowej (np. dijon),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego),
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • 1/2 małego pęczka świeżego koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Płaty śledziowe opłucz, a jeśli są bardzo słone, namocz je przez około 30 minut w zimnej wodzie. Następnie dokładnie osusz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski.
  2. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  3. W osobnym naczyniu połącz obie musztardy, cukier, ocet, sok z cytryny, pieprz i niewielką ilość soli.
  4. Stopniowo, cienkim strumieniem, dodawaj olej, cały czas mieszając, aż sos stanie się jednolity i gładki. Na końcu wmieszaj koperek.
  5. Gotowym sosem zalej śledzie, delikatnie wymieszaj i przełóż do słoika lub innego naczynia z pokrywką.
  6. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc - wtedy smak będzie najbardziej wyrazisty.

Ważne, aby składniki sosu miały temperaturę pokojową. Jeśli mimo to sos zacznie się rozwarstwiać, wystarczy dodać łyżkę gorącej wody i ponownie energicznie wymieszać. Konsystencja szybko wróci do normy.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀